Șoc la Moscova: Putin l-a arestat pe „generalul Armaghedon”, acuzându-l de trădare în „rebeliunea lui Prigojin”

0
2813
Serghei Surovkin - Vladimir Putin

Generalul Serghei Surovkin (56 de ani), fostul comandant al trupelor de invazie ale Rusiei în Ucraina, a fost arestat din cauza suspiciunilor că a sprijinit rebeliunea mercenarilor Wagner, a anunțat miercuri noaptea „The Moscow Times”, citând două surse apropiate Ministerului Apărării de la Moscova.

Prima sursă a celor de la „The Moscow Times” a spus, în legătură cu motivul arestării: „Situația cu el (Surovikin – n. red.) nu a fost OK pentru putere. Nu mai pot spune nimic”.

A doua sursă: „În contextul cu Prigojin, se pare că el (Surovkin – n. red.) a ales partea (mercenarilor Wagner – n. red.) și l-au prins de «ouă”.

La întrebarea despre unde se află acum generalul, cea de-a doua sursă a răspuns: „Nu comentăm această informație nici pe canalele noastre interne”.

De trei zile e rupt de familie

Zvonurile despre arestarea lui Surovkin au fost relatate anterior de bloggerul militar Vladimir Romanov. Conform informațiilor sale, generalul a fost arestat pe 25 iunie, în ziua imediat următoare revoltei lui Prigojin, și dus la Lefortovo, celebra a închisoare din Moscova a FSB (ex-KGB)

Una dintre sursele citate de „The Moscow Times” afirmă însă că nu este clar dacă Surovkin era la curent cu revolta plănuită de Prigojin, dar că „nu s-a comportat prea supus atunci când i s-a dat sarcina să citească un text în fața camerei și să gestioneze situația, a fost prea îndrăzneț față de conducere”.

Sursa citată afirmă că din cauza acestui comportament s-a putut crea impresia că Surovkin face parte din „coaliția lui Prigojin”.

Alexei Venediktov, redactor-șef al postului de radio „Ecolul Moscovei”, afirmă că Surovikin nu a mai luat legătura cu familia sa de trei zile, părând a confirma informațiile blogger-ului Romanov.

Kremlinul susține, neconvingător, că generalul n-a fost arestat

Tot miercuri, dar cu câteva ore mai devreme, publicația americană „New York Times” a scris că Surovikin l-ar fi trădat pe Putin prin sprijinirea revoltei militare plănuite de șeful mercenarilor Wagner, însă jurnaliștii americani nu au pomenit nimic despre arestarea generalului.

Întrebat despre acest lucru în timpul conferinței sale zilnice de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat informațiile celor de la NYT.

„Acum vor exista o mulțime de diferite speculații, bârfe și așa mai departe în jurul acestor evenimente. Cred că acesta este un astfel de exemplu”, a spus Peskov, potrivit TASS.

Oficiali americani au declarat pentru „News York Times” că generalul Surovikin, comandantul adjunct al operațiunilor militare rusești din Ucraina, ar fi avut cunoștință directă în avans de răzvrătirea planificată de Prigojin.

Actuali și foști oficiali americani au speculat că Prigojin nu ar fi lansat rebeliunea dacă nu ar fi crezut că și alte persoane aflate în poziții-cheie îl vor susține, ceea ce i-a făcut să creadă că șeful mercenarilor a avut un sprijin pe plan intern pentru a declanșa rebeliunea.

Surovikin, poreclit „generalul Armaghedon” de presa rusă, fusese pus la conducerea generală a operațiunilor din Ucraina în octombrie 2022, dar a fost înlocuit în acest rol la începutul anului cu generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major Rus.

Surovikin era considerat un apropiat al lui Evgheni Prigojin, care l-a lăudat în mod repetat, în timp ce pentru Comandamentul militar de la Moscova a exprimat doar critici de luni de zile.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Eliminarea pensiilor speciale, pasată de PSD-PNL generației viitoare! Coaliția a votat o lege prin care reforma e amânată 5 ani și se va termina peste 20!

* Legea mafiei imobiliare, clocită de PSD-PNL în Parlament, va aduce România în situația Turciei la un cutremur, avertizează Ordinul Arhitecților. „Fenomen nociv”, „haos urbanistic” și „dispreț față de locuitorii onești”

* Fraudă la Bac în „România Educată”: la ora 3.56, înaintea testării la Limba română, au început brusc căutările pe Dexonline.ro. Elevii cu pile au primit subiectele înainte

* Amenințare bolnavă a Rusiei teroriste: „Nu avem de ales, va trebui să lansăm un atac nuclear asupra Europei!”

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Gata cu impostura: Ciolacu rămâne fără certificatul de revoluționar! O comisie din Guvernul său i-a respins cererea de a fi declarat „luptător cu rol determinant” în decembrie 1989

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here