VIDEO. În China au loc cele mai mari proteste de la Piața Tienanmen încoace! Mulțimile cer demisia dictatorului Xi Jinping, instaurarea democrației și renunțarea la teroarea politicii „Zero Covid”

1
305
Oamenii au ieșit în stradă în China după ce 10 oameni au ars într-un incendiu pentru că nu s-a intervenit din cauza carantinei. Orașul respectiv era de 3 luni în izolare totală

China e zguduită de cele mai mari proteste cunoscute de această țară în ultimii 32 de ani, de la Piața Tienanmen încoace. Mulțimi uriașe ies în fiecare noapte în străzile din marile orașe, inclusiv în capitala Beijing, și cer democrație, încetarea cenzurii și demisia dictatorului Xi Jinping, abia reales la congresul Partidului Comunist.

Scânteia care a aruncat în aer butoiul cu pulbere al nemulțumirilor în acest stat unde tirania sufocă viața oamenilor l-a reprezentat politica aberantă de oprimare a populației sub pretextul pandemiei de Covid. China a rămas singura țară din lume unde Guvernul, în loc să ridice restricțiile, le-a înnăsprit și după trecerea pandemiei.

Spre deosebire de restul planetei, în țara comunistă restricțiile din ultimii doi ani și jumătate chiar sunt sufocante. Regimul a instituit o așa-zisă politică de „Zero Covid”, care înseamnă că orașe întregi sunt băgate în lockdown și izolate de restul țării chiar dacă se înregistrează doar câteva cazuri de infectare.

Cum arată o dictatură adevărată

Carantina din China n-are nicio legătură cu cea care a fost în Europa – inclusiv în România. Populația este consemnată în case și nimeni n-are voie să părăsească locuința. Oamenii sunt testați pretutindeni, la intrarea în instituții sau magazine. Dacă o persoană aflată într-un mall este suspectă de Covid, ușile se închid sechestrându-i înăuntru pe toți cei aflați acolo timp de 48 de ore. Muncitorii din fabrici dorm acolo unde muncesc, iar dacă vreunul are simptome, toți colegii de cameră sunt băgați în carantină.

Pandemia a fost folosită astfel de regim pentru a spori astfel controlul deja foarte puternic asupra populației.

Săptămâna trecută, 420 de milioane din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei au fost în carantină. Oamenii au ajuns la exasperare și, după ce muncitorii de la cea mai mare fabrică de iPhone s-au răsculat, revoltele au cuprins marile orașe, întinzându-se cu iuțeala unui incendiu.

Demonstranții s-au adunat în capitala Beijing și în centrul financiar Shanghai, relatează BBC. Mulți dintre ei țineau în mână bucăți de hârtie albă pentru a-și exprima nemulțumirea față de cenzură. Unii au mers până la a cere demisia președintelui Xi Jinping.

În China, țară ținută sub control cu mână de fier de brutalul regim comunist, este foarte neobișnuit ca oamenii să își manifeste public furia față de liderii partidului, unde orice critică directă a guvernului poate duce la sancțiuni dure. Ceea ce se întâmplă acum arată că populația a ajuns efectiv la o disperare atât de mare, încât e dispusă să-și asume orice consecințe.

Proteste în marile orașe și în universități

În Shanghai, poliția a intervenit deja și a arestat mai multe persoane, izolând duminică străzile. Sute de persoane s-au adunat duminică, timp de câteva ore, și în capitala Beijing, unde au cântat imnul național și au ascultat discursuri împotriva regimului.

În marea Universitate Tsinghua, din Beijing, zeci de persoane au organizat un protest pașnic și au cântat imnul național, potrivit unor imagini și înregistrări video postate pe rețelele de socializare. Proteste au avut loc, de asemenea, în cursul zilei de duminică și în orașul Chengdu, din sud-vestul țării, și în orașele centrale Xi’an și, de asemenea, la Wuhan – unde a fost înregistrat primul focar de Covid în urmă cu trei ani.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare par să arate sute de locuitori din Wuhan ieșind în stradă, unii protestatari fiind fotografiați dărâmând baricade și spărgând porți metalice.

Toate aceste tulburări au apărut după un protest în orașul Urumqi, din nord-vestul țării, unde din cauza carantinei nu s-a putut interveni la un incendiu, ceea ce a dus la moartea a 10 persoane. Autoritățile chineze au negat aceste informații.

În Shanghai – cel mai mare oraș din China , poliția a menținut o prezență intensă. Acolo, un priveghi cu lumânări s-a transformat, cu o zi înainte, în proteste contra autorităților. Corespondentul BBC relatează că a văzut pe străzi ofițeri de poliție, gărzi de securitate private și polițiști în civil, confruntându-se cu protestatarii care s-au adunat și a doua zi. Oamenii nu s-au lăsat și, a doua zi, după-amiază, sute de persoane s-au întors în aceeași zonă cu foi albe de hârtie pentru un protest tăcut, a declarat un martor ocular pentru agenția de presă AFP. În timpul protestului de sâmbătă seară din oraș, oamenii au fost auziți strigând sloganuri precum „Xi Jinping, demisia!” și „Partidul comunist, demisia!”.

Președintele Xi Jinping personal a promis că nu va accepta nicio abatere de la politica „Zero Covid”

Astfel de scandări, absolut banale în țările democratice, sunt în China ceva cu totul ieșit din comun. Extrem de rar îndrăznește cineva să critice președintele sau partidul. Ultima oară când au existat astfel de scandări în rândurile unei mari mulțimi a fost în 1990, la protestul din Piața Tienanmen.

Actualul Guvern pare să fi subestimat masiv nemulțumirea crescândă față de abordarea zero-covid, o politică legată direct de președintele Xi, care a promis recent că nu va exista nicio abatere de la ea, scrie BBC. Un protestatar din Shanghai a declarat pentru publicația citată că s-a simțit „șocat și puțin emoționat” să vadă oameni în stradă, spunând că este pentru prima dată când a văzut o astfel de disidență pe scară largă în China. El a spus că lockdown-urile l-au făcut să se simtă „trist, furios și fără speranță” și că nu a putut să-și vadă mama bolnavă, care urmează un tratament împotriva cancerului.

Închiderile instantanee au provocat furie în întreaga țară – iar restricțiile Covid, în general, au declanșat recent proteste violente de la Zhengzhou până la Guangzhou. În ciuda măsurilor stricte, numărul de cazuri din China a atins săptămâna aceasta recorduri istorice de la începutul pandemiei.

Ieșirea în stradă în număr mare și solicitarea demisiei președintelui Xi erau considerate de neconceput nu cu mult timp în urmă, observă și BBC. Dar acum, după un protest dramatic recent, pe un pod din Beijing, gest care i-a uimit pe mulți, oamenii au căpătat curaj și își exprimă opoziția tot mai deschis și mai vehement. Alții au flutură steagul chinezesc și să cântă imnul național – versurile acestuia îmbrățișând idealurile revoluționare și îndemnând poporul să se „ridice, să se ridice”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Baronul PSD-ist Niculae Bădălău a fost înhățat de procurorii DNA! Vicepreședintele Curții de Conturi făcea trafic de influență pentru a căpușa banii statului, folosindu-și fiul, fiica și ginerele drept paravan

* Listele negre făcute de putiniștii români. Politicieni, medici, jurnaliști, artiști și sportivi „vacciniști” sunt somați să-și ceară scuze, fiind comparați cu „criminalii Revoluției”!

* PSD impune, cu complicitatea PNL, o lege abuzivă, care favorizează mafiotizarea sindicatelor. Acestea primesc dreptul să facă afaceri și politică și să colecteze cotizații cu forța!

* Comisia Europeană: pensiile militarilor sunt pensii speciale și trebuie reformate până la sfârșitul anului!

* Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

* Adevărul despre scandalul din TVR: Olaianos n-a „împins-o” pe Nadine Vlădescu, ci a bătut-o crunt! „Am fost lovită cu palmele, pumnii și un set de chei peste față, cap și corp, strangulată și dată cu capul de perete, lovită cu picioarele, dar și cu pumnul în sânul drept”

* VIDEO. O rușine națională: Ilie Năstase. Infractor, agresor, recidivist, mitocan. Spune că pleacă din țara care nu-l merită, dar care l-a făcut general și senator prin impostură. Șantajează, minte și înjură ca un birjar

* Mondialul surprizelor lovește din nou: Belgia – Maroc 0-2! Record istoric: niciodată Asia și Africa n-au șifonat atât de tare Marile Puteri ale fotbalului

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here