Surse: PNL îl va propune iar pe Cîțu premier, dacă USR nu reușește să-și treacă Guvernul prin Parlament!

0
595
Dacian Cioloș - Florin Cîțu

PNL se pregătește să-l propună iar pe Florin Cîțu premier, în situația în care USR nu va reuși, în zilele următoare, să-și asigure o majoritate pentru a-și trece Guvernul prin Parlament, au dezvăluit surse liberale pentru G4Media.ro. Planul are girul președintelui Klaus Iohannis.

În acest context, s-ar explica și atitudinea sfidătoare din ultimele zile a lui Florin Cîțu, premierul demis prin moțiune de cenzură de Parlament săptămâna trecută. Noul șef al PNL a fost invitat la discuții de Dacian Cioloș, candidatul la postul de premier desemnat luni de Iohannis, dar răspunsul a fost tăios, Cîțu spunând că USR trebuie să se ducă să caute susținere la AUR și PSD, alături de care a votat moțiunea de cenzură.

Planul mai vechi al lui Iohannis: Guvernul minoritar Cîțu 2, cu susținerea PSD în Parlament

Ulterior, în cursul zilei de miercuri, a existat o primă întrevedere Cioloș – Cîțu – Hunor, la sediul PNL, dar discuția s-a terminat fără nicio concluzie. Ar urma, vineri, o altă întrevedere. Discuția ar urma să aibă loc la ora 11.00, dar liderul PNL a anunțat deja că acceptă refacerea coaliției doar în jurul unui premier liberal (deci nu cu Cioloș șef al Guvernului).

Se discută de mai multe săptămâni de planul lui Iohannis și Cîțu de a conduce țara cu un Guvern minoritar, susținut din umbră de PSD. Nu toți liderii liberali sunt de acord cu acest plan. Daniel Fenechiu, șeful senatorilor PNL, se opune deschis, afirmând că e inacceptabilă o asemenea soluție, singura variantă plauzibilă fiind refacerea coaliției cu USR și UDMR, eventual cu un alt premier în afara lui Cîțu.

Șeful PNL și președintele țării mizează însă pe disperarea parlamentarilor actualei legislaturi de a-și păstra scaunele. Calculul lui Iohannis și Cîțu e simplu: parlamentarii, pentru a evita alegerile anticipate, vor vota orice la a doua nominalizare. Inclusiv pe Cîțu, pe care l-au demis la începutul lunii.

Șeful statului și premierul demis au făcut, până acum, un șir interminabil de calcule greșite, generând actuala criză politică fără să anticipeze consecințele

Numai că, până acum, Iohannis și Cîțu au greșit de nenumărate ori în calculele lor privind reacția scenei politice la diversele combinații – acesta fiind și motivul crizei politice în care se zbate România de o lună și jumătate.

Cei doi l-au dat afară pe ministrul Justiției, Stelian Ion, fiind siguri că USR va înghiți orice doar ca să rămână la guvernare. Dar USR s-a retras și a inițiat o moțiune de cenzură, stârnind furia lui Iohannis și Cîțu.

Iohannis a făcut o înțelegere ocultă cu PSD, pentru ca acest partid să blocheze alături de PNL moțiunea de cenzură depusă de USR și AUR în Parlament. Operațiunea a fost neconstituțională (lucru certificat de CCR) și a reușit, dar Iohannis nu s-a așteptat ca, după alegerea lui Cîțu președinte al PNL, social-democrații să rupă înțelegerea și să depună ei înșiși o moțiune de cenzură.

Cîțu a crezut că, dacă va șantaja USR cu demiterea secretarilor de stat, a prefecților și a șefilor de instituții publice numiți de această formațiune, partidul va pune presiune pe conducere ca să revină la guvernare. S-a înșelat din nou.

O altă acțiune de-a dreptul stupidă a fost încercarea PNL de a cumpăra, la bucată, 45 de parlamentari de la alte partide, care să absenteze la votul moțiunii de cenzură depuse de PSD. Operațiunea a eșuat, în schimb unul dintre liberalii care au încercat aceste combinații s-a ales cu dosar penal.

Iohannis și Cîțu fac un joc la cacealma foarte periculos. În cazul unor alegeri anticipate, de PNL s-ar alege praful, iar marii câștigători ar fi PSD și AUR

Miza lui Iohannis și Cîțu pe frica parlamentarilor actuali de a-și pierde locurile este una foarte riscantă. În eventualitatea în care cade și a doua propunere de premier, președintele poate declanșa alegeri anticipate (nu e obligat s-o facă, dar nici să prelungească la infinit acest joc nu poate). Marii câștigători ai acestor alegeri ar fi, indiscutabil, PSD și AUR, iar marele învins ar fi PNL-ul lui Cîțu, care ar putea lua și cu 10% mai puțin decât acum un an, dacă s-ar repeta scrutinul în această iarnă sau la primăvară.

În acest timp, Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, anunță că duminică acest partid va decide intrarea la guvernare, programul și lista miniștrilor cu care Cioloș se va duce în Parlament: „Prioritatea numrăul unu este refacerea coaliției de guvernare alături de PNL, UDMR și cu sprijinul minorităților naționale. În cazul în care negocierile eșuează în următoarele zile trebuie să mergem înainte, România trebuie guvernată. Dacă aceste negoceri vor eșua, vom veni în fața Parlamentului cu un Guvern aprobat de Biroul Politic și miniștri la începutul săptămânii viitoare“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME PNL. Cîțu: „Să ne victimizăm și noi!” / Bușoi: „Să-i trimitem la origini!” / Rareș Bogdan: „Cioloș lucrează doar pe manipulare” / Nica: „Iohannis a vrut să-l erodeze pe Cioloș pentru 2024”

* După o oră de discuții, Cîțu îl trimite pe Cioloș să facă guvern cu PSD și AUR. Minciuna zilei: „Criza a fost creată de «coaliția» AUR – PSD – USR, din partea căreia domnul Cioloș e desemnat”

* SURSE: Orban pleacă din PNL și înființează Forța Liberală. Va fi urmat de 30-40 de parlamentari

* Rareș Bogdan îl trimite pe Cioloș să ia voturi de la „doamna Şoşoacă şi anti-vacciniştii din faţa Palatului Cotroceni”

* EDITORIAL. Cacealmaua lui Iohannis

* Florin Roman despre fostul său șef Ludovic Orban: „A furat munca lui Rareș Bogdan și a lui Klaus Iohannis!”

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Curea și Ciuvică au adus Antenei 3 o amendă de 5.000 de lei, pentru injurii la adresa lui Mălin Bot

* VIDEO. Covid-19 decimează o familie de artiști: la 10 zile după „rapsodul Banatului”, a murit și fiica sa! Cei doi erau nevaccinați

* VIDEO. Kim Jong Un se distrează punându-i pe militarii nord-coreeni să spargă plăci de beton cu capul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here