vineri, aprilie 19, 2024
AcasăMainVeteranii care l-au încadrat pe Putin la parada de 9 Mai sunt...

Veteranii care l-au încadrat pe Putin la parada de 9 Mai sunt foști ofițeri KGB. Unul a împușcat opoziția din Ucraina, celălalt a participat la invadarea Cehoslovaciei

-

Cei doi veterani care l-au încadrat pe președintele rus Putin în tribună, pentru a asista la parada din acest an organizată pe 9 mai de Ziua Victoriei, nu sunt militari participanți la Al Doilea Război Mondial, ci foști membri ai NKVD/KGB, relevă publicația rusă independentă Agențvo. În mod simbolic, unul dintre cei doi veterani a participat, de fapt, la represiunea organizată de Stalin în Ucraina, în spatele frontului, după 1944, iar celălalt la invadarea Cehoslovaciei și zdrobirea Primăverii de la Praga, în 1968.

Cel din dreapta lui Putin este Iuri Dvoikin (veteranul cu șapcă), în vârstă de 98 de ani. În 1942, Dvoikin s-a înrolat în armată ca voluntar, la 17 ani, dar nu a ajuns niciodată pe front. După terminarea școlii de lunetiști, în 1944, a fost trimis în unitățile NKVD (precursoul KGB) din regiunea Lvov „pentru a efectua operațiunea de lichidare a rezistenței naționaliste pe teritoriul Ucrainei de Vest”.

Dvoikin și-a amintit, într-un interviu, în ce a constat activitatea sa patriotică: „La acea vreme știam puține lucruri despre banderiți (Stepan Bandera a fost un lider naționalist ucrainean de extremă dreapta care a luptat pentru independența Ucrainei mai întâi împotriva polonezilor, apoi a sovieticilor; arestat de Gestapo în 1941, a fost eliberat de nemți în 1944 și s-a refugiat în Germania de Vest, unde a fost asasinat de KGB în 1959 – n. red.). Erau la vânătoare de oameni: în două zile au împușcat peste 5.000 de oameni, se simțeau ca niște stăpâni în Lvov, în Ucraina. Noi măturam întreaga regiune de naționaliști, îi prindeam în păduri, în ferme abandonate”. În realitate, așa cum relevă documente apărute din arhivele Kremlinului după 1986, multe crime au fost comise de NKVD și puse pe seama naționaliștilor.

În stânga lui Putin a stat Ghennadi Zaițev (în fotografie cu chipiul de la uniformă). Acesta s-a născut în 1934 și nu a participat la Al Doilea Război Mondial. A fost înrolat în 1953, a rămas în armată după terminarea serviciului militar și s-a alăturat KGB-ului în 1959.

- Advertisement -

În 1968, Zaițev a participat la invadarea Cehoslovaciei, pentru a reprima protestele antisovietice și Primăvara de la Praga. El a condus un grup al Direcției a 7-a a KGB în Operațiunea „Dunărea”, așa cum a fost denumită intrarea trupelor rusești în Cehoslovacia. Zaițev a condus acțiunea de ocupare a clădirii Ministerului Afacerilor Interne din Praga. În anii 1970, Zaițev a condus grupul antiterorist Alfa, creat de Iuri Andropov, șeful KGB devenit ulterior liderul Uniunii Sovietice.

Parada din acest an din Piața Roșie a avut cel mai mic număr de militari începând din 2008 încoace și cea mai puțină tehnică militară etalată vreodată de Ziua Victoriei la ruși. N-a existat show aerian, iar prin fața lui Putin a defilat un singur tanc: un T-34 recondiționat, datând din Al Doilea Război Mondial.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Luați-i gâtul!“ Hăndrălăii lui George Simion, aduși de AUR în București, i-au agresat pe deputații Ludovic Orban și Csaba Botond când încercau să intre în Parlament

* Șoșoacă a aniversat Ziua Victoriei împreună cu ambasadorul rus Kuzmin. Pentru România, momentul din 1945 a însemnat trecerea totală sub control sovietic

* VIDEO. Un singur tanc și niciun avion la parada de 9 mai, în Piața Roșie! Putin, discurs paralel cu realitatea: „Noi salvăm lumea de nazism. Elitele vestice și globaliștii provoacă conflicte”

* Prietenul lui Ponta e anchetat pentru că le-a dat rușilor (prin fugarul Șor) Aeroportul Chișinău. Iurie Leancă a fost prim-ministru, i-a făcut galerie lui Ponta la prezidențiale și a luat șpagă de la Șor

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -