luni, mai 6, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaPlanul lui Putin de a ataca Occidentul fără să implice direct armata...

Planul lui Putin de a ataca Occidentul fără să implice direct armata rusă. Minoritățile, coruperea liderilor, subminarea coeziunii UE reprezintă strategia indirectă. Analiza unui fost ofițer de informații ucrainean

-

Vladimir Putin n-a renunțat deloc la planul său de a ataca Europa și acest lucru e de așteptat să se întâmple, dacă nu va fi înfrânt decisiv acum, arată un cunoscut blogger militar ucrainean, fost ofițer de informații care-și semnează analizele de pe Twitter cu pseudonimul Tatarigami. Înainte de a ataca următoarele victime prin forța brută, Putin execută un atac hibrid multiplu, care include folosirea minorităților, presiunea migranților, coruperea liderilor, organizații și țări intermediare (proxy) etc.

Un element foarte interesant cu care începe analiza îl reprezintă o metodă repetată sistematic de puterea de la Kremlin după venirea lui Putin: populația din teritoriile cucerite este mobilizată în armată și trimisă să atace următoarea victimă a Rusiei. S-a întâmplat cu cecenii, care după ce au fost cotropiți în războiul din 1999-2004 au fost trimiși în Crimeea și Donbass. La rândul lor, bărbații din aceste regiuni ucrainene ocupate în 2014 au fost mobilizați și trimiși să-și atace frații pe 24 februarie 2022. Scenariul se repetă chiar acum, în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei înființându-se școli militare unde copiii sunt trimiși pentru a fi îndoctrinați și apoi aruncați, la rândul lor, în luptă pentru țarul de la Kremlin.

Autorul analizei avertizează că, dacă Ucraina cade, acest lucru se va repeta la o scară uriașă, cu zeci de milioane de locuitori. După represiune, bărbații vor fi mobilizați cu forța și aruncați asupra următoarelor ținte, care vor fi de data aceasta țările membre NATO.

Pentru Putin e clar că, așa cum se prezintă lucrurile azi, Rusia nu ar avea nicio șansă să ocupe Varșovia, de exemplu, scrie analistul. Dar nici nu-și propune asta. Atacul cu forța brută va avea loc abia ca ultimă etapă a unui plan pe termen lung, care vizează mai întâi dezintegrarea unității NATO.

- Advertisement -

Pentru asta se folosește o strageie deosebit de diversă. În țările baltice se vor folosi minoritățile ruse care sunt destul de însemnate. Se va apela la organizații precum Wagner și țări precum Belarus, adică la proxy, pentru a declanșa conflicte fără ca Rusia să fie direct implicată. Se va evita astfel invocarea Articolului 5 din Carta NATO.

Declanșarea și susținerea valurilor de imigranți asupra Europei, folosită și până acum, în paralel cu finanțarea partidelor extremiste, va crește șansele ca în unele țări europene să ajungă la putere amici de-ai Rusiei. În alte țări, Moscova va corupe elitele. Uniunea Europeană va deveni astfel nefuncțională.

Foarte importantă este paralizarea SUA, care trebuie încurajată să intre într-un izolaționism. În acel moment, vecinii mai mici ai Rusiei din Europa de Est vor deveni victime sigure.

- Advertisement -

Citiți mai jos analiza publicată de bloggerul ucrainean Tatarigami, specializat pe operațiuni de intelligence.

„A suferit Rusia o înfrângere strategică? Preocupări globale și perspective de securitate”

„În primele zile ale războiului, coloanele blindate rusești, formate din sute de tancuri și transportoare blindate, au pătruns pe străzile pașnice, lăsând în urmă o dâră de distrugere și moarte. Cu toate acestea, aceste coloane au avut adesea soarta de a fi distruse și abandonate în câteva zile sau chiar ore. Eșecul de a obține victorii rapide prin manevre abile a dus la pierderi ridicate și la lipsa de succes în atingerea obiectivelor strategice inițiale. Drept urmare, forțele rusești au trebuit să își regândească abordarea, concentrându-se pe încercuire și distrugere prin atacuri extinse de artilerie și aviație.

Ceea ce tocmai am descris nu avea legătură cu Ucraina, ci descria mai degrabă evenimentele din bătălia de la Groznîi, în perioada Revelionului din 1994-1995.

Chiar și după ce Groznîi, capitala Ceceniei, a trecut sub controlul Rusiei, războiul s-a încheiat în 1996, odată cu semnarea Acordului de la Hasaviurt, care a acordat independența de facto a Republicii Cecene. În trei ani, armata rusă, reînarmată și reorganizată, a invadat din nou Cecenia în 1999. De data aceasta, abordarea lor nu numai că a dus la ocupație, dar a dus și la instalarea și promovarea unui lord al războiului loial.   

Cu două decenii în urmă, în ciuda faptului că poporul cecen a câștigat recunoaștere globală pentru rezistența sa feroce și a îndurat suferința execuțiilor în masă și a torturii, unii dintre ei, numiți acum kadîroviți, se văd implicați în acțiuni în Ucraina care amintesc de trecutul agresiunii rusești împotriva lor. Ucrainenii din Crimeea, din regiunile Donețk și Lugansk, au o soartă similară. În doar opt ani, au apărut noi unități militare, compuse din ucraineni recrutați, gata să își invadeze vecinii, rudele și foștii prieteni.

Teritoriile recent ocupate de ruși, inclusiv părți din oblasturile Zaporojie și Herson, vor avea o soartă similară. După distrugerea completă a Mariupolului, una dintre primele construcții la scară largă este un internat militar pentru copiii de vârstă școlară – un efort de a cultiva o nouă rezervă de cadre pentru armata rusă și forțele de ordine.

În calitate de analist, menținerea obiectivității este importantă, iar situațiile trebuie evaluate indiferent dacă rezultatele se potrivesc sau nu cu o anumită poveste. În prezent, apare o întrebare cheie cu privire la posibilitatea ca Rusia să invadeze direct o țară NATO, asemănătoare unei invazii în Ucraina. Având în vedere că armata rusă se chinuie de câteva luni să captureze un oraș ucrainean precum Avdiivka, pare puțin probabil ca aceasta să reușească în prezent să cucerească un oraș precum Varșovia. Prin urmare, o invazie directă pare improbabilă. Totuși, acest lucru nu exclude posibilitatea ca tancurile rusești să intre pe teritoriul NATO. Dar cum este posibil acest lucru?

Alternativa ar putea implica o abordare mai subtilă și mai pragmatică, chiar dacă rămâne una sângeroasă. Rușii recunosc improbabilitatea de a învinge NATO într-o confruntare directă, în primul rând din cauza puterii SUA. Cu toate acestea, în perspectiva lor strategică, NATO este percepută ca o amenințare gravă la adresa viziunii lor expansioniste și revizioniste asupra lumii, iar ei consideră că această amenințare trebuie eliminată.

În loc să se bazeze pe puterea cinetică directă, care ar putea duce la o confruntare militară cu SUA și la o potențială escaladare nucleară, Rusia va folosi probabil o combinație de abordări, inclusiv puterea cinetică prin intermediul unor interpuși. Un potențial scenariu implică valorificarea etnicilor ruși din Letonia, care constituie 25% din populație, la fel ca strategia din 2014 din Donbass, încadrată ca un război civil și o mișcare separatistă. Acest lucru ar putea crea o ambiguitate în jurul aplicabilității Articolului 5 al NATO, ceea ce ar putea descuraja unele țări de la participarea activă și ar putea submina coeziunea, principiile și sentimentul de securitate al NATO.

Un scenariu similar ar putea fi pus în aplicare în Lituania, în ciuda procentului mai mic de ruși din această țară. Rusia ar putea utiliza forțe proxy, cum ar fi Wagner din Belarus, pentru a provoca incidente și a implica indirect două țări NATO. Este important faptul că Wagner și alte forțe proxy rusești nu fac parte în mod oficial din armata rusă, operând din afara teritoriului rusesc. Aceasta nu este o simplă speculație; Rusia a folosit tactici similare în 2014 și reflectă operațiunile de succes ale Iranului, cum ar fi utilizarea rebelilor Houthis în Yemen pentru a se angaja cu forțele americane sau Hezbollah în Liban pentru a se angaja cu Israelul.  Obiectivul general persistă – evaluarea unității NATO fără o înfrângere umilitoare în confruntarea directă și schimbul nuclear. În cazul în care va reuși, aceasta ar reprezenta una dintre cele mai importante realizări geostrategice pe care Rusia le-ar putea obține.

Acestea nu sunt singurele strategii la dispoziția lui Putin. Se știe că atât Rusia, cât și Belarus exploatează imigranții de la granițele lor ca factor de destabilizare, utilizând imigrația ilegală ca armă împotriva Europei. Acest lucru alimentează, de asemenea, creșterea partidelor politice de extremă dreapta, unele sponsorizate în mod deschis de Moscova. Obiectivul Rusiei nu este o înfrângere militară imediată a Europei; mai degrabă, aceasta urmărește să instaleze lideri aliniați cu interesele sale, asemănători lui Viktor Orban în Ungaria, în mai multe țări europene. Această strategie, combinată cu forțele izolaționiste din SUA, urmărește să facă Europa disfuncțională și să împiedice rezistența sa colectivă împotriva Rusiei.

Dubla abordare a lui Putin este simplă, dar eficientă. Pe de o parte, el prezintă scenariul ucrainean marcat de război, suferință, distrugere și moarte. Pe de altă parte, el oferă un scenariu «Orban» care promite îmbunătățirea prețurilor la petrol și gaze, evitarea războiului, îmbogățirea elitelor și sprijinul populist pentru mișcarea «antiglobalistă». Acest război a arătat realitatea neplăcută când, în ciuda PIB-urilor mari, producția militară europeană a lâncezit din cauza politicilor de după Războiul Rece. Este evidentă nepregătirea Occidentului pentru un război de uzură, o strategie care face parte integrantă din doctrina militară rusă.

Rușii urmăresc să atragă adversarii superiori din punct de vedere tehnologic în conflicte prelungite, făcându-i nesustenabili din punct de vedere economic și forțând în cele din urmă negocieri în condițiile Rusiei. Se ridică o întrebare critică: câți cetățeni din Spania, Portugalia, Olanda, Italia sau Luxemburg sunt dispuși să suporte sute de mii de morți și schilodiți atunci când alternativa implică recuperarea resurselor rusești ieftine și beneficiile de pe urma elitelor rusești care cheltuiesc bani în țările lor? Din păcate, răspunsul la această întrebare s-ar putea să nu fie optimist – rușii au vândut în trecut fierăstrăul pe care Europa îl folosește pentru a tăia creanga pe care stă.

În prezent, Ucraina servește drept factor de descurajare pentru alte acțiuni rusești în Europa, deoarece cea mai mare parte a resurselor sale sunt concentrate în războiul în curs. Reflecția asupra exemplului Ceceniei este crucială; națiunile cucerite și supuse nu devin doar vasali economici. Ele contribuie cu oameni la armata rusă, unde minoritățile etnice se confruntă adesea cu rate ridicate de pierderi. Acest model, asemănător unor cazuri istorice precum armata persană a lui Xerxes care recrutează supuși pentru a-i cuceri pe greci, nu este o ficțiune istorică.

Dacă Ucraina ar cădea, ar putea urma aceeași traiectorie – represiuni, încorporare și mobilizare forțată în armata rusă pentru conflicte viitoare.

În cazul în care Statele Unite adoptă o poziție izolaționistă și abandonează aliați sau parteneri precum Ucraina, o națiune considerată de interes național vital, așa cum a subliniat președintele Biden, Rusia va exploata această vulnerabilitate. Perspectiva utilizării forței militare pentru a-și supune vecinii devine mai viabilă, mai ales dacă se ia în considerare potențialul de a reface resursele umane cu ajutorul teritoriilor nou ocupate, așa cum s-a văzut în Crimeea, Donețk și Lugansk.

Posibila cădere a Ucrainei îl poate liniști pe Putin în urmărirea ambițiilor sale de a-și exercita influența asupra Europei. Amenințarea unui scenariu de tip ucrainean, împreună cu stimulentele economice oferite și corupția elitelor, ar putea fi instrumentală în supunerea națiunilor vecine mai mici. Acest lucru nu numai că reprezintă un risc semnificativ pentru stabilitatea țărilor europene, dar are, de asemenea, potențialul de a avea un impact serios asupra situației economice din Statele Unite.  

Oprirea acțiunilor lui Putin în Ucraina este esențială pentru a preveni scenariile descrise. Înfrângerea militară a Rusiei ar acționa ca un factor de descurajare pentru alte planuri agresive.

Doar suplimentarea continuă a ajutorului militar acordat Ucrainei va asigura victoria. Fără un astfel de sprijin, ne-am putea trezi într-o lume multipolară condusă de retorica populistă în state revizioniste, exact ca acum un secol.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În 2024, Rusia va investi sute de milioane de euro pentru a destabiliza România, avertizează Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Moldova

* Directorul-monstru de la Russia Today a fost otrăvit! El ceruse ca toți copiii ucraineni să fie înecați sau arși

* Ce impostură! Vaticanul: George Simion n-a fost primit în „audiență privată“ de Papa Francisc, așa cum s-a lăudat liderul AUR

* VIDEO. Asta a adus AUR în Parlament! Simion: „Te agresez sexual, scroafo!”. Șoșoacă: „Cară-te de aici, că nu știu ce-ți fac! Fătălăule!”

* EDITORIAL CARTIANU: O regie ieftină: Șoșoacă și Simion fac scandal pentru Rusia, PSD și infractori

* Ciolacu minte grețos: zice că „nu scapă nimeni de închisoare”, dar legea sa chiar asta face – îi scapă pe marii evazioniști de pușcărie!

* În bugetul pe 2024, suma pentru pensiile speciale crește cu 17% – de la 13 la 15,5 miliarde de lei!

* Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

* Speranțe renăscute în rândurile electoratului pro-democrație după formarea Alianței Dreapta Unită – polul care reunește USR, PMP și Forța Dreptei. PSD, PNL și întregul sistem atacă noua alianță

* VIDEO. Situație explozivă în Serbia: confruntări violente între manifestanți, care acuză fraudarea alegerilor, și Poliție. Lidera opoziției, etnică română, a intrat în greva foamei

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. … refacerea partidelor comuniste si readucerea lor la putere, pregătirea întâmpinării Glorioasei Armate Roșii Eliberatoare de sub jugul UE … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -