marți, martie 5, 2024
AcasăNewsComoara dacică de la Jidvei a zăcut abandonată în pădure o lună,...

Comoara dacică de la Jidvei a zăcut abandonată în pădure o lună, pentru că Primăria a ascuns sesizarea tânărului care făcuse descoperirea!

-

Un caz deopotrivă uluitor și scandalos s-a petrecut în județul Alba, unde o comoară dacică neprețuită descoperită întâmplător de un tânăr a fost uitată o lună de autorități în pădure, pentru că dosarul s-a rătăcit între instituții! Din fericire, povestea s-a terminat cu bine și cele 116 monede dacice, vechi de 2.000 de ani, au ajuns la muzeul din Alba Iulia.

Deplina măsură a stării în care se află administrația publică din România este dată de acest episod năucitor petrecut în luna august. Un tânăr de 27 de ani, posesor autorizat al unui detector de metale, a descoperit întâmplător, într-o pădure de lângă localitatea Jidvei (județul Alba), o comoară antică, relatează Blajinfo.ro.

Bărbatul din Târgu-Mureș s-a dovedit realmente exemplar. Deși ar fi putut să-și însușească tezaurul sau să-l recupereze pe cont propriu și apoi să ceară răscumpărarea legală, el a ales, totuși, să anunțe autoritățile.

Conform legii, el a sesizat reprezentanții Primăriei Jidvei, pe raza căreia se afla tezaurul descoperit. Odată cu anunțarea autorităților, bărbatul le-a predat și cele 22 de monede de argint pe care le scosese din pământ.

- Advertisement -

Legea spune că Primăria are la dispoziție maximum 3 zile (72 de ore) ca să anunțe Direcția Județeană de Cultură și cel mult 10 zile ca să predea obiectele descoperite. Numai că, în realitate, după ce tânărul a anunțat Primăria, nu s-a mai întâmplat nimic! Autoritățile din Jidvei au trecut sub tăcere descoperirea, cu tot cu cele 22 de monede prețioase care ajunseseră în posesia lor.

La o lună după întâmplare, pe 13 septembrie, văzând că nu e căutat de nimeni, bărbatul a relatat evenimentul și a postat mai multe poze pe un grup de Facebook al pasionaților care folosesc detectoare de metale. El a scris: „Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm. Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor. Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat“.

- Advertisement -

Cei care s-au sesizat, după această mărturie, au fost polițiștii, și nu cei de la Primăria Jidvei. Poliția a sesizat degrabă arheologii, care au mers imediat la fața locului și au început cercetările. La rândul lor, polițiștii de la IPJ Albă au deschis dosar penal in rem pentru a lămuri cine se face vinovat de această indolență scandaloasă.

Unul din arheologii care participă la săpături și-a arătat recunoștința față de cel care a descoperit tezaurul: „S-a purtat responsabil, merită felicitat pentru că nu s-a lăcomit să scoată toate monedele din pământ”.

S-a stabilit că obiectele sunt foarte valoroase, aparțin Patrimoniului Cultural Național și unele dintre ele intră chiar în categoria Tezaur!

Specialiștii au stabilit că a fost descoperit un complex arheologic din perioada dacică, tezaurul monetar găsindu-se într-un vas de bronz. Se află acolo monede grecești de tipul tetradrahmă „Macedonia Prima” din argint (perioada 159-150 Înainte de Hristos), drahme dacice de tipul „Rădulești-Hunedoara (secolele III-II Înainte de Hristos), denari romani (din perioada antonină), o fibulă de fier dacică și un amnar din fier roman.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Marele jaf: cele 600 de BMW-uri cumpărate de Poliția Română de la prietenul lui Iohannis sunt cu 9.000 de euro/bucata mai scumpe decât exact același tip de mașini luate de Polonia

* Soldat rus întors de pe front, despre sutele de mii de recruți: „Sincer, vor muri cu toții. Dar nu simt nicio simpatie pentru ei. Noi suntem fasciștii. Pe bune, noi suntem fasciștii!”

* Se profilează o nouă catastrofă militară pentru ruși în estul Ucrainei: trupele din localitatea strategică Liman și împrejurimi sunt izolate și pe cale de a fi încercuite

* Răspunsul SUA la valurile umane aruncate de Putin pe front: trimite Ucrainei încă 18 sisteme HIMARS, pe lângă cele 16 deja existente! General american: „Moment ireversibil”

* Rușii s-au bucurat degeaba: Giorgia Meloni asigură Ucraina de „sprijinul loial” al Guvernului său în lupta „pentru cauza libertăţii poporului ucrainean“

* General ucrainean: „Planul lichidării fizice a lui Putin este deja pregătit. Pot fi folosite mai multe scenarii, fiindcă este un pericol pentru întreaga lume”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -