FOTBAL. Ungaria s-a calificat la Euro: 2-1 cu Islanda, care eliminase România. La turneul final merge până și Macedonia de Nord!

0
2174

Ungaria s-a calificat joi seara la Campionatul European de fotbal după ce a învins la Budapesta, cu 2-1, naționala Islandei, formația care, luna trecută, eliminase România din cursa spre turneul final. Românii au urmărit din fața televizoarelor cum la competiția jubiliară (60 de ani de la prima ediție a Europenelor) se mai califică Macedonia de Nord, Slovacia și Scoția, care altădată nici nu mișcau în fața “tricolorilor”.

Pe 8 octombrie, la Reykjavik, Islanda învingea România cu 2-1 (2-0) și o elimina din barajul pentru Euro. Tricolorii pierdeau astfel și ultima șansă de a participa la propria petrecere: pentru prima oară în istorie, România a primit organizarea a 4 partide la un turneu final al Campionatului European, programate pe Arena Națională din București.

Joi, 12 noiembrie, Ungaria a câștigat finala play-off-ului în fața Islandei, scor 2-1 (0-1), și va fi prezentă la turneu pentru a doua oară consecutiv (maghiarii au participat și în 2016).

Calificarea Ungariei a fost absolut dramatică. Islandezii au deschis scorul în minutul 11 prin același Sigurdsson care ne-a dat și nouă două goluri. Maghiarii au luptat cu înverșunare până la final și au întors soarta calificării în ultimele minute, prin golurile lui Nego (min. 88) și Szoboszlai (90+2). Meciul s-a jucat pe arena “Ferenc Puskas” din Budapesta, dar fără spectatori, din cauza epidemiei de coronavirus.

Cele 4 finale ale play-off-ului, care au dat ultimele 4 calificate

  • Ungaria – Islanda 2-1 (Nego 88, Szoboszlai 90+2 / Sigurdsson 11)
  • Georgia – Macedonia de Nord 0-1 (Pandev 56)
  • Irlanda de Nord – Slovacia 1-2 (Skriniar 87 – autogol / Hucka 17, Duris 110) – după prelungiri
  • Serbia – Scoția 1-1 (Jovici 90 /  Christie 52), 4-5 la penalty-uri

44% la Euro, dar tot n-am avut loc

Pentru România, situația este cu atât mai dureroasă cu cât la turneul final al Europenelor se califică 24 din cele 55 de echipe naționale participante, adică 44% din totalul competitoarelor, iar UEFA a acordat multe șanse ocazii de calificare.

Mai întâi au fost seriile preliminare, dar România s-a clasat abia pe locul 4 în Grupa F, după Spania, Suedia (calificate) și Norvegia. N-am reușit să depășim în clasament decât Insulele Feroe și Malta.

Apoi ni s-a oferit o nouă șansă, România intrând într-un sistem eliminatoriu bazat pe clasamentul din prima ediție a Ligii Națiunilor. Am fost însă scoși din cursă și aici încă de la primul meci, luna trecută, când am pierdut în Islanda.

Grupele de la Euro 2020 (care se va disputa în 2021)

Grupa A: Turcia, Elveția, Italia, Țara Galilor

Grupa B: Rusia, Belgia, Danemarca, Finlanda

Grupa C: Austria, Olanda, Macedonia de Nord, Ucraina

Grupa D: Cehia, Croația, Scoția, Anglia

Grupa E: Suedia, Polonia, Spania, Slovacia

Grupa F: Germania, Franța, Portugalia, Ungaria.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here