Talibanii „cei buni”: au bătut la ușa Najiei de trei ori; a patra oară au omorât-o. La plecare au aruncat o grenadă în casă

1
7406

Najia era acasă cu cei patru copii ai ei (trei băieți și o fată) într-un sat din nordul Afganistanului, când talibanii au bătut la ușa ei. Ce s-a întâmplat cu ea e doar un mic preambul a ceea ce va urma pentru femeile din Afganistan, după ce talibanii au preluat Kabulul, scrie CNN. Asta, deși Emiratul Islamic a primis, într-o conferință de presă, că nu va există violență împotriva femeilor și că drepturilor lor vor fi respectate.

Fiica Najiei, Minizha, în vârstă de 25 de ani, știa că vor veni. Mama sa i-a spus că taibanii au mai fost și în cele trei zile precedente, cerându-i ca ea să gătească pentru 15 luptători.

„Mama mea le-a spus: «Sunt săracă, cum pot găti pentru voi?». Talibanii au început s-o bată. Mama s-a prăbușit și au lovit-o cu puștile lor”, a povestit Minizha.

Fata a strigat ca talibanii să se oprească. Aceștia s-au oprit pentru un moment, apoi au aruncat o grenadă în camera alăturată și au fugit, în timp ce flăcările se extindeau.

Najia, mama Minizhei, a murit din cauza bătăilor.

Precizare: CNN folosește nume false pentru Najia și Manizha, pentru a le proteja identitatea. Mai ales că fiica e încă în viață, iar talibanii controlează tot, inclusiv satul ei din provincia Faryab.

Drepturi câștigate, drepturi pierdute

Atacul mortal din 12 iulie asupra locuinței Najiei, din provincia Faryab, a fost un preambul pentru amenințările cu care se confruntă femeile din Afganistan acum, după preluarea de către talibani a capitalei Kabul.

În 10 zile, militanții talibani au capturat zeci de capitale de provincie, lăsate vulnerabile prin retragerea trupelor americane și a celor aliate, dar și prin capitularea celor afgane.

Viteza înaintării militanților i-a luat prin surprindere pe localnici.

Unele femei au spus că nu au timp să cumpere burqa pentru a se conforma regulilor talibanilor. Una dintre regulile de fier ale acestora spune că femeile trebui să aibă tot corpul acoperit și să fie însoțite de o rudă de sex masculin la ieșirea din casă.

Pentru femeile din Afganistan, pânza burqăi reprezintă pierderea bruscă și devastatoare a drepturilor dobândite de-a lungul a 20 de ani – dreptul de a lucra, de a studia, de a se deplasa și chiar de a trăi în pace. Femeile se tem că aceste drepturi nu vor fi niciodată recâștigate.

După ce SUA a invadat Afganistanul în 2001, restricțiile asupra femeilor s-au relaxat și, chiar și pe măsură ce războiul continua, un angajament local de îmbunătățire a drepturilor femeilor, susținut de grupuri internaționale,, a dus la crearea unor noi măsuri de protecție juridică.

În 2009, legea ‘Eliminarea violenței împotriva femeilor” a incriminat violul, căsătoria forțată și a făcut ilegală oprirea femeilor sau a fetelor de a lucra sau studia.

Talibanii promit să fie civilizați, dar afganii nu uită ororile din 1996-2001

De data aceasta, talibanii promit să formeze un „guvern islamic afgan incluziv”, deși nu este clar ce formă va lua guvernarea lor și dacă noua conducere va include femei.

Farzana Kochai, care a fost membru al Parlamentului afgan, spune că nu știe ce va urma. De asemenea, este îngrijorată cu privire la viitoarele sale libertăți de femeie.

„Este ceva care mă preocupă mai mult. Fiecare femeie se gândește la asta. Încercăm doar să avem un indiciu: li se va permite femeilor să lucreze și să ocupe un loc de muncă sau nu?”, a spus ea.

Un purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat luni că sub guvernarea lor, fetele vor avea voie să studieze. „Școlile vor fi deschise, iar fetele și femeile vor merge la școli, ca profesori, ca elevi”, a spus el.

Dar poveștile localnicilor de pe teren creionează un tablou diferit. Există o profundă neîncredere față de militanții care au produs atrocități în ultima lor guvernare.

Un alt purtător de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus, în prima conferință de presă oficială de la capturarea capitalei Kabul, că drepturile femeilor sunt foarte importante și vor fi respectate ”în conformitate cu legea Sharia”.

„Surorile noastre au aceleași drepturi, vor putea beneficia de aceleași drepturi. Vor putea avea activități în diferite sectoare pe baza regulilor noastre – în sectoare educaționale, de sănătate și altele. Vor munci cu noi, cot la cot. Iar comunitatea internațională, dacă are îngrijorări, am dori s-o asigurăm că nu va exista nicio discriminare împotriva femeilor – dar, desigur, în conformitate cu legea Sharia”, a spus Zabibullah Mujahid.

Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat „în special oribil şi sfâşietor să vadă că drepturile căpătate cu greutate de fetele şi femeile afgane sunt pe cale să le fie luate” în zonele aflate sub controlul talibanilor.

Când talibanii au condus această ţară, între anii 1996-2001, şcolile de fete erau închise, femeile nu puteau să călătorească şi nici să lucreze, fiind obligate să poarte în public burqa, un văl care acoperă întreg corpul şi chipul, cu o plasă din pânză la nivelul ochilor.

În acea perioadă, femeile nu-şi puteau părăsi domiciliul decât însoţite de un „mahram” (un însoţitor masculin din familia lor).

Flagelările şi execuţiile, inclusiv lapidările pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Monstrul din Fundeni” a avut mulți complici în uciderea educatoarei: polițiști de la Secția 7, procurori, judecători. Individul a devenit o fiară după ce și-a călcat cu mașina copilul de 2 ani

* Patroana firmei pirotehnice de la Colectiv a fost găsită moartă în casă. Era condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare și avea de plătit 480.000 de euro

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand!

* Sondaj Politico luna iulie: PSD 34%, PNL 18%, AUR 16%, USR-PLUS 12%. Războiul intern din partid costă scump PNL. Guvernarea fără reforme, dar cu certuri și cu inflație mare e decontată și de PNL, și de USR-PLUS

* Cei 67 de liberali „cîțiști” care au semnat Apelul anti-Orban. Printre ei se numără și „traseiștii” aduși în PNL chiar de Orban!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Maia Sandu reformează Moldova cu viteza fulgerului: Parlamentul a adoptat deja și legea controlului averilor pentru părinții, socrii și copiii demnitarilor

* VIDEO. Joe Biden: „De ce să lupte și să moară soldații americani într-un război pe care afganii au refuzat să-l poarte?” / „Am făcut planuri, împreună cu liderii afgani, dar ei au renunțat la luptă și au fugit din țară” / „Guvernul afgan a descurajat SUA din a organiza un exod în masă”

1 COMENTARIU

  1. Ca și cei din I.S.I.S…., sau ca ăia din Al-Qaeda înainte de I.S.I.S…., talibanii sunt niște… ANIMALE-SĂLBATICE (!), că oameni nu-i poți numi!!!

    Iar cei care-i sprijină (MILITAR, POLITIC și PROPAGANDISTIC: Rusia-Putinistă și China-Comunistă!)… NU SUNT NICI EI ALTCEVA!!!

    SENILUL-și-NĂIMITUL de Ion Cristoiu poate-și reconsideră, totuși, poziția…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here