Scene neverosimile au fost surprinse sâmbătă în carierul Drumul Taberei din București, de un șofer care a filmat pasagerii împingând unul din troleibuzele municipalității.
Secvența de 29 de secunde a devenit rapid virală, mai ales că vine la numai o săptămână după ce un alt troleibuz a luat foc pe Bulevardul Lascăr Catargiu, în centrul orașului. Primarul Firea a spus atunci că a fost vorba de un sabotaj al Opoziției. Acum, reacția se lasă așteptată.
Troleibuzul 69 era împins, în Drumul Taberei, de 6 călători. Reacția oamenilor Gabrielei Firea, după 4 ani de mandat: greaua moștenire e de vină
Troleibuzul 69 nu funcționa și era împins de 6 pasageri, se poate observa din filmulețul postat de Aurel Râpa pe Facebook. Secvența a fost urmărită deja de 73.000 de oameni și distribuită de 864 de ori.
Deși inedit – asemenea secvențe se mai puteau întâlni înainte de 1989, pe vremea lui Ceaușescu –, incidentul nu poate surprinde prea tare pe cineva care este bucureștean. Autobuzele Otokar, cumpărate în ultimii ani de Gabriela Firea de la o firmă turcească, se strică foarte des. Sindicatul șoferilor STB a explicat că e vorba de vehicule de proastă calitate, iar în privința primului lot livrat a existat suspiciunea că nu erau autobuze noi, ci doar unele vechi, peste care s-a dat o vopsea nouă.
Și asupra normelor Euro 6 cu care au fost încadrate autobuzele turcești, cu motoare Diesel, planează mari suspiciuni. În trafic, multe dintre acestea emit niște nori negri de fum, iar țevile de eșapament dispuse în sus le fac să semene cu niște locomotive pe cărbuni.
Motivul ar fi tot defectarea rapidă a mașinilor și lipsa pieselor de schimb.
Întreaga flotă a STB (noua denumire a RATB) suferă de această subfinanțare cronică. În lipsa unor piese de schimb noi, mecanicii recurg la canibalizarea parcului auto: se iau piese de la unele vehicule și se montează la altele.
Scade astfel numărul autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor care pot fi scoase pe traseu.
„Câteva persoane au ajutat benevol șoferul să ajungă cu troleibuzul în zona cu tensiune în rețea“
În ceea ce privește troleibuzul filmat sâmbătă, HotNews.ro a publicat un punct de vedere al STB emis chiar în aceeași zi, în care conducerea instalată de Gabriela Firea dă vina, după 4 ani de mandat al primarului, pe greaua moștenire: ”Evenimentul s-a petrecut astăzi, în zona Drumul Taberei, unde, din cauza instabilității atmosferice accentuate, a avut loc o cădere de tensiune. Întrucat acest troleibuz nu are autonomie de mers fără alimentare directă de la rețea, câteva persoane au ajutat benevol șoferul să ajungă cu troleibuzul în zona cu tensiune în rețea. Facem precizarea că astfel de situații sunt generate de faptul că vechile administrații au privat de investiții acest domeniu, consecința fiind învechirea parcului STB. Tocmai pentru a compensa lipsa de implicare din anii anteriori, în actualul mandat a fost pusă în practică o politică de înnoire și modernizare a parcului STB”.
Pentru că a postat și el un autobuz Otokar cu burduf tractat spre depou, liberalul Ciprian Ciucu, candidat la primăria Sectorului 6, a fost acuzat că e “dornic de afirmare”. ”Fotografia utilizată de politicianul dornic de afirmare este una mai veche (…). Vehiculul a avut o defecțiune apărută în traseu, și anume fisurarea unei conducte de la sistemul de răcire al motorului. Conform procedurilor, vehiculul care are o astfel de defecțiune trebuie dus în autobază pentru că reparația nu se poate face operativ în traseu, dar și din motive legate de protecția mediului. STB SA menționează că remedierea vehicului respectiv s-a făcut în mai puțin de o oră, iar vehiculul a ieșit ulterior în traseu”, scrie în comunicatul STB.
Firea tocmai a semnat un contract pentru achiziția a 100 de troleibuze de la niște turci care n-au mai fabricat așa ceva
Managerii companiei înființate de Gabriela Firea au mai spus că, precedentul lot de autobuze, cele cumpărate de la Mercedes, a prezentat un număr de defecțiuni mai mare decât al celor marca Otokar.
În luna martie a acestui an, fidelă direcționării contractelor de achiziții către firmele turcești, Gabriela Firea a semnat cu două firme din această țară pentru cumpărarea a 100 de troleibuze.
Interesant este că turcii au prezentat la licitație un certificat RAR pentru un autobuz, în loc de troleibuz! O altă prevedere a caietului de sarcini încălcată de Primăria Capitalei la desemnarea câștigătorului a fost aceea potrivit căreia firma trebuia să mai fi produs înainte troleibuze în serie mare. În cazul de față, una din cele două companii turcești n-a produs niciodată troleibuze, iar cealaltă – doar câteva bucăți.
Suma direcționată de Firea către turci a fost de 42 de milioane de euro.
Asa e,e grea mostenirea lasata de partid😓😳….🤫 e greu pentru „sarmanii” angajati sa duca sacosele tot mai grele acasa,la familia Pandele!!🧐😧🤨