Incidente extrem de grave au avut loc vineri în Kosovo, unde circa 25 de militari NATO din forțele de menținere a păcii au fost răniți de protestatarii sârbi. În fruntea atacatorilor au fost identificați polițiști în civil veniți din Serbia. Între timp, Belgradul a pus armata pe picior de luptă.
De noua criză se fac vinovate, ca de obicei, ambele tabere. Sârbii au boicotat alegerile locale din Kosovo. În urma refuzului lor de a se prezenta la vot, s-a înregistrat victoria unor candidați de origine albaneză în trei localități cu majoritate sârbă. Când noii primari au vrut să-și ia în primire mandatul, sârbii s-au mobilizat și au trecut la atac.
Forțele de menținere a păcii care protejau primăriile au devenit ținta agresiunilor. KFOR a raportat: „În timp ce contracarau cele mai active elemente ale mulţimii, mai mulţi soldaţi din contingentul KFOR italian şi maghiar au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice, cu fracturi şi arsuri, din cauza exploziei unor dispozitive incendiare“.
Televiziunea de stat sârbă, RTS, a anunțat că doi sârbi au fost răniți în aceste confruntări.
NATO has announced that at least 25 Soldiers from the NATO Peacekeeping Mission in Kosovo (KFOR) have been Injured during “Violent Clashes” with Ethnic-Serbians in the City of Zvečan in Northern Kosovo today; the Injuries reportedly occurred after Explosive and Incendiary Devices… pic.twitter.com/Jbf7BedfOR
— OSINTdefender (@sentdefender) May 29, 2023
Kosovarii s-au grăbit să-i acuze pe sârbi. Vjosa Osmani, președinta din Kosovo, a scris pe Twitter: „Structuri ilegale sârbe, transformate în bande criminale, au atacat poliţia kosovară, ofiţeri KFOR (de menţinere a păcii) şi jurnalişti. Cei care execută ordinele lui Vucici de a destabiliza nordul Kosovo trebuie să răspundă în faţa justiţiei“.
Însă lucrurile nu sunt nici pe departe așa cum le prezintă Priștina (capitala Kosovo). SUA și aliații occidentali le-au reproșat kosovarilor că au contribuit la escaladarea crizei. La alegerile din aprilie, boicotate de sârbi în nordul Kosovo, a fost o prezență la vot de 3,5%, deci irelevantă. Totuși, Priștina a validat alegerile, iar noii „primari” au fost escortați de poliție, care acum e compusă doar din albanezi, după ce sârbii au demisionat în masă din această instituție.
Igor Simici, lider al partidului Lista Sârbă, cel mai mare partid sârb din Kosovo și care e susţinut de Belgrad, l-a acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti că alimentează tensiunile din nord: „Noi suntem interesaţi de pace, albanezii care locuiesc aici sunt interesaţi de pace, doar el (Kurti) vrea să creeze haos“.
SUA şi aliaţii occidentali, deși susţin independenţa Kosovo, au reproșat Priștinei că impune primari în zonele cu majoritate sârbă fără ca aceștia să aibă sprijin popular și că torpilează eforturile de normalizare a relaţiilor.
În același timp, însă, pe rețelele de socializare au apărut înregistrări în care sunt identificați, în fruntea manifestanților sârbi violenți, polițiști în civil veniți din Serbia. Acest lucru ridică întrebarea dacă nu cumva președintele sârb Aleksandar Vucici nu e implicat de escaladarea acestor violențe.
KGB
Eu sint de partea sirbilor. Nici un popor crestin nu se lasa condus de un regim musulman. Peste tot unde conduc musulmanii crestinii sint prigoniti.
e valabil si invers
Stiu ce vrei sa spui, e posibil dar nu in tarile civilizate, in Europa in nici un caz. Poate te referi la Myanmar sau China, dar nici in Myanmar nici in China nu conduc crestinii.
Am vazut reportaje in Indonezia. Crestinii se pling ca sint persecutati de comunitatile musulmane. Invers nu se intimpla.
Eu nu-i vad bine pe sirbi daca se lasa condusi de albanezi.