Iranul e zgâlțâit violent de o adevărată revoluție a femeilor, elevilor și studenților, la care a aderat deja și o mare parte a populației masculine. Regimul teocratic al ayatollahilor și imamilor, care începând din 1979 a instituit o orânduire de tip medieval, în care femeile n-au niciun drept și aproape că nu sunt considerate ființe umane, este acum în pragul colapsului. Clerul musulman a scos în stradă fanaticii din Gărzile Revoluționare Islamice, pentru a ajuta poliția să reprime mulțimile, dar deocamdată eforturile regimului au eșuat. Guvernul pune manifestațiile pe seama unui „complot” al satanicului Occident.
Pe străzile marilor orașe defilează milioane de oameni care scandează împotriva autorităților și a legilor represive. În școli, fetele și-au aruncat hijaburile (bucăți de pânză de culoare închisă cu care sunt obligate să-și acopere în totalitate părul) și îi alungă pe profesorii care vor să le forțeze să poarte așa ceva.
Brave girls in Iran remove their hijabs and take over their school while chanting „death to the dictator.” This is incredible. pic.twitter.com/2f4Lvs7iAt
— Fifty Shades of Whey (@davenewworld_2) October 4, 2022
Hijabul este perceput ca un simbol al inferiorității și al supunerii femeii în fața bărbatului. În 1979, imediat după venirea la putere a Ayatollahului Khomeini, s-a dat o lege prin care hijabul devenea obligatoriu. Femeile din Teheran s-au strâns într-o manifestație uriașă, de sute de mii de oameni, dar clericii musulmani care preluaseră puterea după alungarea Șahului Reza Pahlavi au scos în stradă Gărzile Revoluționare Islamice (Gărzile Verzi), care au deschis focul cu mitralierele împotriva oamenilor, într-un masacru nemaiîntâlnit.
Luna trecută, la 43 de ani după acele evenimente, resentimentele mocnite au explodat din nou după ce o tânără a murit la spital din cauza bătăilor primite de la Poliția Morală timp de mai multe zile, pentru că fusese prinsă că hijabul nu-i acoperea în totalitate părul.
Today in Iran, schoolgirls remove their compulsory hejab and chant “death to the dictator” while stomping on the photos of their rulers pic.twitter.com/ipQPSZhsvC
— Karim Sadjadpour (@ksadjadpour) October 3, 2022
De data aceasta, forțele de ordine ale regimului teocratic n-au mai reușit să zdrobească protestele. Guvernul de la Teheran a tăiat internetul, pentru a împiedica oamenii să se organizeze și să comunice, dar Statele Unite au permis marilor companii – inclusiv Starlink a lui Elon Musk – să restabilească legăturile de internet cu ajutorul sateliților.
This scenes is embodiment of „Woman Life Liberty”. The 1st feminist revolution is leaded by these fearless young women & girls. They know very well that they can be killed, yet they march in the street, shout „death to dictator”, dance & burn their headscarves #IranRevolution pic.twitter.com/XuVxOJoXPi
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) October 4, 2022
Pe Twitter circulă imagini impresionante din unitățile de învățământ iraniene. Fete cu părul lăsat liber scandează „Moarte dictatorului” în holurile școlilor, arată degetul mijlociu către tabloul cu Ayatollahul Ali Khamenei sau întorc portretele cu cei doi oameni care au condus Iranul în ultimii 43 de ani (ayatollahii Khomeini și Ali Khamenei), pe spatele cărora scrie „Femeie, Viață, Libertate”.
Iranian women remove their hijabs and tear up photos of Ayatollah Khomeini.
A revolution to bring freedom to the people of #Iran. pic.twitter.com/WVsce6pIk7
— Aviva Klompas (@AvivaKlompas) October 5, 2022
Lucrurile se schimbă și în stradă. Un film surprinde momentul în care un bărbat care a lovit o femeie este oprit de trecători când vrea să plece cu motocicleta și e bătut crunt. În regimul fundamentalist musulman al ayatollahilor, lovirea unei femei nu e pedepsită în niciun fel – cu excepția situației în care ea „aparține” altui bărbat.
This man in Iran slapped a woman. He thought he could get away with it. Things are different right now. pic.twitter.com/moHKrtKwkh
— Frida Ghitis (@FridaGhitis) September 22, 2022
Forțele de represiune loiale regimului continuă să facă însă victime. Nika Shakarami, o adolescentă în vârstă de 17 ani care participa la un protest împotriva celor care au ucis-o pe Mahsa Amini (fata bătută de Poliția Morală pentru că nu purta hijabul corespunzător), a dispărut subit. Poliția a returnat familiei corpul adolescentei după o săptămână. Nika Shakarami avea nasul zdrobit, iar craniul prezenta multiple fracturi. Astfel de cazuri sunt frecvente.
An Iranian schoolgirl replaces the portrait of Ayatollahs Khomeini and Khamenei that hang in every classroom—the only two men who’ve ruled Iran for 43 years—with the words “Woman, Life, Freedom”. pic.twitter.com/dDQkQZQ6f0
— Karim Sadjadpour (@ksadjadpour) October 4, 2022
În ciuda propagandei făcute de regim prin mass-media națională, în care iranienilor li se spune că totul nu e decât un complot pus la cale de „Marele Satan” care e SUA și Occidentul, tinerii continuă să iasă însă în stradă, sfidând represiunea.