O nouă mutație, potențial foarte periculoasă, a virusului Sars-CoV-2, responsabil pentru boala Covid, a fost depistată în Africa de Sud, generând mare îngrijorare printre oamenii de știință și guvernele din întreaga lume. E vorba despre o tulpină super-mutantă a coronavirusului, numită B.1.1.529, atât de tare schimbată față de varianta inițială apărută anul trecut, la Wuhan, încât ar putea ocoli răspunsul imunitar al organismului uman, scrie BBC.
Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se întâlnesc în grabă vineri cu oficialii sud-africani din Sănătate pentru a evalua situația. Este vorba de o reuniune „tehnică“ în care ar urma să se stabilească dacă noua tulpină este „de interes“ sau „îngrijorătoare“, notează The Guardian.
Marea Britanie și Israel au blocat accesul înspre și dinspre Africa de Sud. Alte țări se pregătesc să procedeze la fel
Până atunci, state precum Marea Britanie și Israel au suspendat deja zborurile către și dinspre Africa de Sud, trecând țara pe lista roșie. Și alte țări iau în calcul măsuri similare. E vorba, practic, de blocarea accesului pentru cetățenii care trec prin Africa de Sud.
Principala problemă cu noua variantă a virusului este „numărul extrem de mare“ de mutații, inclusiv la proteina spike, care arată acum diferit față de versiunea după care s-au făcut vaccinurile. Acestea învață organismul să recunoască virusul și să-i blocheze tocmai proteina spike, care se agață de celule. Schimbarea acesteia ar putea să facă nefolositoare vaccinurile actuale și toată munca să se reia de la capăt.
Mai sunt și alte probleme care generează temeri. Noua tulpină pare mai contagioasă decât cele de până acum, în condițiile în care deja varianta indiană a provocat un număr record de îmbolnăviri în întreaga lume. În plus, nu se știe clar dacă această tulpină sud-africană nu este cumva și mai agresivă, ceea ce ar putea duce la creșterea mortalității.
90% dintre cei îmbolnăviți în ultima perioadă sunt infectați cu noua versiune de coronavirus
Cercetătorii sud-africani explică: „Ceea ce ne îngrijorează este faptul că această variantă ar putea să aibă nu doar o transmisibilitate sporită, deci să se răspândească mai eficient, dar ar putea, totodată, să fie capabilă să ocolească sistemul imunitar și protecția pe care o avem în sistemul nostru imunitar “.
Până acum, savanții sud-africani au stabilit că noua mutație s-a întins în Guateng, cea mai populată provincie a Africii de Sud, și acum sunt șanse mari să fie deja prezentă și în celelalte 8 provincii ale țării.
Alerta s-a dat în urmă cu câteva zile. Inițial, s-a constatat un nou val de îmbolnăviri, în zona Pretoria – Johannesburg, focarul inițial fiind o universitate. Doctorii au crezut mai întâi că explozia numărului de cazuri ar fi generată de o relaxare a oamenilor, care au crescut interacțiunea unii cu alții. Însă în această săptămână s-a descoperit că, de fapt, noua tulpină este cauza acestei creșteri masive a numărului de cazuri. 90% dintre noii îmbolnăviți din ultimele săptămâni sunt infectați cu noua tulpină.
La începutul lunii noiembrie, în Africa de Sud epidemia era aproape remisă, la un moment dat înregistrându-se doar 106 cazuri într-o zi. Dar după apariția noii tulpini, a urcat rapid și miercuri erau raportate 1.200 de cazuri.
Marile temeri pentru „un scenariu catastrofal“, în care noua variantă de coronavirus nu este recunoscută de sistemul imunitar omenesc, se vor lămuri în scurt timp
Între timp, un caz de infectare cu noua tulpină a fost depistat la Hong Kong, la un bărbat aflat în carantină după ce venise din Africa de Sud. Și în țara vecină Botswana s-a raportat un caz.
BBC scrie că, momentan, au fost confirmate 59 de cazuri de infectare cu noua tulpină, dar acest număr este relativ, pentru că nu se analizează probele de la toți cei infectați (acest lucru ar fi imposibil) și, deci, numărul real de îmbolnăviri generate de virusul mutant este necunoscut.
Marea temere este pentru „un scenariu catastrofal“, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut boala să nu mai fie protejați în niciun fel în fața noii variante de virus. Scenariul a fost evocat inclusiv de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, în urmă cu câteva zile.
Noua versiune de coronavirus, B.1.1.529, numără nu mai puțin de 50 de mutații, dintre care peste 30 la proteina spike și este radical diferită de cea originală, din Wuhan, scrie BBC. Răspunsul la întrebarea dacă noua variantă de virus este mai periculoasă pentru omenire decât cele de până acum se va da destul de rapid, în următoarele săptămâni.