UPDATE. „Avem între 237 şi 243 de voturi. Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc şi vor renunţa la atitudinea de boicotare, care este total de neînţeles. Conducerea PSD împiedică preşedinţii celor două Camere să îşi exercite atribuţiile. E un boicot jenant şi ruşinos. Avem semnalate două absenţe, dar sunt motivate, sunt doi colegi a căror stare de sămătate nu le permite să fie prezenţi, un senator USR şi un deputat ALDE”, a declarat, luni, Ludovic Orban, la finalul şedinţei PNL dinaintea votului din Parlament pentru învestirea Guvernului său.
Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în ședință comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puțin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susține că le are, dar este necesară totodată şi asigurarea cvorumului.
PSD şi Pro România au anunţat că vor lipsi de la vot (deşi mai mulţi parlamentari Pro România au anunţat că vor vota pro-Orban, în ciuda interdicţiei lui Ponta). Dar premierul desemnat se declară optimist şi spune că partidul este pregătit să facă faţă şi unor „tertipuri” procedurale de care PSD s-ar putea folosi pentru a amâna votul de învestitură.
„În ciuda boicotului, am convingerea că vom reuşi să dăm României mâine un guvern legitim, responsabil, care să se apuce de treabă încă din prima zi şi care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România”, a spus Orban, duminică, la sediul central al PNL.
El a precizat că în şedinţa organizată duminică la sediul PNL a fost stabilit modul în care vor acţiona parlamentarii PNL luni, la şedinţa Parlamentului pentru votul de învestitură.
„Am stabilit modul de organizare, nivelul de mobilizare, pregătiţi să facem faţă oricărui subterfugiu procedural pe care l-ar putea pune la cale cei de la PSD, ţinând cont că ei deţin preşedinţiile celor două Camere şi din acest motiv am stabilit toate detaliile organizării astfel încât să punem la punct asigurarea cvorumului în termenul stabilit. Dacă nu participă (n.r. nici Marcel Ciolacu, nici Teodor Meleşcanu), atunci şedinţa va trebui să fie condusă de vicepreşedinţi aparţinând formaţiunilor Opoziţiei. Dar din ceea ce ştiu eu, în momentul de faţă, nu există o astfel de decizie luată şi ei trebuie să îşi delege atributul de a conduce unui vicepreşedinte”, a adăugat Orban.
Manevra PSD: amânarea votul până după alegerile prezidenţiale
Fie Guvernul Orban trece la mustaţă, fie votul va fi amânat până după alegerile prezidenţiale, scenariul dorit de PSD. Partidul lui Victor Ponta va înclina decisiv balanţa, exact la patru ani după tragedia de la Colectiv. Liberalii au negociat la sânge cu parlamentari de la PSD şi de la ProRomânia, încercând să adune cele 233 de voturi necesare instalării noului Executiv.
Liderul PNL Ludovic Orban are asigurate doar 225 de voturi, în condiţiile în care, pentru învestirea noului guvern, sunt necesare minimum 233. De unde mai culege PNL încă cel puţin 8 voturi? „În momentul de faţă, pe lângă cei 225 de parlamentari care sunt în grupurile care susţin învestirea Guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit înţelegeri, sunt încă 11 parlamentari cu care am discutat personal şi mi-au confirmat într-un procent destul de mare faptul că vor fi prezenţi la votul de învestire a Guvernului”, a afirmat Ludovic Orban.
Totuşi, după ce azi s-a produs ruptura majoră din Pro România, situaţia arată ceva mai bine pentru şansele noului cabinet. Mai mulţi parlamentari Pro România, în frunte cu Mihai Tudose, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu, au anunţat că vor pota pentru instalarea Guvernului Orban, în ciuda interdicţiei lui Victor Ponta.
Vin voturi şi de la PSD? Noroc cu „travestitul” Alexa!
PNL aşteaptă voturi şi de la câţiva social-democraţi, deşi Viorica Dăncilă le-a interzis aleşilor PSD să fie prezenţi în sală. Patru voturi ar putea obţine liberalii de la aleşii PSD, susţin surse politice pentru „Adevărul”.
La acestea se mai adaugă şi voturile parlamentarilor PSD Cluj, trei la număr, aflaţi în război cu Liviu Alexa, liderul impus de Viorica Dăncilă în fruntea filialei judeţene, care şi-a jignit colegii în repetate rânduri.
De asemenea, tot din zona PSD ar urma să vină încă două voturi: deputatul Remus Borza (care nu este membru de partid, dar activează în grupul parlamentar PSD) şi Sorin Bota, exclus din formaţiunea social-democrată după ce a votat la moţiunea de cenzură.
Negocieri mai sunt purtate şi cu parlamentarii neafiliaţi, cum e cazul foştilor deputaţi ai ALDE, Graţiela Gavrilescu, Marian Cucşa şi Alexandru Băişanu, foştii social-democraţi Mihăiţă Găină, Emanoil Savin şi Emanuel Bodnariu, sau foştii USR-işti Oana Bîzgan şi Adrian Dohotariu. Potrivit calculelor făcute de PNL, Guvernul Orban ar putea trece cu 235 de voturi, deci patru peste limita majorităţii.
Liberalii au şi o estimare optimistă: 240 de voturi, în cazul în care toţi parlamentarii PSD şi ProRomânia cu care au negociat la bucată îşi respectă cuvântul şi votează alături de Opoziţie.
TRECE…..pentru stabilitatea tarii Fiecare trebuie sa fie constient si sa se implice in instalarea noului guvern ……pesedistii in toti acesti 30 de ani de guvernare a demostrat pe linga faptul ca au o ideologie comunista sunt cei mai mari infractori au jefuit tara si-au batut si gazat propriu popor ,cazul Caracal,..incendiul de la Colectiv ,paduri desfisate,spitale mizerabile unde mor romanii cu zile spaga ,etc….tara este in coma trebuie neaparat si urgent facut resuscitarea Iaintea intereselor personale sau ale partidului… prioritare sunt interesele tarii si a romanilor pentru-ca ei sunt platitori de taxe Sa fie clar pentru toti politrucii …. guvernul este in slujba poporului intr-o tara democrata si nu invers asa cum se intampla in ROM.
TRECE, TRECEEEEEE Guvernul – NEpesedist (!), daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ce moakă de borfaș interlop are șobolanu’ ăsta de Alexa ! Cumva i’au dat recent drumu de la Gherla, că pare ‘dus’ rău de tot ‘gunoiul’ ! 👹😱