marți, aprilie 16, 2024
AcasăNewsUniversitatea București minte că i-ar fi retras titlul de Doctor Honoris Causa...

Universitatea București minte că i-ar fi retras titlul de Doctor Honoris Causa lui Ceaușescu imediat după Revoluție! Decizia s-a luat abia acum, după 34 de ani de la căderea dictaturii, la sesizarea profesorului Cristian Preda

-

Senatul Universității București a decis, în sfârșit, retragerea titlului de Doctor Honoris Causa pe care i-l acordase în 1973 dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Decizia vine la 34 de ani după răsturnarea regimului comunist și împușcarea lui Ceaușescu, fiind însoțită și de o minciună grosolană: conducerea instituției pretinde că această măsură ar confirma, de fapt, decizia similară „din decembrie 1989 – ianuarie 1990”.

Într-un comunicat de presă al Universității București se anunță că titlul a fost retras „de jure“ în ședința din 21 februarie 2024. Conducerea instituției de învățământ pretinde că, de fapt, este a doua retragere a distincției, care revalidează hotărârea luată imediat după Revoluție.

Afirmația este însă ambiguă și nesusținută de documente. Chiar în comunicatul Universității București se recunoaște că nu există niciun act care să ateste că titlul de Doctor Honoris Causa i-ar fi fost retras lui Ceaușescu după căderea regimului comunist. În textul dat publicității acum se menționează: „Această decizie o validează pe cea din perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, care, deși nu a putut fi identificată în arhivă, de facto a fost în vigoare tot acest timp”.

Însă într-un interviu acordat în octombrie anul trecut publicației Aktual24.ro, profesorul Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității București și, în acel moment, candidat la poziția de rector al Universității, dezvăluia că a făcut cercetări și a descoperit că nici vorbă de așa ceva.

- Advertisement -

Profesorul Cristian Preda a descris pe larg întregul caz, spunând că inclusiv Emil Constantinescu, la momentul 1990 prorector al Universității București, i-a confirmat că s-a omis, pur și simplu, retragerea titlului de Doctor Honoris Causa acordat lui Ceaușescu în 1973. La momentul respectiv, toată lumea era fixată pe Iliescu, așa că alții au fost uitați.

Cristian Preda a și promis, de altfel, în campania sa electorală pentru șefia Universității București, că va remedia această eroare, după ce a descoperit-o și pe cea prin care se uitase retragerea titlului de Doctor Honoris Causa pentru mareșalul Ion Antonescu.

Mai jos, declarația făcută de profesorul Cristian Preda în interviul din Aktual24.ro din octombrie 2023.

- Advertisement -

Cristian Preda:Am discutat cu profesorii care au avut responsabilități în cadrul echipei rectorale în 1990 și mi-au spus că nimeni nu s-a gândit în ianuarie 1990 la anularea doctoratului lui Ceaușescu. Emil Constantinescu, ales în 1990 prorector, iar mai târziu rector al UB, mi-a zis: «Problema noastră atunci era Iliescu, nu Ceaușescu»”

„Universitatea București nu a retras doctoratul acordat dictatorului Ceaușescu în 1973, care a fost un cadou de ziua lui de naștere. Nu e o glumă, așa au stat lucrurile: cei care au decis acum jumătate de secol să-i dea titlul au menționat că i-l acordau la împlinirea vârstei de 55 de ani.

Am discutat cu profesorii care au avut responsabilități în cadrul echipei rectorale în 1990 și mi-au spus că nimeni nu s-a gândit în ianuarie 1990 la anularea doctoratului. Emil Constantinescu, ales în 1990 prorector, iar mai târziu rector al UB, mi-a zis: «Problema noastră atunci era Iliescu, nu Ceaușescu, fiindcă toată lumea era fericită că a scăpat de dictator, iar noi începuserăm confruntarea cu succesorul lui».

Cercetând istoria Universității, am descoperit că nu există vreo decizie de retragere. De fapt, în urmă cu câteva luni, am cerut retragerea titlului onorific acordat mareșalului Ion Antonescu. Atunci, cineva m-a întrebat de ce nu ne ocupăm și de comuniști.

Nici mie nu mi-a venit să cred că Ceaușescu ar fi încă doctor honoris causa al UB. Dar așa stau lucrurile în acest moment. Senatul Universității mele a alcătuit o comisie de istorici care va analiza toate numele de pe lista celor onorați, pentru a vedea ce alți dictatori mai sunt acolo. Deocamdată, comisia respectivă nu a fost reunită, președintele Senatului fiind prins cu lucruri mai urgente.

Dacă voi fi ales rector – fiindcă eu candidez acum la această poziție –, primul lucru pe care-l voi face va fi să cer membrilor Senatului UB să-i ia titlul lui Nicolae Ceaușescu. Ar fi o despărțire simbolică de trecut.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -