Sprijinul militar al SUA pentru Ucraina – vital în lupta acestei țări contra invadatorilor ruși – este în pericol din cauza republicanilor trumpiști, care au blocat bugetul administrației federale până au obținut scoaterea din listă a fondurilor acordate Kievului. Acordul provizoriu care a evitat paralizia administrației federale nu include nicio sumă alocată Ucrainei. Președintele Joe Biden promite însă că va găsi o soluție pentru a nu-și lăsa aliații pradă lui Vladimir Putin.
Ceea ce vedem acum în Statele Unite este un avertisment asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla la nivel mondial dacă anul viitor Donald Trump reușește să câștige un nou mandat de președinte. În acest context, vestea că Europa a depășit deja SUA atât la ajutorul financiar, cât și la cel militar acordat Ucrainei ar putea să mai aducă o anumită liniște.
Compromisul la care s-a ajuns în Congresul SUA între democrați și republicani nu include fondurile pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Dreapta dură, al cărei lider informal rămâne Trump, se opune ca America să mai ajute Kievul.
„Un dezastru pentru Ucraina, o victorie pentru Putin”
Vestea a stârnit mare îngrijorare în rândurile experților. Generalul în retragere Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA în Europa în perioada 2011-2012 și participant la războaiele din Golf, a postat pe contul său de Twitter mai multe analize, caracterizând acordul din Congres ca fiind „un dezastru pentru Ucraina” și „o victorie pentru Putin”.
Un alt analist militar, colonelul Cedric Leighton, a spus că Rusia va încerca o contraofensivă dacă dispare armamentul livrat de SUA, ajungându-se la „o situație extrem de periculoasă” care „va anula toate avansurile realizate de ucraineni până acum”.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, s-a arătat surprins și foarte îngrijorat de situație, spunând că regretă profund situația din SUA: „Sper ca această decizie să nu fie definitivă și ca Ucraina să beneficieze în continuare de sprijinul Statelor Unite”.
Democrații și republicanii negociază acum un acord separat pe care să-l discute în Congres privind ajutorul acordat Ucrainei.
Lucrurile interesează și România în cel mai înalt grad. Această sincopă în SUA era așteptată cu înfrigurare la Moscova și reprezintă marele balon de oxigen pe care-l sperau Putin și oamenii săi. Fără sprijinul american, Ucraina are șanse nule să-și recupereze teritoriile ocupate de ruși anul trecut și, mai mult decât atât, este expusă unei posibile înfrângeri – perspectivă care păruse eliminată la un moment dat.
Toți experții avertizează că Putin n-a renunțat la planul său de a ocupa întreaga Ucraină. Realizarea acestei ținte ar însemna că România ar ajunge să aibă graniță comună de sute de kilometri cu Rusia, un stat agresor și revizionist, care cere excluderea din NATO a țărilor central și est-europene.
Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei române în perioada 2011-2015, aprecia recent, într-un interviu, că apariția Rusiei la granița cu România ar reprezenta un risc iminent de securitate pentru țara noastră, care nu e pregătită militar să-și apere teritoriul. Republica Moldova n-ar avea nicio șansă, în acest context, să supraviețuiască, urmând a fi anexată de ruși.