Un întreg batalion rusesc a fost distrus într-o a doua încercare de a traversa râul Doneț! Tentativa de joi a fost dejucată cu artileria, supraviețuitorii au scăpat înot

0
2185
Imagini luate cu drona și din satelit arată rămășițele celor două încercări rusești de a traversa Donețul și resturile blindatelor distruse cu aceste ocazii

O a doua încercare a rușilor de a traversa râul Doneț, petrecută în cursul zilei de joi, s-a soldat cu un nou dezastru, raportează mai multe surse. Ucrainenii au descoperit operațiunea și au intervenit cu artileria, distrugând podul și un întreg batalion. În total, încercările din 8 și 12 mai au fost afectate două batalioane care au pierdut și peste 70 de blindate, scrie Daily Mail.

Această situație aproape neverosimilă este cauzată, spun surse militare din Ministerul britanic al Apărării, de presiunea foarte mare pe care conducerea armatei ruse o pune pe comandanți să cucerească malul vestic al râului Doneț. Din acest motiv, sunt încălcate norme elementare de precauție și de pregătire, soldații devenind carne de tun.

Oamenii lui Putin au încercat joi să stabilească un nou pod de pontoane pentru a-i salva pe supraviețuitorii primului batalion izolați pe malul ucrainean al râului și care acum sunt vânați unul câte unul.

Supraviețuitorii celui de-al doilea atac s-au aruncat în apă și au traversat înot albia râului Doneț. În total, în 4 zile, rușii au pierdut peste 70 de blindate în încercările nereușite de a traversa cursul de apă

Cel de-al doilea pod a fost însă atacat, ca și primul, cu artileria. Batalionul care acționa acolo a fost foarte greu lovit, s-au înregistrat numeroase pierderi și supraviețuitorii au scăpat aruncându-se în apă și traversând înot albia lată de circa 80-100 de metri a râului.
Militar, această misiune de a face un pod peste Doneț se transformă într-un coșmar, iar cele două operațiuni de până acum pot fi caracterizate de un singur cuvânt: dezastru.

După bătălia de acum câteva zile, încheiată cu distrugerea podului, a zeci de blindate și cu foarte mulți morți și răniți – genistul ucrainean care a descoperit încercarea rușilor vorbea de 1.500 de victime –, pe malul ucrainean al Donețului au rămas, în aproiere de Bilohorivka, mai multe subunități și vehicule rusești.

Misiunea de salvare a fost contracronometru, fiind clar că supraviețuitorii nu puteau rezista prea mult. Dar încercarea celi de-al doilea batalion s-a încheiat cu același deznodământ. Imagini din satelit realizate în apropiere de Biolhorivka arată încă un pod de pontoane scufundat, dar și mai multe vehicule distruse sau abandonate.

În total, Rusia a pierdut acolo peste 70 de blindate în patru zile, potrivit site-ului ucrainean de investigații InformNapalm.

De ce insistă rușii atât de tare: traversarea Donețului le-ar permite să învăluie din spate apărarea ucraineană din Donbass

Punctul unde încearcă rușii să traverseze este unul strategic. Dacă reușesc să stabilizeze un cap de pod peste Doneț, ei pot ataca din spate fortificațiile ucrainene din zona Donbass și efectua chiar o încercuire a acestora. Atacul asupra Bilohorivka a fost aproape sigur conceput pentru a înconjura orașele Severodonețk și Lisiceansk – care se întind de-a lungul râului Doneț – într-o mișcare în clește, dinspre vest și est. Dacă ar fi reușit, apărătorii ucraineni ar fi fost izolați, fără posibilitatea de a primi întăriri sau provizii, așteptându-i cu o soartă similară cu cea a celor din Mariupol.

În lipsa străbungerii de la Bilohorivka, forțele rusești care împing acum spre periferia orașului Severodonețk sunt silite să dea lupte stradă cu stradă pentru a cuceri localitatea. Pentru a cuceri Lisiceansk, va fi nevoie ca rușii să traverseze totuși un râu pe undeva, după ce apărătorii ucraineni au distrus podurile. Până acum nu s-au dovedit capabili de acest lucru.

Pentru Putin, victoria de aici este una fundamentală. Până acum, armata rusă a suferit trei înfrângeri majore și cât se poate de clare: lângă Kiev, lângă Harkov și lângă Mikolaev. Primele două orașe ale Ucrainei n-au putut fi cucerite, iar apărătorii au organizat contraatacuri care i-au îndepărtat pe ruși de lângă aceste mari centre urbane. Mikolaev era important pentru că bara drumul spre Odessa. Acolo, trupele regulate rusești au fost învinse de un amestec de voluntari, gărzi naționale, miliții regionale și unități ale armatei ucrainene.

În acest context, Rusia și-a revizuit discursul și pretinde că luptă pentru „eliberarea” Donbassului. Dacă sunt cucerite Lisiceansk și Severodonețk, Putin va putea pretinde în fața propriului popor că și-a atins obiectivul pe care l-ar fi avut încă de la început.

Ucraina nu are încredere în cuvântul Rusiei și n-ar accepta nicio altă variantă în afara retragerii complete a invadatorilor, inclusiv din teritoriile cucerite în 2014 (Crimeea și Donbass)

Un acord de pace e însă puțin probabil acum, estimează experții, din simplul motiv că Ucraina nu are deloc încredere în intențiile Rusiei. Forța militară a ucrainenilor crește acum pe măsură ce primesc armament din Occident. Kievul n-are de gând să le dea răgaz rușilor printr-un armistițiu sau un acord de pace pe care aceștia să-l încalce din nou după ce își vor fi refăcut forțele. Părți importante din Ucraina sunt acum ocupate de Rusia și ucrainenii nu acceptă altă variantă decât plecarea rușilor de pe teritoriul lor.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat săptămâna aceasta că obiectivul „victoriei” Ucrainei va fi acela de a inversa cursul războiului și de a împinge Rusia înapoi – nu doar în zonele pe care le deținea înainte de invazie, ci în întregime în afara teritoriului ucrainean.

Acest lucru ar însemna recucerirea zonelor din Donețk și Lugansk deținute de ruși din 2014 și un asalt asupra bazelor navale rusești din Crimeea. Rămâne de văzut dacă Ucraina are forța necesară pentru astfel de atacuri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Piedone, primarul lui Dan Voiculescu, va sta la închisoare doar 1 an și 4 luni, din cei 4 ani primiți în „dosarul Colectiv”!

* „Le e frică de Kovesi”. Guvernul n-a luat încă niciun ban din fondurile UE pentru perioada 2021-2027, iar banii din PNRR pentru autostrăzi sunt ca și ratați de Grindeanu!

* Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Guvernul PSD-PNL, înapoi în comunism, la lupta cu chiaburii și burghezii. E înfierată specula: „acumularea de mărfuri”, „limitarea vânzărilor”, prețurile „nejustificat de mari”

Silviu Mănăstire pleacă de la B1 TV și trimite săgeți către patronul Sorin Oancea. Nemulțumiri financiare: „Profitul televiziunii a fost de peste 6 milioane de euro”

Dat afară de la TVR, „gornistul penalilor”, Ionuţ Cristache, a fost recuperat de condamnatul Dan Andronic. De luni, emisiune la EVZ

Minciuna grosolană a lui Ciolacu: zice că nu are dreptul la pensie specială, dar are! Se califică deja la 3.000 de euro pe lună

* Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* Încă o navă rusească a fost lovită de ucraineni lângă Insula Șerpilor! Vasul Bobrov e în flăcări, tractat către Sevastopol

* Șoc la Moscova: Putin l-ar fi dat afară pe șeful Armatei! Generalul Gherasimov a lipsit de la parada de 9 mai, după ce ar fi fost rănit în regiunea Harkov

Putin a eliminat aviația de la parada de 9 Mai din motive politico-militare, nu meteorologice! Ar fi fost avertizat că ar putea fi lichidat

Medic oncolog: „Dacă metastaza a ajuns cu adevărat la oase”, pentru Putin „totul s-ar putea termina în 2022 sau 2023”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Viktor Orban, pe urmele lui Putin: Croația are „mare și porturi” care i-ar fi fost smulse Ungariei! Zagrebul, indignat de revizionismul maghiar; Budapesta, obraznică

CTP: „Pacifismul” este ilogic, slujește propagandei lui Putin. România este de partea bună a istoriei

Ioan Feher, trădătorul care i-a ajutat pe hackerii ruși să atace instituții ale statului român, e fan AUR și citește site-ul lui Buble. E adept al lui Putin și susține Rusia, dar trăiește la Londra!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here