duminică, octombrie 6, 2024
AcasăNewsVIDEO. „E prea mult nepotism aici. În loc ca oamenii să fie...

VIDEO. „E prea mult nepotism aici. În loc ca oamenii să fie promovați pentru meritele lor, sunt promovați pe alte criterii. Din 2007 până azi s-au pierdut 50% din banii dați de UE“ – istoricul britanic Deletant despre România

-

Deriva democratică înregistrată în acest moment în România este cauzată de războiul din Ucraina, deoarece Statele Unite au fost nevoite să lase în plan secund cerința lor principală, respectarea drepturilor omului. Aceasta este una dintre concluziile care se desprind dintr-o excelentă conferință pe care istoricul și profesorul universitar britanic Dennis Deletant, a ținut-o în urmă cu două săptămâni la București. Intelectualul britanic a mai vorbit, spre finalul conferinței, și despre ascensiunea curentului eurosceptic din România, amintind că înainte de a indica drept vinovată Uniunea Europeană, românii ar trebui să știe că nepotismul și corupția din clasa politică și administrație au făcut ca țara să nu cheltuiască decât 50% din banii dați de UE din 2007 până azi.

Profesorul Dennis Deletant și-a lansat pe 26 aprilie, la Librăria Humanitas Cișmigiu, cartea „În căutarea României: O aventură personală din ’65 până azi“. Însurat cu o româncă și vechi prieten al țării noastre, istoricul a scris mult despre România, fiind un foarte fin cunoscător al istoriei și al realităților țării și poporului. În conferința „Justiția memoriei“, organizată de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și de Fundația Spandugino, britanicul a făcut o vastă trecere în revistă, timp de peste două ore, a istoriei României din ultimul secol.

Perioada interbelică, intrarea sub comunism și ce s-a întâmplat după 1989 au fost trecute în revistă de Dennis Deletant. Cu empatie și emoție, dar și cu profesionalism și judecată lucidă, britanicul a arătat că falsificarea istoriei, atât înaintea, dar și în timpul regimului comunist, distruge șansa generațiilor viitoare de a înțelege ce trebuie făcut pentru a progresa, dându-le apă la moară extremiștilor.

Ascultând expunerea lui Dennis Deletant, se înțelege foarte clar de ce drumul înainte al României este în Uniunea Europeană, spre progres și dezvoltare, iar nu înapoi, în izolaționism, stagnare, naționalism de tip ceaușist și apropiere de Rusia.

- Advertisement -

Înainte de a acuza Occidentul de problemele din țară, românii ar trebui să-și amintescă faptul că ei, și nu altcineva, l-au votat pe Ion Iliescu de 3 ori după 1989, a menționat istoricul. Corupția și clientelismul clasei politice și al administrației au privat țara de foarte multe miliarde de euro, bani care n-au putut fi accesați de la Uniunea Europeană din cauza incompetenței conducătorilor României, a mai spus Deletant. Este o lipsă de profesionalism particulară, în administrația țării noastre, care o face campioană la ratarea banilor din fonduri UE.

Uniunea Europeană și Statele Unite sunt organizațiile care insistă și pun presiune pe sistemul de putere din România să respecte drepturile omului, dar după izbucnirea războiului din Ucraina această problemă a căzut inevitabil în plan secund. Pe acest fond, problemele cu respectarea democrației de către Guvern, serviciile secrete și instituțiile de forță în România au crescut rapid, a mai arătat britanicul.

- Advertisement -

Mai jos, opiniile istoricului Dennis Deletant privind ascensiunea curentului eurosceptic în România.

Dennis Deletant: „A venit vorba de domnul Iliescu. Dar voi l-ați ales, de 3 ori, președinte al României!”

„Cred că este rezultatul unor frustrări care există în rândul populației, să caute o instituție pe care să o blameze, să arunce vina pentru situația lor economică, mai ales. Ceea ce cred că este important ca publicul să știe este că diversele guverne, de la 2007, de când România a intrat în Uniunea Europeană, n-au reușit să cheltuiască decât 50% din toate fondurile date, din 2007 până în ziua de astăzi. Și o parte din aceste frustrări se datorează incapacității birocratice sau administrative a Guvernului, a sistemului administrativ din România. Și această incapacitate, această lipsă de profesionalism e din cauza faptului că există prea mult nepotism aici. În loc ca oamenii să fie promovați pentru meritele lor personale, sunt promovați pe alte criterii, care nu aduc niciun bine. De fapt, mai mult încurcă economia românească. Mă gândesc la Parlamentul României, care nu e în stare, din 2007, să creeze o atmosferă fiscală care să încurajeze pe investitorii străini. Se schimbă din an în an. Am vorbit acum 5 ani cu niște investitori americani care mi-au spus că n-au venit în România pentru că regimul TVA, în 12 luni, s-a schimbat de 11 ori! Într-un singur an! Și această impredictibilitate fiscală afectează toată populația României. Deci, care sunt consecințele? Consecințele sunt că oamenii caută o scăpare, caută un sprijin în extreme, și de data asta în extrema dreaptă, și același fenomen se întâmplă și în alte țări. Sigur că în celelalte țări se cheltuiește un procentaj mai mare din banii dați de Bruxelles, dar este o parte componentă, zic eu, a situației despre care ați vorbit.    

(…)

Cum a ajuns România în NATO, în Uniunea Europeană și în alte instituții internaționale? Datorită presiunilor făcute de anumiți oameni curajoși din România, care au militat pentru respectarea drepturilor omului. Fără acești oameni, România ar fi rămas pe tușă. N-ar fi intrat în joc. Aici trebuie să avem în vedere, bineînțeles, ce se întâmplă în Ucraina, care a schimbat, aș spune, optica americană, pentru că ei, totuși, au menținut această insistență asupra respectării drepturilor omului. Dar aș spune că e pe planul doi în momentul de față din cauza faptului că România a răspuns foarte pozitiv și foarte efectiv la chemarea americanilor de a ajuta cu acțiunile întreprinse împotriva Rusiei și parteneriatul strategic, unde România a jucat un rol foarte important, având în vedere importanța Mării Negre pentru strategia americană și interesele americane. Sigur, rachetele astea Patriot și sistemul antibalistic sunt și în avantajul americanilor și al companiilor lor de armament, pentru că primesc mulți bani. Dar, totuși, la bază este un interes strategic american. România răspunde foarte bine, după părerea mea, din punctul ăsta de vedere.

(…)

Aș adăuga ceva, poate, malițios. A venit vorba de domnul Iliescu. Dar voi l-ați ales, de 3 ori, președinte al României!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Alegeri în Turcia: cum a scăzut diferența dintre Erdogan și rivalul său pro-occidental de la 25% la 5% în câteva ore. Opoziția revendică victoria, dar decisiv va fi turul 2

* Coincidență suspectă: al doilea oficial american găsit mort în cartierul de lux al lui Ion Țiriac. Un reprezentant NATO în 2021, un angajat al Ambasadei SUA în 2023

* VIDEO. „Ambuscada” pregătită Codruței Kovesi de slugile fugarului Ghiță: Simion o hăituiește pe stradă, Ciutacu pe TokTok, iar Ponta pe Facebook. Cascadă de minciuni, cu Ponta în rolul de mitoman-fără-egal

* VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

* Austeritate doar pentru popor: șefimea din ministerul lui Burduja tocmai și-a cumpărat 6 iPhone 14 la 7.247 de lei bucata. Ciolacu anunțase că Guvernul „strânge cureaua“

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

* EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

4 COMENTARII

  1. Nu stiu cati ati vazut cun arata un piersicut tanar atacat de o boala urata, numita „basicare”, provocata de o ciuperca.
    La inceput, printre fructele mici abia scuturate de flori, apar pe frunze niste bube care se dezvolta rapid si frunza capata un aspect oribil: bubele se maresc, se ingroasa, fruza se rasuceste si rezulta o malformatie alburie cu pete rosii. Varfurile ramurilor arat cumplit, devin ciucuri albiciosi patati cu rosu, alcatuiti din frunze malformate, unite intre ele.
    In final ramura se usuca, piersicul netratat moare.
    Asa arata societatea si statul roman astazi.
    Care este ciuperca ce a provocat boala? Care e tratamentul, cum o poti ucide? Mai poate fi salvat ceva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -