„Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova“, au declarat surse militare ucrainene citate de publicația britanică The Times, avertizând că o astfel de evoluție a situației ar complica foarte mult situația în regiune. Depoziția vine după ce în ultimele zile au avut loc mai multe explozii în regiunea separatistă Transnistria, iar presa rusă a publicat planuri ale Kremlinului de a include și această zonă în „Novorussia”.
Rusia urmărește să organizeze un nou front împotriva Ucrainei, pe care s-o atace de pe teritoriul Moldovei. Pentru acest lucru, are nevoie să rezolve problema Chișinăului. Scopul acestui atac dinspre vest este facilitarea ofensivei asupra Odessei. Înaltul comandament rusesc a confirmat public, acum două săptămâni, la o conferință, că ocuparea Odessei și a Transnistriei este un obiectiv clar pentru armata lui Putin.
Surse ucrainene au explicat pentru The Times: „Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă ruşii încep să obţină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai uşor (de cucerit – n.r.) şi ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială“.
O altă sursă militară remarcă intensificarea activității pe aeroportul principal de lângă Tiraspol, capitala așa-zisei „Republici Transnistrene”, construcția Rusiei pe teritoriul suveran al Moldovei. Această forfotă sugerează că rușii pun la cale ceva. Avioane de transport Iliușin Il-76 și elicoptere de asalt sunt așteptate în Transnistria. În această zonă, unde se află și cel mai mare depozit de muniții din perioada sovietică, staționează între 1.500 și 1.800 de miliari ruși. Acestora li se pot adăuga 7-9.000 de soldați separatiști echipați tot de Rusia.
Teama principală este ca Rusia să nu creeze un motiv, pe 9 mai, pentru a interveni în Moldova.
Guvernul de la Chișinău este în acest moment temător și nehotărât, agățându-se de statutul său de neutralitate. Însă, cum scria expertul în relații internaționale Valentin Naumescu săptămâna trecută, acest lucru e o iluzie și o capcană. În realitate, nimeni nu poate rămâne neutru în vecinătatea Rusiei lui Putin – dovadă că și Finlanda și Suedia se grăbesc acum să ceară intrarea în NATO.
Presa rusă și-a pregătit deja publicul pentru un conflict în Moldova, scriind că România ar pune la cale alături de NATO și Ucraina atentate și apoi anexarea țării.