Tribunalul București a suspendat greva angajaților de la Societatea de Transport București (STB) și a dispus ”reluarea imediată a activității”. Decizia pronunțată joi după-amiază este executorie (chiar dacă nu este definitivă). Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele trebuie să iasă pe traseu imediat.
Conducerea STB, companie subordonată Primăriei București, a cerut încă de dimineață, în instanță, suspendarea grevei declanșate de sindicaliști încă de la prima oră (5.00). Șefii STB consideră că greva este ilegală, întrucât a fost declanșată în starea de alertă și, în plus, nu asigură minimum o treime din activitatea curentă.
Magistrații au analizat speța în regim de urgență, iar decizia lor confirmă caracterul ilegal al acțiunii sindicale. Un adevărat terorism sindical, dacă luăm în calcul efectele dramatice asupra traficului în București, cu sute de mii de oameni afectați direct sau indirect.
Angajații STB, conduși de liderul sindical Vasile Petrariu (consilier PSD la Primăria Capitalei), cer măriri de salarii, condiții mai bune de muncă și schimbarea directorului general al companiei, Adrian Criț, numit de PNL. Este evidentă și dimensiunea politică a acțiunii sindicale.
La ora 8.00 ar fi trebuit să fie pe traseu 1.450 de autobuze, troleibuze și tramvaie. Acestea au rămas însă în depouri și autobaze. Șoferii care au vrut să plece în cursă au fost presați de colegii lor sau de liderii sindicali să intre și ei în grevă.
Primarul Nicușor Dan și directorul STB, Adrian Criș, acuză liderii sindicali că au interese ascunse și amenință cu plângeri penale.