Delta fluviului Ebru arată ca după Apocalipsă. Localnicii încearcă acum să facă bilanțul pagubelor grave cauzate de furtuna care a împins valurile până la trei kilometri spre interior!
Ploaia a dat un armistițiu miercuri, iar lumina soarelui le-a permis jurnaliştilor de la El Pais să aprecieze daunele generale în toată zona gurilor Ebrului, dar ele sunt vizibile mai ales pe malul stâng al acestuia, între municipiile L’Ampolla și Deltebre (foto hartă) .
Marea Mediterană a înghițit peste 3.000 de hectare de culturi de orez. Valurile provocate de furtuna terifiantă „Gloria”, care loveşte de trei zile coastele Spaniei, au creat imagini apocaliptice, aruncând ton roșu pe promenada localităţii L’Ampolla, provincia Tarragona, regiunea Catalunya.
Aici, imaginile sunt dureroase. Ramuri, resturi vegetale, nisip și bucăţi de peşte domină ceea ce, până în weekendul trecut, era una dintre cele mai frumoase porţiuni de plimbat la malul Mării Mediterane. Pescarii din L’Ampolla nu au reușit să iasă pe mare în toată săptămâna aceasta și, miercuri, au profitat de încetarea temporară a furtunii pentru a face bilanțul pagubelor.
Imagini care pot afecta emoţional
„Aceasta este o ruină”, a recunoscut Josep Colomines, patronul barcii Marc i Lara. Pierderile economice vor fi semnificative pentru pescuit și pentru agricultură. Marea a înghițit peste 3.000 de hectare de culturi de orez, iar resturile ajunse dincolo de plaje au efecte periculoase asupra fertilității pământului.
Dar, în plus, vor exista și alte sectoare afectate. Pe promenada devastată de L’Ampolla, miercuri, era plin de bucăţi de ton adult. Peștii își țineau capul și cozile prinse de scheletul osos, dar corpul cărnos era rupt în bucăţi. Câțiva vecini întreprinzători s-au luptat, cu cuțitul în mână și cu o abilitate inegală, să taie ce mai era de folosit de pe burţile peştilor şi de peste tot pe unde se putea strânge ceva comestibil din prețiosul ton roșu.
La nord de L’Ampolla, în municipalitatea vecină L’Ametlla de Mar, cea mai afectată a fost compania Balfegó, specializată în pescuitul și îngrășarea fermelor de ton – o marcă de referință în cercurile gastronomice. Angajaţii companiei suspectează că o mulţime de peşti care au apărut pe promenada din L’Ampolla au părăsit cuștile care sunt instalate la mică distanță de coastă.
„În acest moment nu am putut să evaluăm ce pagube am suferit pentru că marea este încă agitată”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Un englez a trecut la fapte practice
Ryan, un grădinar originar din orașul englez Sheffield și care locuiește în L’Ampolla de 10 ani, a fost unul dintre vecinii care au încercat să profite de cele mai bune părți ale unui ton care se afla la câțiva metri de casa sa. „Acesta este cel mai bun pește existent”, a spus el, în timp ce evita să discute despre originea acestei noi surse de hrană specială. „Nu-mi pasă de unde vin”, a spus el.
Apa ieşită din mare a înghiţit delta Ebrului. A inundat câmpuri și drumuri, iar dificultățile de deplasare au impus anularea cursurilor în practic toate școlile din regiunea Montsià și o bună parte a celor din Baix Ebre. Furtuna a provocat efecte severe asupra alimentării cu energie electrică și a multor alte servicii de interes public.
Centrul de îngrijire primară Deltebre (CAP) a stat fără linie telefonică ore întregi. Malul drept al gurii de fluviu ce dă în Mediterană a fost mai puțin afectat.
Josep Caparrós, primarul orașului Sant Carles de la Ràpita, a denunțat neglijența suferită de zonă, a cerut „mai multe investiții” și a declarat că „scuzele nu mai sunt valabile”. O afirmație susţinută şi de Lluís Soler, primarul orașului Deltebre, o municipalitate care studiază declararea zonei drept catastrofă.
Al doilea mare fluviu cu vărsare în Mediterană, după Nil
Ebru (în spaniolă Ebro) este un fluviu din nord-estul Spaniei ce se varsă în Marea Mediterană la aproximativ 160 km sud de Barcelona. Este al doilea cel mai lung curs de apă din Spania şi al doilea cel mai lung fluviu cu vărsare în Mediterană, după Nil.
Izvorăște la 70 km distanță de Oceanul Atlantic, la sud de Santander, în Munții Cantabriei. Cursul său în lungime de 600 km se întinde de-a lungul poalelor Munților Pirinei.
Este singurul râu din Spania care la vărsare prezintă o deltă şi nu un estuar.
Fluviul este practic un paradis, nefiind afectat de civilizaţia umană. Fiind foarte lung și lat, prezintă toate tipurile de formațiuni: secțiuni cu apă adâncă, lângă baraje, sau mică, în alte locuri, cu un curs rapid și învolburat lângă nenumăratele cascade sau mai domol în rest. Iar delta pe care o formează la vărsare este un adevărat ecosistem neafectat încă de problemele poluării, în ciuda faptului că se află destul de aproape de metropola Barcelona. (Wikipedia).