Trei savanți din proiectul rusesc al rachetelor hipersonice au fost arestați pentru trădare. Celebrele Kinjal au eșuat în Ucraina

0
779
Doctorul Valeri Zvegințev, unul dintre coordonatorii proiectului armelor hipersonice dezvoltate de Rusia, este ultimul dintre savanții trimiși de regimul Putin la pușcărie pe motiv de trădare

Cel puțin trei dintre savanții ruși care lucrează la proiectul de dezvoltare a rachetelor hipesonice pentru armata lui Putin au fost închiși sub acuzația de trădare, reclamă colegii acestora, conform publicației independente „The Moscow Times“. Informația vine pe fondul eșecului evident al rachetelor Kinjal, prezentate în ultimii ani de Putin și comandanții armatei ruse ca fiind imposibil de interceptat. Totuși, sistemele antiaeriene Patriot, de fabricație americană, au doborât până acum 7 astfel de rachete hipersonice deasupra Ucrainei.

Scrisoarea de protest a colectivului de savanți ruși care lucrează la armele hipersonice ale lui Putin a fost dată publicității luni, cu câteva ore înainte ca apărarea ucraineană să doboare 6 rachete Kinjal. Săptămâna trecută, sistemul Patriot interceptase o primă rachetă hipersonică de tip Kinjal, informația fiind confirmată oficial de Pentagon.

Colegii celor arestați spun că savanții sunt acuzați că ar fi trădat în ultimul an (practic, de când a început invazia). Membrii Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată al filialei siberiene a Academiei de Științe a Rusiei (RAS) au avertizat că aceste anchete penale riscă să stopeze progresele Rusiei în domeniul tehnologiei hipersonice și chiar să marcheze un regres. „Pur și simplu, nu înțelegem cum să ne continuăm treaba”, au scris oamenii de știință în mesajul de protest.

Membrii institutului spun că Anatoli Maslov, Alexander Șipliuk și Valeri Zvegințev sunt reținuți pentru acuzații de trădare, deoarece au participat și luat cuvântul la conferințe organizate în străinătate, au publicat articole în reviste populare și au participat la proiecte internaționale.

Despre Maslov și Șipliuk se știe că au fost arestați încă din vara anului trecut. În schimb, arestarea lui Zvegințev este o noutate. El este creditat ca fiind fondatorul unui laborator care se ocupă de tehnologia hipersonică. Presa locală din Siberia a scris că un tribunal din Novosibirsk a decis plasarea lui Zvegințev în arest preventiv la 7 aprilie.

Procesele de trădare se țin în Rusia, în mod tradițional, cu ușile închise, deoarece autoritățile consideră a fi vorba de informații clasificate. Cei găsiți vinovați riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Însă oamenii de știință de la RAS susțin în scrisoarea lor deschisă că acuzațiile împotriva colegilor au fost formulate sfidând rezultatul negativ al evaluărilor scrupuloase. „Dar organele de anchetă se bazează pe alte opinii pentru expertiză. Cine sunt acești experți? Care este nivelul lor profesional?”, au întrebat colegii celor arestați. „Vedem că orice articol sau raport ar putea deveni motiv pentru acuzațiile de trădare. Pentru ceea ce suntem recompensați și dați ca exemplu astăzi devine mâine cauza urmăririi penale”.

Acest comportament impredictibil al regimului Putin, care vizează oamenii de știință ruși, a avut un efect de intimidare asupra tinerilor cercetători, care evită să mai intre în programele guvernamentale, au declarat membrii RAS din Siberia. „Scăderea nivelului de cercetare din cauza îmbătrânirii oamenilor de știință și întreruperea continuității generațiilor de experți vor deveni (…) treptat ireversibile și rapide. Credem că aceste probleme necesită o soluție urgentă, altfel va fi imposibil să se prevină o catastrofă care planează asupra industriei aerodinamice naționale”.

Kremlinul a răspuns miercuri, spunând că acuzațiile de spionaj împotriva celor trei oameni de știință sunt „grave”, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. „Am văzut acest apel, dar serviciile speciale rusești lucrează – își fac treaba”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Putin aplică metodele lui Stalin

Comportamentul lui Putin începe să semene, și la acest capitol, cu cel al lui Stalin, care nu de puține ori a făcut procese-spectacol împotriva a diverși oameni de știință, scoțându-i țapi ispășitori sub acuzația de trădare.

În anii 1930, după închiderea centrului sovieto-german de studiu al blindatelor, specialiștii ruși au fost condamnați pentru trădare, deși statul îi pusese să lucreze cu nemții.

În 1937 s-a petrecut „marea epurare“, în care au fost arestați, judecați și executați foștii camarazi ai lui Stalin din Partidul Bolșevic și aproape toată conducerea Armatei Roșii, sub acuzația de trădare.

În 1952, cu doar câteva luni înainte să moară, Stalin a inventat „complotul medicilor evrei“. Sute de persoane au fost arestate sub motivul că ar fi pregătit asasinarea conducerii URSS.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* 17 monitoare TV curbate ultraperformante, speciale pentru jocuri video, și 19 laptopuri de top – ultimele cumpărături ale ministerului lui Burduja. În total, 300.000 de lei + TVA

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

* Austeritate doar pentru popor: șefimea din ministerul lui Burduja tocmai și-a cumpărat 6 iPhone 14 la 7.247 de lei bucata. Ciolacu anunțase că Guvernul „strânge cureaua“

* „Bucureștiul nu e nici Dubai, nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță!” / Primăria Capitalei scoate palmierii plantați ilegal de primarul Sectorului 3 în Piața Unirii

* VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

* EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

* Coincidență suspectă: al doilea oficial american găsit mort în cartierul de lux al lui Ion Țiriac. Un reprezentant NATO în 2021, un angajat al Ambasadei SUA în 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here