Populația mondială înregistrează o creștere de neoprit. Conform proiecțiilor prezentate în această săptămână de către Organizația Națiunilor Unite, numărul de locuitori ai planetei va crește de la 7,7 miliarde, la sfârșitul acestui an, la 9,7 miliarde, în 2050.
Această cifră va continua să crească până la 11 miliarde, în 2100, conform analizei ONU privind tendințele și perspectivele demografice globale, care oferă rezultate cât mai detaliate, posibile sau mai plauzibile, deși, evident, orice prognoză pentru o perioadă de 80 de ani este supusă unei marje de eroare.
În următoarele opt decenii, continentul african, și mai ales Africa subsahariană, va concentra cele mai mari creșteri ale populației, cu țări precum Niger, Angola, Tanzania, Somalia, Zambia, Burundi, Republica Democratică Congo, Burkina Faso, Mali și Mozambic, cu creșteri şi de peste 300%.
Pe de altă parte, Europa va pierde locuitori, cu Polonia și România în frunte, care vor înregistra scăderi de 39,2%, respectiv 38,7%.
Această creștere a populației va transforma relaţiile actuale dintre țări și va face din India cea mai populată ţară din lume, începând din 2027, peste China. Politicile publice de naștere promovate în ultimele decenii de gigantul asiatic vor face ca țara să piardă, până în 2100, 25,7% din populație, ceea ce va aduce China în a doua poziție în clasamentul mondial, în timp ce populația Indiei va crește cu 6%, ajungând cea mai populată ţără a Terrei.
Organizația Națiunilor Unite avertizează că îmbătrânirea penalizează sistemele de protecție socială și reamintește că în prezent rata de înlocuire, înțeleasă ca numărul de persoane în câmpul muncii, în comparație cu persoanele deja pensionate, este de 1,8, în Japonia, în timp ce în alte 29 de țări, în principal în Europa și Caraibe, raportul este sub 3. Numărul acestor ţări va creşte la 48.
Aceste valori scăzute indică impactul potențial al îmbătrânirii demografice pe piața forței de muncă și performanța economică, precum și presiunile fiscale cu care se vor confrunta multe țări în deceniile următoare, în încercarea lor de a menţine sistemele publice de îngrijire medicală, pensii și protecție socială pentru persoanele în vârstă „, avertizează ONU, potrivit suplimentului Cinco Dias, editat de publicaţia El Pais.
Ca tot va pasa de viitorul acestei tari,domnule Ciocazanu, si pt sorina cea cu adoptia, ar trebui cu intreaga redactie ,,ziaristii.com” si impreuna cu alte redactii de presa sa supuneti opiniei publice prin petitii si dezbateri obligativitatea politiei de a superviza iesirea din tura a personalului calificat angajat in orfelinatele patriei. Daca tot e dragnea la bulau condamnat pt ca a furat de la copii sa luati masuri sa nu mai fure si altii de la copii si sa stea in libertate pt aceleasi fapte. P.S. Romania nu se va goli. Se va umple de sirieni si chinezi.