România pregătește o testare masivă a locuitorilor, începând după 1 iunie, pentru a stabili nivelul de imunizare la care a ajuns populația față de virusul Sars-CoV-2, precum și cât de mult s-a răspândit epidemia în straturile societății, a anunțat Nelu Tătaru, ministrul sănătății, la Europa FM.
De ce se va face testarea la nivel național după 1 iunie
Ministrul Tătaru a menționat că snt implicate două instituții cu atribuții specifice în această operațiune și că s-a decis demararea testării după 1 iunie pentru că a fost nevoie să treacă trei luni de la debutul pandemiei, înainte de a obține niște rezultare relevante: „Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie”.
Marea problemă, semnalată și de medicii epidemiologi – inclusiv în ziaristii.com a apărut un interviu cu profesor doctor Doina Azoicăi pe această temă -, este că, în România, curba cazurilor zilnice de noi infectați întârzie să coboare. Nelu Tătaru a spus duminică, pentru Europa FM, că „noi trebuie să vedem când s-ar termina pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată, nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. (…) În funcție și de cazuri, pe zone de focar mare, pe zone de focar mic”.
Testarea nu va fi obligatorie, a lăsat de înțeles oficialul guvernamental: „O să testăm voluntarii, dar voluntarii pe care îi căutam în anumite focare”.
Și alte țări au făcut o testare masivă a populației, prin sondaj, pentru a verifica nivelul de răspândire a virusului și de imunizare a oamenilor. SUA, Spania, Marea Britanie și Germania au recurs deja la această tehnică.
Testarea masivă post-epidemie arată care a fost rata reală a mortalității în cazul infecției cu Sars-CoV-2
Utile pentru ca autoritățile să știe ce au de făcut în continuare, acest tip de testări în masă a locuitorilor sunt relevante și după încheierea epidemiilor. Abia atunci se va putea stabili cu precizie care a fost rata mortalității reală a acestui virus.
Rata mortalității măsoară numărul de decese raportat la numărul total al locuitorilor unui areal (oraș, regiune, țară, continent, toată planeta). Rata fatalității măsoară, în schimb, numărul de decese raportat la numărul total de cazuri existente.
Numărul cazurilor nu coincide cu numărul locuitorilor pentru că nu s-a întâmplat niciodată ca toată populația unei țări, de exemplu. să fi fost afectată de o boală.