vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsStrâns cu ușa, Guvernul își asumă, în sfârșit, reforma pensiilor speciale, dar...

Strâns cu ușa, Guvernul își asumă, în sfârșit, reforma pensiilor speciale, dar pe termen scurt e o păcăleală. Noile reguli vor fi aplicate peste 11-12 ani, iar magistrații vor putea ieși în continuare la pensie până în 50 de ani

-

Strâns cu ușa de pierderea banilor din PNRR și de realitatea că România crapă sub povara „specialilor“, Guvernul PSD-PNL își asumă, în sfârșit, reforma pensiilor. Premierul liberal Nicolae Ciucă anunță, pe Facebook, că noua lege va elimina multe dintre inechitățile actuale. Există însă în continuare încercări de subterfugii, majorarea vârstei de pensionare până la nivelul populației generale fiind amânată pentru 2034-2035 și fără a-i include pe magistrați! Aceștia se vor pensiona mai departe la 45-50 de ani, ca și acum.

În ansamblu, declarația de intenții a lui Nicolae Ciucă, ulterior confirmată tot pe Facebook și de liderul PSD, Marcel Ciolacu, e un mare pas înainte și reprezintă o cedare după un an în care cei doi s-au încăpățânat să refuze orice reformă.

– Exceptându-i pe procurori și judecători, care rămân exceptați, vârsta de pensionare pentru „speciali“ se va majora la 65 de ani, în linie cu restul angajaților, dar cu o implementare până în 2034-2035, adică peste 11-12 ani!

– Pensia tuturor românilor va fi calculată pe baza contributivității.

- Advertisement -

– Se va lua în calcul toată perioada de activitate, și nu doar cele mai bune 12 luni, așa cum se procedează acum la categoriile privilegiate.

– Pensiile nu vor putea depăși salariul avut în timpul activității.

– Baza de calcul va fi pentru toată lumea la 65% din salariu, și nu 80%, cum e pentru „speciali“ acum.

- Advertisement -

– Sumele din pensii care depășesc salariul mediu brut din România vor fi impozitate cu 30%.

– Se elimină actualizarea pensiilor pentru magistrați odată cu majorarea indemnizațiilor pentru cei aflați încă în activitate.

– Se vor recalcula actualele pensii ale magistraților.

E de așteptat ca multe dintre aceste inițiative să fie obstrucționate, atacate și chiar blocate tocmai de judecători, care deja au procedat de mai multe ori astfel. Curtea Constituțională a declarat până acum neconstituționale toate încercările de a elimina privilegiile magistraților.

Mai jos, anunțul lui Nicolae Ciucă, acesta explicând că e nevoit să facă reformele pentru a nu fi blocați banii din PNRR.

„Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat“

„Pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public.

Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.

Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni.

Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.

Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul PSD-PNL trece la represalii: a modificat legea pe furiș, prin ordonanță de urgență, în a treia zi de grevă, astfel încât profesorilor să le fie afectată vechimea în muncă dacă participă la protest

* Iohannis mai dă o șansă PSD-ului: amână „rotativa“ guvernamentală pentru ca decontarea electorală a grevei profesorilor să nu cadă pe Ciolacu

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* Profesorii, îndemnați să condiționeze încetarea grevei de tăierea pensiilor speciale, a salariilor nesimțite la stat și concedierea clientelei politice

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* Lăsați de Farul fără titlu, ai lu’ Becali s-au dezintegrat: FCSB – Rapid 1-5. Bilanțul ultimelor 160 de minute din Superligă: 1-8!

- Advertisement -

7 COMENTARII

  1. O smecherie pentru pacalit prostii.
    In 2026 expira PNRR si deci conditionarea banilor de reforme. Se va reveni la favoritismele castei exploatatoare inainte de a fi pierdut in realitate ceva. Bineinteles ca intre timp vom pierde banii din PNRR, insa se va da vina pa UE si pe USR. Mai bine sacrifica tara decit sa renunte la favoruri casta ce capuseaza Romania.
    Asta se intimpla intr-un stat capturat.

  2. PARTIDUL SI SECURITATEA AU IMPARTIT CETATENII romani IN CETATENI DE CATEGORIA I si CETATENI DE CATEGORIA A III-a.

    NU-I PENSIONATI DE LA ANGAJARE PE „spaciali” ?

  3. Puska și centura lata
    ….. PSD e cacialma pe față…. mincinoși și parșivi….. cu ziua….. slugi îngenuncheate……..praduitorii… neamului romanesc…… nici o pretenție de la clasa politica ….. asta și viitoare…… ce naște din rahat ….. pute s-o peste 2023 de ani….. bă likele …… de 7 stele…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -