vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaUcraina a eliberat în 11 zile peste 3.000 de kilometri pătrați, mai...

Ucraina a eliberat în 11 zile peste 3.000 de kilometri pătrați, mai mult decât ocupaseră rușii în 5 luni (aprilie – august)

-

Ucraina continuă contraofensiva și a reușit să elibereze, în intervalul 1-11 septembrie, peste 3.000 de kilometri pătrați din teritoriile ocupate de ruși de la începutul invaziei. Reușita este realmente uimitoare, cu secvențe pur și simplu de neînchipuit pe 24 februarie, atunci când armatele lui Putin au pătruns în țara vecină. În total, forțele ucrainene au eliberat, în nici două săptămâni, mai mult teritoriu decât reușiseră să ocupe rușii în precedentele 5 luni (aprilie – august)!

Bine instruiți și echipați, parțial, cu armament furnizat de Occident, ucrainenii au dat peste cap liniile de apărare ale rușilor în regiunea Harkov, din nord-est, iar eliberarea orașelor Kupiansk și Izium a schimbat situația strategică inclusiv în regiunea Donețk.

Orașele Severodonețk și Lisiceansk, pe care rușii le-au ocupat după un asediu dramatic și lupte de stradă întinse pe durata a o lună și jumătate, sunt acum într-o poziție vulnerabilă. Cele mai scurte căi de aprovizionare au fost tăiate, iar ucrainenii nu și-au pierdut suflul, continuând să exploateze deruta și demoralizarea trupelor rusești.

Capcana întinsă de ucraineni: au făcut o demonstrație în Herson, atrăgând acolo forțele de elită rusești, apoi au lovit decisiv la sute de kilometri depărtare, în Harkov 

Într-o analiză a situației din acest moment, CNN notează: „Concepută și executată cu brio de ucraineni, ofensiva a avut succes și datorită neajunsurilor rusești. Pe întinderi întregi din regiunea Harkov, unitățile rusești erau slab organizate și echipate – și multe dintre ele au opus puțină rezistență. Eșecurile și retragerea lor dezordonată spre est au făcut ca obiectivul operațiunii militare speciale a președintelui Vladimir Puțin, de a cuceri regiunile Lugansk și Donețk în întregime, să fie considerabil mai greu de atins. În weekend, retragerea rușilor a continuat din zonele de graniță care erau ocupate încă din martie. Sate aflate la doar cinci kilometri de la granița ruso-ucraineană ridicau steagul ucrainean”.

- Advertisement -

La strălucitele și uimitoarele victorii ale ucrainenilor a contribuit din plin o campanie de inducere în eroare a rușilor care a funcționat excelent. Se vorbea de peste o lună despre o contraofensivă ucraineană. Aceasta a început pe 29 august în zona Herson, unde rușii, anticipând atacul, au trimis circa 10.000 de militari în plus, pe care i-au luat în principal din zonele de front de la Harkov și Donbass.

Atacul din Herson s-a dovedit însă doar unul demonstrativ, menit să blocheze acolo trupele rusești și să atragă atenția comandamentului central de la Kremlin. În realitate, două zile mai târziu, principalul atac a fost declanșat în zona Harkov.

Punctul inițial de lovire ales de Kiev în Harkov a fost o zonă apărată de milițiile din Lugansk, cu Garda Națională rusă în rezervă. Forțele blindate ucrainene le-au pulverizat, ajungând fulgerător în zona unde se afla artileria

Preocupați să apere Hersonul, în sud, rușii au detașat acolo unele dintre cele mai bune unități, pe care le-au înlocuit în Harkov și Donbass cu forțe de umplutură.

- Advertisement -

Katerina Stepanenko, de la Institutul pentru Studierea Războiului, a explicat pentru CNN: „Ucrainenii au remarcat că forțe rusești din Districtul Militar de Est, care acționaseră până atunci în zona Sloviansk, au fost redesfășurate pe axa sudică a frontului. Înlocuitorii au constat într-un amestec de voluntari cazaci, unități de voluntari din alte regiuni, unități de miliție din regiunile separatiste Lugansk și Donețk, precum și Garda Națională rusească (Rosgvardia). Aceste forțe nu erau suficiente ca să apere o linie a frontului vastă și complexă”.

Ucrainenii au ales foarte inspirat punctul inițial de lovire, prin care să străpungă și să destrame frontul rușilor: o zonă apărată de milițiile din Lugansk în prima linie și de Garda Națională rusească în rezervă. N-a fost nicio provocare pentru forțele blindate mobile ale ucrainenilor să dea peste cap frontul și să facă irelevant principalul atu al rușilor, artileria.

Răspunsul Rusiei la contraatacul ucrainenilor a fost, deocamdată, unul pur imagologic. Televiziunile rusești și canalele de social media controlate de Kremlin au difuzat filmulețe cu coloane masive de trupe despre care s-a spus că se îndreaptă spre front, dar acestea n-au fost văzute și fizic în luptă. În acest moment, pare clar că rușii nu mai au trupe pregătite măcar la un nivel acceptabil pe care să le trimită în luptă. Se fac recrutări, se organizează în toată Rusia batalioane de voluntari și se construiește un nou corp de armată. Dar sunt probleme cu muniția, iar oamenii din această forță sunt neinstruiți.

Katerina Stepanenko, care urmărește recrutările și organizarea militară a rușilor, a declarat pentru CNN: „Trupele Moscovei ar putea totuși să încerce să folosească aceste unități pentru a opri contraofensiva ucraineană din Harkov, deși, aruncând în astfel de operațiuni unități nepregătite și prost antrenate, ar fi un demers extrem de periculos. Se pare că rușii vor desfășura aceste elemente direct în prima linie. După unele rapoarte, o parte din aceste batalioane de voluntari luptă deja în Herson”.

Deși Rusia dispune mai departe de un arsenal considerabil de rachete, artilerie și proiectile, înaltul comandament a demonstrat deja, sistematic, că nu e capabil să organizeze operațiunile la sol. Acestea sunt prost pregătite, iar comandanții unităților aflate în luptă au o foarte mică autonomie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Ați pierdut, Vladimir Vladimirovici!” Un general de top din Ministerul rus al Apărării l-ar fi avertizat pe Putin că a eșuat în războiul din Ucraina. Ofițerul a fost deconectat de la ședința video, iar politrucii Armatei s-au dezis de el

* Putin a pierdut 51.900 de militari, plus echipamente de 31,8 miliarde de dolari. Și spunea că Rusia „n-a pierdut nimic” în Ucraina…

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* „Europa riscă o nouă Ucraina” în Marea Egee, avertizează Grecia, care cere NATO, ONU și UE să oprească Turcia înainte să declanșeze o invazie a insulelor grecești

* „Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

* Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* Antena 3, România TV și Realitatea Plus primesc 2 milioane de lei din bani publici pentru a-i face lui Daniel Băluță (PSD), primarul Sectorului 4, „imagine instituțională pozitivă”, cu materiale „optimiste”

* Secretele reginei Elisabeta a II-a. Nu avea pașaport, nici permis de conducere, dar urca la volan. Nu mânca bucate cu margini ascuțite – un semn rău, ce putea aduce răsturnarea tronului britanic

* Rugămintea Simonei Halep și gluma bizară a lui Toni Iuruc. Cei doi au divorțat la notariat

2 COMENTARII

  1. Nu e asa mult cum cred unii. E cam o jumatate de judet de la noi. Inseamna cam 0,5% din teritoriul Ucainei. Mai au o gramada de recucerit avind in vedere ca Ucraina fusese cucerita in proportie de vreo 20%.
    Insa ceea ce e cu adevarat bun e ca sensul razboiului a fost inversat si nu e decit o chestiune de timp pina la eliberarea totala daca se continua asa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -