luni, martie 4, 2024
AcasăLumeaCine e românca lideră a Opoziției sârbe care a intrat în greva...

Cine e românca lideră a Opoziției sârbe care a intrat în greva foamei. Marinika Ciobanu a fost ministrul Educației în Vojvodina, a fost aleasă de două ori în Parlamentul Serbiei și a renunțat la ambele mandate

-

Protestele antiguvernamentale din Serbia, care rețin zilele acestea atenția opiniei publice europene, o au în centru pe o româncă. E vorba de Marinika Ciobanu, cu numele de căsătorie Tepici, lideră a Opoziției intrată în greva foamei de o săptămână, pentru a reclama fraudarea alegerilor de către regimul președintelui pro-rus Aleksander Vucici.

Marinika Tepici (49 de ani) este o profesoară de limba engleză originară din localitatea Pancevo, capitala Banatului de Sud, parte a provinciei Vojvodina, din Serbia. Orașul are 127.000 de locuitori, dintre care puțin peste 4.000 mai sunt români. Dintre aceștia provine Marinika Tepici – pe numele de fată Ciobanu –, care este absolventă a Facultății de Filologie din Universitatea Belgrad în 1995.

Aceasta s-a remarcat și până acum ca o persoană incoruptibilă, preocupată să împingă Serbia spre Europa. În calitate de ministru al Tineretului din regiunea Vojvodina, a introdus educația sexuală în școli, după ce vreme de 12 ani (1997-2009) a fost jurnalistă și activistă pentru drepturile omului.

Marinika Tepici a intrat în politică în 2012, în Liga Social-Democraților (LSV) din Vojvodina. A obținut un loc în Parlamentul din Belgrad în 2014, dar a renunțat la mandat pentru a putea să-și continue proiectele în Guvernul provinciei Vojvodina. În 2016 a câștigat din nou un mandat în Parlamentul Serbiei. A demisionat din LSV după ce s-a certat cu președintele acestui partid, Nenad Canka, iar în 2017 a intrat în Noul Partid, ca mână dreaptă a liderului formațiunii, Zoran Zivkovici.

- Advertisement -

A fost momentul în care, simțind că ascensiunea tinerei de etnie română devine periculoasă, regimul Vucici a început o campanie de compromitere a Marinikăi Ciobanu-Tepici, tipică pentru stilul de lucru al președintelui sârb. Persoane anonime au umplut pereții Belgradului și ai altor orașe cu mesaje de tipul „Corneliu Codreanu, nu Marinika Ciobanu”, asta deși românca este cunoscută ca fiind o oponentă vehementă a mișcărilor de extremă dreapta. Politiciana a început să primească amenințări cu moartea.

După eșecul din alegerile pentru Consiliul Local al orașului Belgrad, din 2018, Marinika Ciobanu a demisionat din funcțiile de conducere din partid, asumându-și răspunderea pentru înfrângere.

În aprilie 2019, a fost aleasă vicepreședinte în noua formațiune Partidul Libertății și Justiției (SSP).

- Advertisement -

Fondatorul think-tank-ului Expert Forum, expertul în politici publice Sorin Ioniță, a comentat ironic la adresa puterii de la București, în legătură cu această situație: „Na, că a mai apărut o Maia Sandu, de astă dată în Serbia: Marinica Ciobanu, căsătorită Tepici (…). Mare jale în establishment-ul masculin retrograd şi pro-Plahotniuc de la Bucureşti: numa’ exemple proaste răsar prin ţările vecine, femei din astea liberale din convingere, autonome şi necontrolabile prin servicii. O clipă de linişte nu-i lasă Oculta lui Iohannis, săracul. Trebuie mobilizaţi rapid fraţii Tate din kommentariat pentru măsuri de eradicare şi prevenţie, să nu se întindă fenomenul, Doamne fereşte”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În 2024, Rusia va investi sute de milioane de euro pentru a destabiliza România, avertizează Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Moldova

* Ce impostură! Vaticanul: George Simion n-a fost primit în „audiență privată“ de Papa Francisc, așa cum s-a lăudat liderul AUR

* VIDEO. Asta a adus AUR în Parlament! Simion: „Te agresez sexual, scroafo!”. Șoșoacă: „Cară-te de aici, că nu știu ce-ți fac! Fătălăule!”

* EDITORIAL CARTIANU: O regie ieftină: Șoșoacă și Simion fac scandal pentru Rusia, PSD și infractori

* Ciolacu minte grețos: zice că „nu scapă nimeni de închisoare”, dar legea sa chiar asta face – îi scapă pe marii evazioniști de pușcărie!

* În bugetul pe 2024, suma pentru pensiile speciale crește cu 17% – de la 13 la 15,5 miliarde de lei!

* Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

* Speranțe renăscute în rândurile electoratului pro-democrație după formarea Alianței Dreapta Unită – polul care reunește USR, PMP și Forța Dreptei. PSD, PNL și întregul sistem atacă noua alianță

* Legăturile dintre Ungaria orbanistă, Rusia putinistă, Turcia erdoganistă și China lui Xi

* VIDEO. Situație explozivă în Serbia: confruntări violente între manifestanți, care acuză fraudarea alegerilor, și Poliție. Lidera opoziției, etnică română, a intrat în greva foamei

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -