VIDEO. Cine este cel care înjură morții de la Colectiv și este apărat de Arafat?

2
2557
Raed Arafat, Orlando Schiopu, Colectiv
Raed Arafat apără intervenția haotică a ISU de la Colectiv, deși un ofițer pompier e surprins cum înjură persoanele decedate în incendiu. Orlando Șchiopu e colonel și a participat la conferința de presă organizată de ISU, negând evidența - Foto: Facebook/Raed Arafat, Orlando Șchiopu

Colonelul Orlando Șchiopu, filmat cum înjură morții de la Colectiv, e trimis într-o conferință de presă și apărat de Raed Arafat.

Într-o secvență din documentul filmat de un reprezentant ISU și dat publicității de “Libertatea” se observă cum un pompier înjură morții de la Colectiv într-o discuție cu colegii săi cu privire la modalitatea de aranjare a persoanelor care și-au pierdut viața.

În imagine este colonelul Orlando Șchiopu, inspector șef al ISU, care a venit joi la conferința de presă organizată de această instituție pentru a reacționa față de documentul filmat apărut public și în care este arătat haosul intervenției.

VIDEO. Secvență din documentul filmat dat publicității de cotidianul „Libertatea” în care ofițerul ISU înjură persoanele decedate în incendiu

Colonel Orlando Şchiopu, inspector şef al ISU Bucureşti-Ilfov, a declarat că nu a văzut decât zilele acestea filmul apărut în presă în legătură cu tragedia de la clubul Colectiv, anunță Agerpres.

„La nivelul ISU, întreg personalul Centrului Operaţional a fost prezent la locul evenimentului şi a operaţionalizat punctul de comandă mobilă. Analiza făcută la nivelul Inspectoratului Bucureşti-Ilfov a fost făcută de către Centrul Operaţional, care strânge date de la fiecare echipaj participant la intervenţie. Toţi membrii Centrului Operaţional au fost prezenţi la faţa locului şi au operaţionalizat punctul de comandă mobilă înaintat. Analiza făcută a ţinut cont de toate datele şi informaţiile venite de jos, dar nu din film”, a spus Orlando Şchiopu într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ISU Bucureşti-Ilfov.

Întrebat de un moment din filmarea publicată, în care el se aude înjurând, Orlando Şchiopu a explicat că nu făcea referire la victimele din incendiu.

„În mod clar, nu se referea la cei decedaţi, în mod sigur. Dacă vă uitaţi, sunt înconjurat de mai mulţi ofiţeri şi vorbesc cu mai multă lume deodată. Sunt mai mulţi oameni care pun întrebări în acelaşi timp, iar referitor la mutarea decedaţilor dintr-o parte în alta, am folosit un singur cuvânt: ‘Lasă-i’. Atât”, a afirmat Orlando Şchiopu. Acesta a negat evidența și nu și-a cerut scuze, afundându-se în minciună. 

El a arătat că situaţia de la Colectiv a fost una nemaiîntâlnită şi a fost foarte complicat să fie gestionat incendiul, să fie scoşi toţi oamenii din incintă, să fie evacuaţi către ambulanţe şi organizarea a durat mai mult a mai spus ele, citat de Agerpres.

„Noi am ajuns la Colectiv şi am dat faţă în faţă cu o situaţie pe care până acum n-am mai întâlnit-o. Să ştiţi că noi nu suntem nici pregătiţi în cursuri sau în şcoli pentru dezastre şi nici roboţi nu suntem. Am găsit o situaţie de neimaginat, inclusiv pentru noi. Noi am fost anunţaţi pentru un incendiu. Nu am fost anunţaţi că acolo ar fi câteva sute de oameni care nu pot să iasă dintr-o incintă sau că sunt mari arşi”, a mai spus Şchiopu.

Dezorganizarea ISU se vede și din faptul că a trimis la conferința de presă o persoană care a avut un comportament brutal și inexplicabil față de victime. Cum poate un colonel să înjure cu o asemenea brutalitate tineri care și-au pierdut viața într-un incendiu?
Ca dezastrul să fie complet, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și șeful ISU, postează pe Facebook că e perfect de acord cu cele spuse de reprezentanții instituției în conferința de presă și anunță că îi susține.

În urma apariției noilor imagini difuzate de Libertatea, am solicitat colegilor de la ISUBIF și IGSU să explice și să răspundă public, în cadrul unei conferințe de presă, acuzațiilor lansate la adresa celor care au intervenit și a conducerilor celor două instituții în ce privește presupusa ascundere a imaginilor respective. Apreciez că informațiile prezentate de colegii pompieri în cadrul conferinței de presă sunt realiste și corect expuse”, scrie Raed Arafat.

Despre documentul filmat de reprezentanții ISU în seara incendiului de la Colectiv, procurorii spun că nu l-au primit deși au cerut toate datele și înscrisurile despre intervenția din acea seară.

Intervenția pompierilor și a echipajelor de salvare a fost haotică. Răniții și persoane decedate erau cărate pe paleți de marfă pentru că lipseau tărgile. Minute întregi nu a fost acordat primul ajutor și nu s-au făcut resuscitări, iar răniții erau ajutați de supraviețuitori și nu de persoane calificate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here