„Cazul Daniel Tudorache” se profilează a fi o nouă păcăleală dată de PSD electoratului. Când DNA a detonat dosarul de mare corupție al fostului primar de la Sectorul 1, cu detalii explozive, Tudorache a anunțat că se autosuspendă din funcția de președinte al PSD Sector 1, iar liderul național al partidului, Marcel Ciolacu, a promis că mandatul lui Tudorache „nu va fi validat”. Până acum, toate demersurile sunt exact în sens invers: coruptul ste pe cale să îmbrace imunitatea de parlamentar.
Toți liderii PSD întrebați despre situația lui Daniel Tudorache au dat din colț în colț, spunând că o decizie va fi luată astăzi, luni, în ședința Consiliului Politic Național. Dar până acum demersurile au fost de validare a mandatului de deputat al fostului primar.
Marcel Ciolacu a mințit, duminică seara, la Antena 3, că el a promis în campanie că pe listele PSD „nu vor fi persoane trimise în judecată”, iar „Tudorache nu e trimis în judecată”, e doar „inculpat pentru corupție”, dar „cercetarea nu s-a finalizat”.
În realitate, Ciolacu a spus explicit, în campanie: „Faptul că s-a autosuspendat implică automat faptul că îşi va pierde mandatul de parlamentar„.
Numai că și autosuspendarea a fost o cacealma. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă: „Cu Tudorache nu a mai vorbit nimeni după ce a anunțat Ciolacu că s-a suspendat din partid. Tehnic, nici măcar nu este suspendat, a fost doar o declarație, nu există o hârtie depusă la partid. Știm că trebuie să cerem invalidarea mandatului în comisia de validare din Parlament, dar sunt șanse mici să se întâmple asta. Ne putem trezi cu o plângere penală din partea lui. E greu de demonstrat că Tudorache nu mai este membru PSD. Nu va primi mandatul doar dacă se ajunge la o înțelegere cu el”.
O înțelegere care însă nu va exista, pentru că Daniel Tudorache nu și-a manifestat intenția de a renunța la mandatul de deputat pe care l-a câștigat în urma alegerilor, fiind pe locul 2 (imediat după Alexandru Rafila) pe lista PSD la București.
Tudorache n-a fost suspendat din nimic! Doar vorbe, fără nicio hârtie
După alegeri, Daniel Tudorache a trecut prin două etape-cheie spre obținerea funcției de deputat, care vine la pachet cu imunitatea mult dorită. Biroul Electoral Central (BEC) a validat mandatul său săptămâna trecută, iar validarea a fost confirmată în Parlament, în acest weekend.
Deși în campanie a promis că mandatul lui Tudorache nu va fi validat, Marcel Ciolacu nu a făcut niciun demers în acest sens. Dimpotrivă, a încurajat tacit ca Tudorache să-și ia în primire mandatul de deputat.
Dacă ar fi avut vreo intenție de a curăța din mers lista PSD, Ciolacu avea două posibilități: fie să ceară explicit ca mandatul lui Tudorache să nu fie validat pe motiv că acesta nu ar mai fi membru PSD (dar este, pentru că nu i-au retras niciodată această calitate!), fie să-l convingă pe Tudorache să se retragă singur și să anunțe oficial că nu dorește funcția de deputat (or, până acum, procedează exact pe dos).
La pândă stă fostul deputat Florin Manole, aflat primul „sub linie” pe lista PSD București și rămas deocamdată fără mandat. Retragerea lui Tudorache sau eventuala lui condamnare l-ar împinge pe Manole, din nou, în Parlament.
Hoțiile lui Tudorache
Daniel Tudorache este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor. Acuzațiile aduse de procurori au explodat pe 19 noiembrie 2020, în plină campanie electorală. Pe numele fostului primar al Sectorului 1 s-a fixat o cauțiune de un milion de euro, pe care în numele acestuia a plătit-o fosta soție, ex-jurnalista Adina Tudorache, cea pe numele căreia politicianul PSD-ist depozitase ca un hârciog mari averi de-a lungul vremii.
DNA susține că Tudorache a beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite în perioada 2008–2018.
„Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil. Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite”, susțin procurorii DNA.
Fosta soție a primarului și menajera sa au depus în mai multe conturi bancare aproape trei milioane de lei și 235.00 de euro. Tot pe numele fostei soții au fost achiziționate mai multe bunuri imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 de lei, iar o persoană a fost împrumutată cu 920.000 de euro, tot prin intermediul fostei soții.
Ce au găsit procurorii, concret
Pe numele „fostei soții”:
- Acordarea unui împrumut unei persoane: 920.000 de euro
- Asocierea în participațiune cu o societate privată: 640.000 de euro
- Bijuterii: peste 460.000 de euro (un inel în valoare de 58.500 de euro; un set de bijuterii în valoare de 64.225 de dolari SUA; un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro; un inel de 65.000 euro; un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro etc.).
- Cumpărarea de imobile: 405.000 de euro (305.000 de euro + 470.000 de lei) – pe numele fostei soții.
- Cumpărarea de acțiuni la un club de fotbal: sumă neprecizată
Total: peste 2.425.000 de euro
Pe numele „fostei soții” și al menajerei (în participații neprecizate):
- Depozite bancare: 900.000 de euro (235.000 de euro + 2.990.000 de lei) – în conturi bancare deschise pe numele celor două.
Cauțiunile plătite de cei trei inculpați:
- Daniel Tudorache – 1.000.000 de euro
- Adina Tudorache – 200.000 de euro
- Menajera – 75.000 de euro.
Sper ca noua coalitie sa scoata penalii din parlament cat mai repede,desi slabe sanse ca UDMR sau minoritatile sa voteze cu liberalii si pluseristii asa ceva.Fara penali in parlament sa fie o noua initiativa si cat mai urgent!!
Problema lui PSDCiolanu este de morala, insa adevaratii vinovati sunt DNA, celelalte parchete si judecatorii! DNA isi ocupa timpul cu micii spagari, in timp ce marii corupti-hoti isi cheltuie linistiti banii furati din bugetul public. Cine dracu i-a oprit pe procurorii DNA sa il aresteze preventiv pe hotul asta timp de cateva luni, bine ca romanii obisnuiti sunt bagati in arest preventiv pentru infractiuni minore prevazute cu amenda ori maxim un an de inchisoare?! Imunitatea se poate pierde prin votul celorlalti deputati. Daca procurorii DNA vor dormi cu partea dorsala pe dosarul lui tudorache-diamant asa cum dorm de ani de zile pe dosarul Tel Drum si alte dosare ale mafiotilor din politica si din administratia publica, tudorache isi va duce la bun sfarsit, linistit, mandatul platit regeste de prostii pe care i-a furat!