luni, noiembrie 25, 2024
AcasăNewsUniunea Europeană va plăti mai puțin decât SUA pe vaccinul anti-Covid de...

Uniunea Europeană va plăti mai puțin decât SUA pe vaccinul anti-Covid de la BioNTech și Pfizer. Cât va costa acesta

-

Vaccinul anti-Covid sintetizat de nemții de la BioNTech cu ajutorul americanilor de la Pfizer va fi achiziționat de Uniunea Europeană la un preț mai mic decât SUA, a anunțat un înalt oficial al Comisiei Europene citat de Agrepres.

Potrivit sursei, prețul va fi “mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari” (20 de dolari înseamnă 82,6 lei, 10 dolari – 41,3 lei la cursul de miercuri, 11 noiembrie), dar mai mic decât cel plătit de SUA, care se știe deja că va fi de 19,5 dolari. Demnitarul a refuzat să indice un preț exact, dar după indiciile sale, probabil că suma va fi undeva, între 70 și 80 de lei.

Acest lucru nu înseamnă obligatoriu, în acest moment, că vom plăti acest preț, pentru că e posibil ca, până la urmă, costurile să fie suportate de state, iar pentru oameni vaccinarea să fie gratuită.

Vor putea fi imunizați, în primăvară, o treime din cetățenii UE

Mecanismul prin care s-a ajuns ca românii, francezii, nemții, spaniolii sau lituanienii să fie vaccinați mai ieftin decât americanii arată tot forța pe care țările Europei o au împreună.

- Advertisement -

Comisia Europeană a negociat în numele tuturor celor 27 de state membre cu BioNTech și Pfizer. S-a încheiat în luna septembrie un precontract pentru 200 de milioane de doze, iar în noiembrie s-a adăugat o clauză cu o opțiune pentru alte 100 de milioane de doze.

Deoarece vaccinul se aplică în două tranșe, la inverval de 7 zile, asta înseamnă că vor putea fi vaccinați, în primă fază, 150 de milioane de cetățeni ai UE din totalul celor 450 de milioane.

Și SUA a semnat un precontract cu BioNTech și Pfizer, dar pentru doar 100 de milioane de doze cu opțiunea pentru alte 500 de milioane – în total, 600 de milioane de doze, suficient ca să vaccineze 300 din cei aproape 332 de milioane de locuitori.

- Advertisement -

Europa a finanțat dezvoltarea vaccinului cu 475 de milioane de euro

Trebuie menționat că Europa a susținut puternic, financiar, firma germană BioNTech, pentru a dezvolta și produce acest vaccin care și-a dovedit eficiența în peste 90% din cazuri la testele pe 42.000 de pacienți, inclusiv copii. BioNTech, care se ocupă de cercetări medicale, a făcut cele mai mari progrese în sitetizarea vaccinului, iar spre începutul toamnei devenise destul de clar că e aproape de un rezultat. În iunie, Banca Europeană de Investiții (instituție a Uniunii Europene) a acordat companiei germane un împrumut de 100 de milioane de euro pentru a putea să lucreze în continuare la vaccinul anti-Covid. În luna septembrie, ministerul german al Cercetării a aprobat o altă finanțare de 375 de milioane de euro către BioNTech.

Pe lângă acești bani a mai fost și avansul nerambursabil plătit de UE în contul precontractului. Conform înțelegerii, dacă se reușea producerea vaccinului, banii urmau să acopere o parte din comandă. Dacă nu, BioNTech nu era obligată să restituie suma.

Vaccinul dezvoltat de BioNTech cu ajutorul Pfizer este primul eficient și fără efecte adverse notabile, conform studiilor clinice din faza 3 de testare. Luna aceasta se cere omologarea lui și punerea în vânzare. Se contează pe o producție de 50 de milioane de doze anul acesta și pe alte 1,3 miliarde anul viitor. Dintre acestea, 900 de milioane sunt deja acontate de UE și SUA.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -