Statul român falsifică statisticile, acuză analistul Petrișor Peiu. „Regimul Iohannis s-a întors la sistemul de raportare de pe vremea lui Ceaușescu”

1
1232
Conform INS, prețurile au scăzut în noiembrie, comparativ cu octombrie, iar românii au plătit mai puțin la gaze și electricitate

„Regimul Iohannis” recurge la gesturi pur și simplu de neînțeles, care nu fac decât să enerveze românii, falsificând statisticile oficiale, acuză reputatul analist economic Petrișor Peiu într-o amplă analiză publicată pe site-ul Spotmedia.ro. E vorba, spune specialistul, de trucarea datelor privind inflația, astfel încât să rezulte că în luna noiembrie aceasta a dat înapoi comparativ cu octombrie. O minciună inutilă, adaugă Peiu, pentru că oamenii văd la facturi și la raftul magazinelor că nu e adevărat.

Textul lui Petrișor Gabriel Peiu este unul foarte dur, care trădează enervarea autorului față de ideea autorităților de a încerca să ascundă degradarea nivelului de trai. „Regimul Iohannis a cules tot ce era mai prost din practicile lui Ceaușescu. Adică propaganda oficială, bazată pe minciună“, își începe analistul textul.

„Cică deși alimentele și-au continuat scumpirea, s-a ieftinit energia. Și încă cum!“

Petrișor Peiu este doctor al Universității Politehnice din București, a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Năstase (2001-2002), iar acum e coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre.

El descifrează pentru opinia publică felul în care Institutul Național de Statistică a trucat datele din care rezultă că inflația ar fi dat înapoi în ultima lună. Pe noiembrie, spune Peiu, INS a luat în calcul nu prețul real mediu al energiei electrice și al gazelor, ci pe acela anunțat oficial de stat ca fiind plafonat. „Cică deși alimentele și-au continuat scumpirea, s-a ieftinit energia. Și încă cum! (…) Orice om cu mintea la el și care își plătește singur facturile poate să vadă și singur că electricitatea nu s-a ieftinit în noiembrie față de octombrie. Ba dimpotrivă. Iar gazul s-a scumpit și mai mult“, ironizează expertul datele oficiale.

Petrișor Peiu face o paralelă între aceste scamatorii și poeziile lui Zaharia Stancu din perioada comunistă, în care acesta făcea propagandă pentru regimul Ceaușescu: „Sub cer albastru pe-albastru ocean / Corabia noastră aleargă-nainte/ Mândră aleargă’nainte, / Spre viitor, spre comunism aleargă… / Prielnic e vântul. Meşter cârmaciul/ Mândră corabia… Meşter cârmaciul“.

Analistul Petrișor Peiu despre statisticile INS privind o presupusă scădere masivă a inflației în noiembrie

Regimul Iohannis a cules tot ce era mai prost din practicile lui Ceaușescu. Adică propaganda oficială, bazată pe minciună. E drept, o minciună ceva mai sofisticată. Pentru că este făcută de oameni cu carte. Unii chiar cu carte foarte multă.

Românii au aflat, zilele acestea, de la Institutul Național de Statistică că, în noiembrie, inflația s-a mai domolit, după vârful din octombrie.

Majoritatea concetățenilor noștri sunt, totuși, oameni normali, oameni care merg la piață și care își plătesc facturile. Motiv pentru care s-au frecat nervos la ochi și au mai citit o dată. Și s-au înciudat pe ei înșiși, gândind că sigur fac niște prostii cu banii proprii. Căci altfel nu s-ar explica de ce Guvernul le spune că prețurile au început să dea înapoi, deși ei cheltuie din ce în ce mai mult pentru aceleași cumpărături.

Dacă citim cu atenție ce ne spune forul suprem al statisticii românești vom afla și șmecheria: cică deși alimentele și-au continuat scumpirea, s-a ieftinit energia. Și încă cum! Astfel că, dacă în octombrie 2021, energia electrică era cu 25% mai scumpă decât cu un an înainte, gazul cu 46%, iar energia termică avea fix același preț ca în 2020, ei bine, în noiembrie 2021, gazul apare scumpit cu 49%, energia termică doar cu vreo 11%, energia electrică cică n-ar fi mai scumpă decât cu 8% față de noiembrie 2020! (…)

Și atunci pe ce se bazează propaganda oficială? Păi, dacă ne uităm cu atenție, în dreptul cifrelor corespunzătoare electricității și gazului pe noiembrie vedem niște steluțe, care ne trimit în subsolul paginii, acolo unde citim și explicația, cu litere mici-mici de tot, așa ca la contractele de utilități din acestă țară: cică «S-au luat în considerare prevederile Legii nr.259/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece».

Adică Statistica a văzut că Guvernul a plafonat prețul electricității și al gazelor și a calculat conform declarațiilor guvernamentale, cum că vom plăti aceste utilități la același preț din decembrie 2020!

Nu contează câți dintre noi vom beneficia de compensările acelea, nu contează că plafonarea se face la un preț mult mai mare decât cel de anul trecut. Dacă așa a zis ministrul Energiei, așa trebuie să iasă și în statistici.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cine sunt cei patru parlamentari AUR cu care-i amenința ziaristul vulgar pe procurorii DNA: doi foști marinari, un jurist și o asistentă medicală

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

* AGENȚII HAOSULUI (1). Leșinata Revoluție Neofascistă. De ce au eșuat Batalioanele de Asalt ale AUR în tentativa de ocupare a Parlamentului

* Nemernicia propagandiștilor PSD: îi compară pe huliganii AUR cu protestatarii anticorupție din 10 august

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* Inspecția Judiciară i-a pregătit lui Cristi Danileț o nouă execuție. După ce l-a făcut „infractor TikTok”, îl bagă la „magistrați politici”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (39) / Variantele morții lui Milea

* Părinții lui Nicolae Ceaușescu sunt pictați pe pereții bisericii din Scornicești. Andruță și Alexandrina stau lângă Mihai Viteazul și Tudor Vladimirescu

1 COMENTARIU

  1. Dragul meu domn,Cartianu,ca sa nu o mai lungesc prea mult,PETRISOR PEIU,MARE SPECIALIST?
    Cartiene,stagiul la REALITATEA,ti-a daunat grav,te-ai apropiat de niste derbedei-PETRISOR PEIU,ANTI U.E.MARE SUVERANIST,ANTIVACCINIST.BRAVOS CARTIENE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here