Rusia revine la metodele lui Stalin de a-i convinge pe soldații săi să moară în războaiele conducătorilor săi: Putin l-a trimis în Ucraina pe temutul general Rustam Muradov, care are misiunea să restaureze prin teroare ordinea între trupele reticente să intre în luptă, relatează Daily Mail. Soldații ruși răzvrătiți sunt „dezbrăcați, legați și duși cu camioanele” în direcții necunoscute, la ordinul lui Muradov. În acest timp, militarii ruși sunt tot mai ostili ideii de a lupta pentru ambițiile lui Puțin.
Înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre combatanții ruși relevă nu doar că aceștia nu cred o iotă din propaganda internă despre justețea războiului și apropierea victoriei, ci și că nu dau doi bani pe Putin. Într-unul din aceste dialoguri, dictatorul de la Kremlin e numit „un bătrân nebun” de soldați.
Generalul Rustam Muradov, trimis să-i convingă cu bâta pe militari să intre în luptele prost gândite și organizate de comandanții armatei
Kremlinul reacționează, în replică la această ostilitate a propriilor trupe, așa cum a făcut-o întotdeauna de-a lungul istoriei Rusiei: cu brutalitate, prin reprimarea violentă și sălbatică a militarilor sătui de moarte, incompetență și corupție. Sub comanda generalului-locotenent Rustam Muradov, represaliile au devenit sistematice: soldații ruși care refuză să intre în luptă sunt dezbrăcați, legați și duși cu camioanele nu se știe unde.
Într-o convorbire telefonică interceptată de ucraineni, un soldat rus este auzit spunându-i unui prieten că Moscova a trimis un general, numit în discuție doar „Muradov”, pentru a aduce în fața tribunalului militar rebelii. Deși numele complet al generalului nu este dezvăluit, referința este, cel mai probabil, la generalul-locotenent Rustam Muradov, comandantul adjunct al Districtului Militar Sudic al Rusiei, cunoscut pentru brutalitatea dovedită în războiul civil din Siria. „Ei bine, Muradov a sosit și a aranjat un tribunal demonstrativ“, spune soldatul.
„Nimeni nu a vrut să continue să meargă mai departe. Comandanții nu au vrut să își conducă băieții la moarte“
Acesta a povestit ce s-a întâmplat la o unitate de luptă sătulă să fie trimisă să moară în misiuni prost pregătite și gândite de generalii ruși: „Nimeni nu a vrut să continue să meargă mai departe. Comandanții nu au vrut să își conducă băieții la moarte. Băieții înșiși pur și simplu nu erau pregătiți. Așa că ieri (Muradov – n. red.) i-a bătut pe comandanți ca să dea un exemplu, i-a dezbrăcat, i-a pus să scoată tot ce aveau în buzunare, le-a legat mâinile. Apoi i-au urcat (în autobuze – n. red.) și i-au luat“.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, starea de spirit din armata sovietică a fost foarte asemănătoare cu cea de acum – și cauzele fiind, în principal, similare. De-a lungul războiului, Uniunea Sovietică și-a împușcat pentru dezertare 157.000 de militari (echivalentul a 10 divizii). În total, pentru refuzul de a intra în luptă sau pentru alte acte de insubordonare legate de ordinele comandanților, Uniunea Sovietică a pedepsit aproape 1.000.000 dintre militarii săi în intervalul iunie 1941-aprilie 1945.