Sondaj IRES. Eșec total al propagandei Rusia-PSD în pandemie: 92% dintre români poartă mască, 91% păstrează distanța

4
5275

Campania furibundă de dezinformare dusă în perioada epidemiei de Covid-19 în România a eșuat lamentabil. Principalele teorii vânturate, „virusul nu există”, „guvernul ne minte”, „nu respectați restricțiile”, sunt neconvingătoare pentru populație, care respectă în proporție covârșitoare regulile de protecție instituite după 15 mai, în starea de alertă.

Aceasta ar fi concluzia unui sondaj de opinie făcut de IRES în ultima săptămână.

Eșec total pentru conspiraționiști: românii respectă măsurile de precauție în proporție covârșitoare

Potrivit cifrelor, după ieșirea din starea de urgență (14 mai) și intrarea în starea de alertă (după 15 mai), 92% dintre români au purtat masca de protecție atunci când au intrat într-o clădire, 91% s-au străduit să respecte regula distanțării sociale în public și doar 32% (sub o treime) și-au asumat riscul de a se întâlni cu prieteni sau rude pe care le-au evitat în starea de urgență.

Conform rezultatelor publicate de IRES, bărbații s-au conformat mai mult (94,7% poartă mască,  și 94,6% respectă distanțarea socială) decât femeile (88,8% poartă mască, 86,4% respectă distanțarea socială).

De asemenea, procentajul celor care sunt atenți să aplice regulile scade pe măsură ce crește media de vârstă. Spre exemplu, poartă mască 97,4% dintre cei între 18-35 de ani, 95,9% dintre cei între 36-50 de ani, 87,6% dintre cei între 51-65 de ani și 83,3% dintre cei peste 65 de ani.

Nici măcar electoratul PSD n-a făcut “priză” la teoriile liderilor social-democrați. Votanții PSD s-au conformat în proporție de peste 92%

Discursul conspiraționist purtat prin unii vectori ai PSD, cât și prin televiziuni prietene, publicații online afiliate și armatele de postaci de pe Facebook, n-a fost crezut nici măcar de propriii susținători!

Dintre votanții PSD, 94,6% poartă mască în spațiile închise, iar 92,6% respectă distanțarea socială.

Susținătorii social-democraților sunt chiar mai atenți la aceste măsuri de prevedere decât votanții PNL, care respectă regulile într-o proporție ceva mai mică. Votanții USR-PLUS sunt, în schimb, cei mai disciplinați.

Un mare bobârnac și-au luat și conspiraționiștii care s-au străduit să convingă lumea că izolarea la domiciliu a fost un abuz nejustificat. 67% din populație (două treimi!) consideră că izolarea la domiciliu și oprirea activității au fost niște măsuri care se impuneau.

Eforturi zadarnice, după 15 mai, de a provoca scandaluri și refuzul populației de a respecta regulile din starea de alertă

Începând cu ieșirea din starea de urgență, s-au făcut eforturi importante pentru a convinge populația să respingă măsurile de protecție cerute de guvern.

Chiar pe 15 mai, a doua zi după ce s-a ridicat starea de urgență, membri ai PSD și personaje promovate intens de propaganda rusă au chemat populația la un mare miting împotriva măsurilor de precauție.

N-au venit decât aproximativ 200 de oameni în prima zi și circa 100 a doua zi, în Piața Victoriei.

S-au reluat și scandat toate teoriile conspirației vânturate de la apariția pandemiei: virusul nu există, eventualul vaccin (dacă și când va fi descoperit) are rolul de a ne introduce în corp nanocipuri cu care să fim teleghidați prin antenele 5G, prin măsurarea temperaturii ni citesc datele personale sau ni se implantează un cod de bare sub piele, masca de protecție are scopul de a ne sufoca și îmbolnăvi de plămâni etc.

La câteva zile după mitingurile eșuate din Piața Victoriei s-a recurs la o altă înscenare. Două persoane în vârstă, purtând asupra lor microfoane și însoțite de un regizor care filma totul, s-au prezentat la un magazin Kaufland, unde au vrut să intre fără să li se măsoare temperatura și fără să poarte măști de protecție.

Pentru că au fost refuzați, cei doi oameni au făcut scandal și au devenit violenți, căutând astfel o altercație cu poliția. Incidentul s-a și produs, iar scena, filmată de regizor, montată și urcată repede de YouTube, a fost preluată și distribuită masiv pe Facebook de postacii PSD și pro-ruși.

În zilele care au urmat, toate mesajele cunoscute au fost reciclate: nemții (Kaufland este firmă germană) ne tratează ca pe sclavi în propria țară, Iohannis și-a pus poliția să bată lumea, bieții pensionari au fost agresați pentru că n-au vrut să se lase scanați (în realitate, bărbatul a fost imobilizat pentru că devenise agresiv) etc.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lista celor 103 municipii cu zone metropolitane pe 30 km, în care nu e obligatorie declarația pe proprie răspundere

4 COMENTARII

  1. In Rusia mastile sunt obligatorii. La granita cu China, ele sunt obligatorii din 6 fabruarie. Stiti cine evita masca, si se pazeste de covid cu zinc si dus auriu?

  2. Și până la urmă ce vreți să arătați??…de ce nu faceți un sondaj pe tema nivelul de trai al populației??… atunci să vă văd cu procente de peste 90%!!..sau pe gradul de analfabetism al populației??.. unde-i Romania educată??… cât de jos poți coborî ca om să faci sondaje cu masuri restrictive…!!..doar in comunism se mai făceau sondaje cu tentă politică..ai sictir…

    • Bai,paduche,ce dracului mai cauti pe aici daca nu-ti convine ?ZICI siktir ?ATUNCI,CARA-TE du-te,ce te tot intorci sa citesti si sa-ti postezi mizeriile pe aici,vierme??😠👊

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here