Valorile democratice se degradează accelerat. 63,1% dintre români preferă „valorile tradiționale“ în locul libertăților moderne. Peste 30% acuză străinii

4
965

63,1% dintre români preferă „valorile tradiționale“ în locul drepturilor și libertăților moderne, iar 68,7% ar vota un partid naționalist, care promovează valorile religioase și susține familia tradițională – sunt doar două dintre rezultatele șocante ale unui sondaj de opinie dat publicității de INSCOP. Cercetarea sociologică s-a făcut în perioada 15-27 septembrie 2021, prin metoda CATI (interviu telefonic), marja de eroare fiind de +/-2,8%.

Sondajul de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false“ a ajuns la ediția a III-a (primele două au fost în martie și iunie) și arată o permanentă și accelerată degradare a valorilor democratice în România.

Cercetarea e realizată de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.

63,6% dintre români dau vina pe generațiile tinere și pe progresul modernității pentru „pierderea valorilor tradiționale românești“

Ritmul în care se degradează situația – pe fondul crizei politice, economice, sanitare și al tolerării propagandei conspiraționiste de către autorități – este alarmant. În martie 2021, 66,4% dintre români ar fi votat un partid naționalist. În iunie, numărul lor scăzuse la 59,5%, pentru ca acum să urce la 68,7%!

Analiza socio-demografică a rezultatelor, prezentată de INSCOP, arată că un asemenea partid naționalist (care corespunde profilului AUR) este foarte atrăgător pentru femei, persoanele cu nivel scăzut de educație și pentru populația din mediul rural.

63,1% din respondenți spun că preferă „valorile tradiționale“ în locul drepturilor și libertăților moderne. Doar 31,3% dintre români se arată atașați de acestea din urmă, preferându-le în locul valorilor tradiționale. 5,6% n-au răspuns la întrebare.
Analiza socio-demografică la această rubrică arată că locuitorii din regiunea de Nord-Est (Bucovina, Nordul Moldovei) și persoanele de peste 45 de ani preferă cu predilecție valorile tradiționale. Mai înclinați spre drepturile și libertățile lumii moderne sunt tinerii sub 30 de ani și persoanele cu educație superioară.

Foarte interesant (și îngrijorător) este răspunsul la întrebarea privind motivele pentru care se pierd „valorile tradiționale românești“. Aici se profilează o fractură de proporții între generații. 63,6% dintre românii intervievați dau vina pe modernizare și pe „dezinteresul generațiilor mai tinere“. Nu mai puțin de 30,8% dintre români acuză străinii pentru pierderea valorilor tradiționale românești. 5,6% n-au răspuns la această întrebare.

Analiza socio-demografică arată că în special persoanele cu educație mai scăzută îi consideră pe străini vinovați de „pierderea valorilor tradiționale românești“.

Cei 30,8% dintre români care acuză străinii arată că s-a conturat un nucleu ultraconservator foarte puternic

Aceste rezultate absolut îngrijorătoare, care arată o alunecare masivă a populației din România către naționalism și ultraconservatorism, sunt în mod vizibil influențate de conjunctura pe care o traversează țara. Criza pandemică, în jurul căreia propaganda rusă și cea a unor grupuri interne interesate au croșetat o urzeală de teorii conspiraționiste, folosindu-se inclusiv de campania de vaccinare, a agravat fenomenul. Nesfârșita criză politică în care a fost afundată România în ultimele 6 luni de luptele pentru șefie din PNL, culminând cu căderea Guvernului Cîțu, a fost încă un factor important. Explozia prețurilor la energie și la alimente, în fața căreia Guvernul Cîțu a fost fără reacție, dar și propaganda intensă dusă de posturile de televiziune ale oligarhilor, au avut, de asemenea, un rol major.

Remus Ștefureac, președintele Strategic Thinking Grup, a comentat rezultatele ultimului sondaj: „Majoritatea populației preferă valorile tradiționale și identifică în mod rațional faptul că valorile tradiționale românești se pierd din cauza modernizării și a dezinteresului tinerilor. Totuși, aproape o treime dintre români crede că valorile tradiționale se pierd din cauza străinilor, ceea ce arată consolidarea în societatea românească a unui filon ultraconservator. Pe acest fond, nu mai reprezintă o surpriză creșterea intenției ipotetice de vot pentru un partid naționalist care promovează valorile religioase și susține familia tradițională. În acest sens, nu trebuie uitat însă faptul că aceste opțiuni își găsesc de mult timp o reprezentare și în marile partide politice românești unde există curente puternice care promovează narative asociate curentului tradiționalist-religios. Prin urmare, intenția de vot pentru o linie conservatoare este astăzi fragmentată între mai multe partide politice mai vechi sau mai noi“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME PNL. Cîțu: „Să ne victimizăm și noi!” / Bușoi: „Să-i trimitem la origini!” / Rareș Bogdan: „Cioloș lucrează doar pe manipulare” / Nica: „Iohannis a vrut să-l erodeze pe Cioloș pentru 2024”

* După o oră de discuții, Cîțu îl trimite pe Cioloș să facă guvern cu PSD și AUR. Minciuna zilei: „Criza a fost creată de «coaliția» AUR – PSD – USR, din partea căreia domnul Cioloș e desemnat”

* SURSE: Orban pleacă din PNL și înființează Forța Liberală. Va fi urmat de 30-40 de parlamentari

* Rareș Bogdan îl trimite pe Cioloș să ia voturi de la „doamna Şoşoacă şi anti-vacciniştii din faţa Palatului Cotroceni”

* EDITORIAL. Cacealmaua lui Iohannis

* Florin Roman despre fostul său șef Ludovic Orban: „A furat munca lui Rareș Bogdan și a lui Klaus Iohannis!”

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Curea și Ciuvică au adus Antenei 3 o amendă de 5.000 de lei, pentru injurii la adresa lui Mălin Bot

* VIDEO. Covid-19 decimează o familie de artiști: la 10 zile după „rapsodul Banatului”, a murit și fiica sa! Cei doi erau nevaccinați

* VIDEO. Kim Jong Un se distrează punându-i pe militarii nord-coreeni să spargă plăci de beton cu capul

4 COMENTARII

  1. Nu poţi batjocori pe Eminescu şi Istoria României fără consecinţe. Efectul demitizărilor ostentative din postromânism e considerabil în această evoluţie dezastruoasă. România Epocii Iohannis-Cîţu are Muzeul Naţional de Istorie în reparaţii din 2002! Capitala n-a improvizat vreo mansardă memorială pentru Eminescu sau Eliade. Mulţi vizitatori euroatlantici, care măcar pe Mircea Eliade l-au citit, te mai întreabă şi n-ai ce să le arăţi!

  2. Da, atmosfera din Romania imi aminteste de anul 1960 cand am fost, copil de 9 ani fiind atunci, in Basarabia, de unde este tatal meu…acolo, daca deschideai gura sa spui ceva despre Paris, Roma sau Londra, te repezea imediat cineva zicand ca acolo totul e „diecadient”!…Asa au reusit canalele media de proasta calitate, propaganda pro-rusa in general(care s-a ocupat intre altele si cu ponegrirea crunta a elitelor romanesti pro-occidentale)sa raspandeasca cele mai exagerate vesti despre vest, unde, chipurile, ar fi iadul pe pamant, pana si vaccinul anti-covid a ajuns hulit si de temut, asa ca sondajele arata opera acestor manipulari retrograde ce-si propun sa tina populatia intr-o inapoiere sinistra si o recalcitranta endemica la nou si la progres pe toate planurile…Nimic fara agentii de influenta ai Rusiei…

    • Stefureac,omul lui George Maior si Nelu Iordache…toate sondajele sale sunt antiUSR,pro AUR si PSD ,si PNL -ARIPA USL…dupa cum bate vantul in politica si dupa interesele securistilor imbatraniti in rele care dau banutii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.