joi, aprilie 18, 2024
AcasăEconomieŞocul coronavirusului loveşte finanţele Europei. Cazul Barcelona e doar începutul. Scăderea economiei...

Şocul coronavirusului loveşte finanţele Europei. Cazul Barcelona e doar începutul. Scăderea economiei Germaniei ar antrena o reacţie în lanţ

-

Organizatorii târgului Mobile World Congress, la care urmau să participe giganţi mondiali din industria IT precum Facebook, Amazon, LG, Samsung, ori NVidia au anunțat miercuri că anulează ediția 2020 din cauza temerilor că evenimentul ar putea contribui la răspândirea coronavirusului.

Decizia apare la 3 zile după ce doi giganți IT – NTT Docomo, cel mai mare operator de date mobile din Japonia, și Sony Corp – au anunțat că nu vor participa la evenimentul din 24-27 februarie. În total, 6 mari companii își anulaseră participarea la evenimentul care, anul trecut, a strâns peste 100.000 de vizitatori.

GSMA – organizatorul târgului care, din 2006, se desfășoară anual la Barcelona- a făcut public următorul anunţ:

- Advertisement -

”Având în vedere siguranța și sănătatea mediul din Barcelona și din țara gazdă, GSMA a anulat MWC Barcelona 2020 ca efect al îngrijorărilor globale cu privire la epidemia de coronavirus și la pericolul călătoriilor, dar și alte circumstanțe care fac imposibilă organizarea evenimentului de către GSMA.

Partenerii din orașul-gazdă au înțeles și respectă această decizie. GSMA și partenerii din orașul-gazdă vor continua să colaboreze și să se susțină reciproc pentru organizarea MWC Barcelona 2021 și a edițiilor următoare.

Zona euro, în pericol?

Anularea mega-evenimentului de la Barcelona este doar una dintre faţetele nefaste din punct de vedere economic ale epidemiei de pneumonie care a izbucnit în China şi ameninţă mapamondul

- Advertisement -

Până acum, numai câteva cazuri de coronavirus au fost înregistrate în Europa, însă efectele economice se dovedesc tot mai greu de izolat. Şocul ar putea fi suficient de sever pentru a împinge vulnerabila economie germană, şi poate întreaga zonă euro, în recesiune.

Aceasta este concluzia unui număr în creştere de economişti în condiţiile în care devine clar că va mai dura până când economia chineză îşi va relua rolul de exportator de bunuri esenţiale şi de piaţă de consum din ce în ce mai importantă pentru restul lumii.

„Pentru majoritatea ţărilor, Germania este cel mai important partener comercial. Dacă aceasta începe să încetinească, alte ţări vor simţi efectul“, arată Carsten Brzeski, economist-şef la ING, citat de Ziarul Financiar.

În opinia lui Stefan Schneider, economist la Deutsche Bank, coronavirusul reprezintă un risc substanţial pentru redresarea economiei mondiale pentru că speranţele stăteau în revigorarea economiei chineze. Pentru el, o recesiune în Germania la începutul acestui an este „destul de probabilă“.

Epidemia de coronavirus loveşte în exporturile Chinei şi dă peste cap lanţurile globale de aprovizionare.

„Epidemia, sau mai corect, efortul de controlare a acesteia, reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen scurt la adresa creşterii economiei mondiale“, spune Neil Shearing, economist-şef la Capital Economics, potrivit Financial Times.

Impactul epidemiei este aşteptat să-l depăşească pe cel al Sars pentru că economia chineză este acum de patru ori mai mare decât în 2002 şi mult mai interconectată cu restul lumii.

China este cel mai mare exportator de componente electrice şi electronice, iar epidemia de coronavirus ar putea ţine sectorul manufacturier mondial în recesiune în prima jumătate a acestui an, arată Ana Boata, economist la Allianz Research.

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -