joi, aprilie 25, 2024
AcasăLumeaSurpriză: și Iranul a avertizat Rusia că urma să aibă loc un...

Surpriză: și Iranul a avertizat Rusia că urma să aibă loc un atentat la Moscova! Putin i-a ignorat și pe aliații săi, cum făcuse și cu americanii, nemții, canadienii și sud-coreenii

-

Nu doar SUA, Canada, Germania și Coreea de Sud, ci și Iranul au avertizat Rusia că exista risc ridicat de atac terorist, cu câteva zile înainte ca un comando ISIS-K să comită masacrul din Mall-ul Crocus din Moscova, relevă agenția Reuters. În mod absolut bizar, regimul Putin a ales să ignore inclusiv informațiile primite de la aliata sa apropiată, teocrația de la Teheran.

Iranul a avertizat Rusia despre un posibil atac terorist major cu câteva zile înaintea producerii acestuia, informațiile fiind obținute de Teheran de la niște suspecți prinși și interogați. Dacă alerta SUA a fost respinsă public de Putin, care a acuzat Washingtonul că minte ca să destabilizeze Rusia, în schimb informațiile primite de la aliați sunt mult mai greu de negat și de minimalizat. Iranul a informat Moscova atât pe relația directă dintre serviciile de informații, cât și pe canale diplomatice cu privire la atac, susțin trei surse independente pentru agenția Reuters.

Din acest moment, apar întrebări legitime asupra lipsei de reacție a serviciilor de securitate din Rusia. Atentatorii islamiști au ucis în Mall-ul Crocus din Moscova cel puțin 144 de persoane. Ei au comis masacrul zeci de minute în șir, fără să fie deranjați de vreo forță de poliție, deși o bază a trupelor OMON se afla la vreo 10 minute distanță de Mall, iar trupele Spetznaz, specializate în lupta antiteroristă, sunt antrenate să ajungă în 5-10 minute de la primirea alertei de terorism.

Una din sursele Reuters a declarat: „Cu câteva zile înaintea atacului din Rusia, Teheranul a comunicat Moscovei informațiile pe care le obținuse despre un posibil atac terorist de proporții. Datele fuseseră aflate în timpul interogărilor unor suspecți arestați pentru implicare în niște atentate cu bombă din Iran”.

- Advertisement -

Arestările făcute de iranieni avuseseră loc în luna ianuarie, după un atentat în orașul Kerman și care se soldase cu uciderea a aproape 100 de oameni. Iranienii au capturat 35 de suspecți, inclusiv un comandant al ISIS-Khoraran. Două luni mai târziu, la Moscova, un alt comando al acestei organizații teroriste a executat atacul din Mall-ul Crocus.

În ciuda tuturor acestor detalii care arată fără tăgadă că Rusia a fost avertizată și a știut că urmează atentatul terorist al islamiștilor, regimul Putin continuă să le spună cetățenilor săi că, de fapt, în spatele atacului s-ar afla Ucraina. Mașinăria de propagandă funcționează la turație maximă, iar cetățenii ruși sunt acum convinși că de vină sunt „naziștii de la Kiev“.

Rămâne fără răspuns întrebarea de ce numeroasele servicii de securitate și impresionantul aparat represiv al lui Putin n-au reacționat pentru a preveni masacrul. În schimb, FSB își intensifică eforturile pe pista indicată de președintele țării, străduindu-se să găsească ori să fabrice dovezi care să lege atacul de Ucraina. În continuare, autoritățile de la Moscova neagă orice responsabilitate a ISIS-K în atentat, deși inclusiv liderii formațiunii teroriste au revendicat acțiunea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Piedone, după ce și-a angajat toate neamurile în Primărie: „Cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii? Cu dinozaurii?”

EDITORIAL CARTIANU: Mutarea șmecherească, dar inutilă a lui Ciucalacu

România „specialilor”, cu viteză maximă spre prăpastie: în februarie, deficitul a ajuns la 1,67% din PIB! La Bruxelles există temeri că Guvernul PSD-PNL bagă țara în faliment

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -