Revoltele izbucnite în Serbia după alegerile fraudate săptămâna trecută de regimul președintelui Aleksandar Vucici au provocat reacția rapidă a Moscovei, care a intervenit pentru a-l menține la putere pe aliatul său de la Belgrad. Scenariul este similar cu cele din Ucraina în 2014, Venezuela în 2019 și Belarus în 2020. Explicația e relativ simplă: pe lângă faptul că Serbia este un cap de pod al Rusiei în Balcani, Putin se teme că protestele s-ar putea extinde în țara sa prin contaminare de la refugiații ruși prezenți la Belgrad.
E vorba despre un număr foarte mare de cetățeni ruși care, fugind de încorporare, au rămas în capitala Serbiei. Aceștia s-au alăturat în număr mare protestelor pe care Opoziția sârbă le desfășoară contra Puterii după ce, duminica trecută, alegerile parlamentare și locale au fost fraudate în favoarea partidului lui Aleksandar Vucici (53 de ani).
Moscova desfășoară chiar în acest moment o amplă campanie de influențare pe canalele de Telegram, unde rușilor din Serbia li se spune să stea deoparte.
Ivana Stradner, cercetător asociat la think-tank-ul Foundation for Defense of Democracies (Fundația pentru Apărarea Democrației), specializată pe informații de securitate din Rusia, a explicat situația într-o postare pe Twitter, pe care o redăm mai jos.
„Putin se teme de protestele din Serbia!”
Putin fears protests in Serbia!
As massive protests continue in Serbia, the Russians, who left Russia, have also joined protests against the Serbian government.
Now, the Kremlin is panicking as it fears this may spill over in Russia! No surprise that Putin is working hard to…
— Ivana Stradner 🇺🇸🇺🇦 (@ivanastradner) December 26, 2023
„În timp ce protestele masive continuă în Serbia, rușii care au părăsit Rusia s-au alăturat și ei protestelor împotriva Guvernului sârb.
Acum, Kremlinul intră în panică, deoarece se teme că acest lucru s-ar putea extinde în Rusia! Nu e de mirare că Putin depune eforturi pentru a opri protestele. Guvernul sârb a mulțumit Kremlinului pentru că a dat informații despre o «revoluție colorată» condusă de Occident.
Pe canalele de Telegram rusești există o campanie pentru rușii din Serbia, cu un memoriu care spune «vă avertizăm cu amabilitate – nu vă amestecați!», cu 3 puncte (ei detaliază).
1. Acesta nu este războiul vostru.
2. Sunteți niște străini aici.
3. Nu repetați trucuri făcute de profesioniști!
Apoi, ei sugerează că ar putea exista acuzații penale împotriva lor și detenție.
De asemenea, îi sfătuiesc: «Stați acasă, beți-vă cafeaua cu lapte de dovleac și țineți capul plecat!».
Este bine că Moscova se teme că protestele din Serbia ar putea migra în Rusia.”
Vucici, venit și menținut la putere cu ajutorul campaniilor de dezinformare și manipulare, a lansat teoria „revoluției colorate” a CIA pentru a acoperi frauda masivă de la alegeri
În cursul zilei de luni, în chiar prima zi de Crăciun, președintele sârb Vucici s-a întâlnit personal cu ambasadorul rus la Belgrad, pentru a-i mulțumi de ajutorul acordat. Narativul puterii de la Belgrad este că serviciile de informații rusești ar fi avertizat din timp că se pregătește o „revoluție colorată” de către CIA în Serbia. Pe parcursul ultimilor 6 ani, de când este președintele Serbiei, Vucici a excelat la capitolul dezinformare și realități alternative cu care și-a amețit populația. Aceste operațiuni foarte ample au fost executate de experți israelieni din compania care l-a consiliat și pe Liviu Dragnea în perioada 2016-2017.
Prin versiunea așa-zisului plan pus la cale de Occident din timp, Vucici acoperă cauza reală a scandalului: trucarea grosolană a alegerilor de săptămâna trecută. Sârbii au ieșit în stradă pentru că diferența între realitate și ce s-a anunțat ca rezultat oficial la vot este mult prea mare. Observatorii OSCE au confirmat fraudele, menționând cazuri concrete în care s-au cumpărat voturi ori au apărut în urne buletine de vot falsificate.
Acesta a fost momentul în care Putin a dat ordin SVR (serviciul de informații externe al Rusiei, echivalentul SIE în România) să preia inițiativa și să se implice – motiv pentru care Vucici a și mulțumit personal.
Ucraina, Venezuela, Belarus. Cum a intervenit Putin pentru a-i menține la putere pe diverși dictatori intrați în dificultate
Rusia are deja o lungă tradiție și o amplă experiență în a sprijini diverși dictatori ori lideri autoritari în diverse părți ale lumii, atunci când puterea acestora se clatină. Lăsând deoparte intervenția armată directă în Siria, în sprijinul lui Bashar Al-Assad, mai sunt și alte cazuri unde s-a acționat prin proxy.
2013 – în timpul protestelor pro-democrație din Ucraina, Viktor Ianukovici apelează la stăpânul său Putin. Sunt aduși lunetiști ruși, care ucid 120 de persoane la Kiev. Ucrainenii reușesc totuși să-l dea jos pe omul rușilor. Doar două luni mai târziu, Rusia invadează Crimeea și Donbass.
2019 – președintele venezuelean Nicolas Maduro pierde alegerile, dar le fraudează și se confruntă cu proteste uriașe. Dictatorul socialist apelează la Putin, care trimite mercenarii Wagner să spargă căpățâni la Caracas. Maduro rămâne la putere, iar compania petrolieră de stat din Venezuela își mută conturile la GazpromBank și sediul central la Moscova. Venezuela trimite în Rusia rezervele de aur ale băncii sale naționale.
2020 – președintele bielorus Aleksandr Lukașenko pierde alegerile, dar le fraudează și se confruntă cu proteste uriașe. Apelează la Putin, care trimite trupele Wagner și forțele de securitate rusești să spargă căpățâni la Minsk. Întreaga presă din Belarus este preluată de Guvernul rus. Lukașenko devine vasalul lui Putin, dar își păstrează tronul.
… România 1989 … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Dictatorii se tem de democratie,pentru ca este contagioasa si ar putea sa ii traga la raspundere.Nu ati auzit niciodata un dictator sa iasa la pensie.Fie tin cu dintii de putere fie sfarsesc ca Gaddafi.Sfarsitul lui Putler esre aproape,la „alegerile” din 2024.