„Ce s-a făcut cu banii publici, unde-au dispărut?” Candidatul independent Mohammad Murad îi atacă pe cei doi primari care au condus Mangalia 20 de ani

0
3302
Mohammad Murad în fața Primăriei Mangalia

Dr. Mohammad Muradcandidat independent la Primăria orașului Mangalia, îi atacă dur pe contracandidații săi cei mai importanți: PNL-istul care a fost primar în ultimii 8 ani și PSD-istul care a condus orașul timp de 12 ani.

Mohammad Murad, cunoscutul om de afaceri libanezo-român, mega-investitor în în turismul românesc (pe întreg litoralul nostru și în București, dar și în stațiunile balneare), și-a depus candidatura la Primăria municipiului Mangalia, din județul Constanța, în ultima zi permisă de lege.

Din acel moment, antreprenorul a bulversat tabloul electoral pentru scrutinul din 27 septembrie în orașul clădit pe ruinele anticului Callatis, impactul său fiind considerabil pe litoral. 

Mohammad Murad – care de câțiva ani este președintele celei mai reprezentative organizații antreprenoriale din „industria ospitalității” din țara noastră, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) – își anunțase, anterior, intenția de a candida pentru funcția de primar al orașului Constanța. Se vorbea chiar și de Primăria Năvodari, dat fiind că Murad are investiții de tip HoReCa atât în Mamaia, cât și în Mamaia-Nord/Năvodari.

Totuși, candidatura la Mangalia nu a fost chiar atât de neașteptată, în condițiile în care medicul libanez cu studii în România a cumpărat și manageriat, în anii trecuți, mai multe active turistice din cele 6 stațiuni din Mangalia-Nord.

În plus, în această vară a reușit să dea în folosință parțial fosta „perlă a sudului litoralului românesc”, complexul turistic Panoramic-Amfiteatru-Belvedere din Olimp, redenumit Phoenicia Blue View Resort, reabilitat și modernizat complet, fiind adus la nivelul de 4 stele internaționale.

De ce n-a mai candidat la Constanța: „Am văzut că preşedintele Iohannis îl sprijină pe domnul Chițac, candidatul PNL

Cum a justificat Mohammad Murad opțiunea pentru Primăria Mangalia:

„Am ales Mangalia cu sufletul, fiind oraşul unde am avut prima afacere pe litoralul românesc. A trebuit să aleg între două variante, una Constanţa şi cealaltă Mangalia. Și atunci am ales cu sufletul, nu cu mintea. Am ales amintirile pe care le-am petrecut cu prima afacere, cu Springtime, am ales să mă întorc aici, iar pornind de aici să schimbăm în bine tot ce înseamnă litoralul românesc”. 

El încercat să clarifice şi situaţia cu candidatura anunţată la primăria Municipiului Constanţa, la care a renunţat:

„Când am spus că voi candida la Constanţa, am văzut că partidele politice au intrat într-o dezbatere în privinţa mea – al cui sunt, ce vreau să fac… şi aşa, în ultimul sondaj făcut în Constanţa aveam prima şansă, cu 18-20%, fără să fac nicio campanie. Am renunţat la candidatură la Constanța şi din cauză că am văzut că preşedintele Iohannis îl sprijină pe candidatul PNL. Am văzut că preşedintele României îl susţine pe domnul Chiţac. Îl respect pe domnul preşedinte, sunt convins că dânsul ia cele mai bune decizii şi atunci am simţit că este nevoie să candidez la Mangalia, că oricum eram chiar 50-50% să mă implic şi să încep cu Mangalia”.

A început în 1995, cu Springtime

În ceea ce priveşte Mangalia, Murad spune că oraşul și stațiunile componente au mare și urgentă nevoie de investiţii majore. O astfel de investiţie a realizat chiar el: 30 de milioane de euro a alocat în ultimele luni în afacerile sale din sudul litoralului.

Mohammad Murad a făcut, pe contul său de Facebook, o prezentare a relaţiei sale cu oraşul în care şi-a depus candidatura, Mangalia.

„În România am devenit medic, în România am devenit tată, în România am devenit om de afaceri, construind mii de locuinţe, ridicând de la zero sau renovând şi aducând la viaţă zeci de hoteluri, dezvoltând branduri în alimentaţia publică. Mulţumesc, Mangalia, pentru că din 1995 m-ai acceptat cu primul business pe litoral, restaurantul Springtime, care funcţionează şi astăzi. Mulţumesc, Mangalia, pentru toţi colegii pe care mi i-ai dat şi care au lucrat alături de mine pe litoral în ultimii 25 de ani, ridicând împreună locuri minunate precum Majestic Olimp, Majestic Jupiter şi acum Belvedere, Amfiteatru şi Panoramic. Municipiul Mangalia va ajunge un oraş în care oamenii să dorească să locuiască, pentru că vor avea la dispoziţie toate elementele de confort şi siguranţă la standarde occidentale, începând cu educaţia, sănătatea, locul de muncă, zona de relaxare şi terminând cu siguranţa personală”.

Mohammad Murad

Cum îi descrie Murad pe candidații PNL și PSD, primarii Mangaliei timp de 20 de ani

Într-un document pus la dispoziția presei, candidatul independent Mohammad Murad le face portrete necruțătoare celor doi contracandidați principali: PNL-istul Cristian Radu (actualul primar, în funcție din 2012) și PSD-istul Zanfir Iorguș (fost țărănist, primar între 1996-2008).

Despre Cristian Radu (PNL)

 „1. În cei 8 ani de mandat, Cristian Radu a reușit «performanța» de a nu finaliza nici un proiect. În acest ritm, dacă va fi din nou primar, locuitorii din Mangalia se vor bucura  de maximum două proiecte. Asta doar dacă vor avea și puțin  noroc! Și, culmea tupeului, acum vine și promite proiecte pentru municipiu.

2. În anul 2012, în Mangalia existau – având salariați și plătind taxe și impozite locale – 3.200 de societăți. În 2020, numărul acestora a ajuns la 800. Primarului nu i-a păsat că au rămas fără venituri stabile un număr considerabil de cetățeni, asa cum nu s-a îngrijorat nici de scăderea valorică a dărilor către bugetul local. S-a mulțumit să constate și, poate, chiar să contribuie la o situație cel puțin  bizară. În fapt, dacă la Mangalia numărul controalelor de-a lungul unui an este, în medie, de 50 per agent economic, la Năvodari, în aceeași perioadă, cifra ajunge la doar 6 per agent economic.

3. La acest moment, bugetul primăriei este grevat de o datorie în valoare de 1 milion de euro către casa de avocatură implicată în cadastrarea necesară vestitului PUG, cu care se laudă Cristian Radu. 

Cristian Radu (primar Mangalia)

4. Localnicii, dar și  oamenii de afaceri care mișcă în front, nefiind de acord cu spusele sau făcutele  primarului, sunt dați, efectiv, pe mâna poliției locale sau a inspectorilor antifraudă. Poliția locală răspunde la ordinele lui Cristian Radu, conducerea acesteia fiind deținută de indivizi care fac sluj în fața primarului. Inițial, șef al Poliției locale din Mangalia a fost fratele actualului viceprimar, un personaj cu cazier, adus să aplice legea (!!!), dar în momentul în care nici acesta nu a mai acceptat să-i îndeplinească cerințele aberante, a fost schimbat. Nu cu oricine, ci cu alt navetist  care a fost coleg la Garda Financiară cu Radu Cristian.

5. Din cauza problemelor financiare, în principal pricinuite de datorii, Primăria Mangalia are conturile blocate. Întrebarea pe care și-o pun locuitorii și pe care ar trebui să și-o pună și instituțiile abilitate este simplă: ce a făcut Cristian Radu cu banii publici?

6. Chiar dacă, efectiv, nu a făcut ceva pentru ajutorarea investitorilor din sudul litoralului, față de care afișează un profund dispreț și prin maniera în care îi amână până le eliberează documentele necesare, așa cum procedează și cu persoanele fizice, primarului îi place să se laude cu realizările hotelierilor, trecându-le în numele lui! Un exemplu elocvent în acest sens este cel de la complexul Novum. Aici unde investitorul, fără niciun sprijin din partea municipalității, și-a asfaltat, din surse proprii, drumul spre complex și cu banii lui a tras iluminat public în zonă. Acum, cel care se laudă pe la toate colțurile cu asfaltatul și iluminatul la Novum este Cristian Radu!

7. După două mandate cu Cristian Radu în fruntea urbei, Mangalia a mai înregistrat o tristă performanță: este singurul oraș din România care nu are bază sportivă! Primarului, care nu locuiește în muncipiu, nici că-i pasă. Grav este că indiferența lui se resfrânge asupra copiilor și tinerilor, cei care nu au unde să facă mișcare și să practice vreun sport.

8. Aceeași stare de nepăsare se manifestă și față de seniorii din Mangalia. În tot orașul nu există vreun club al pensionarilor, locații în care vârstnicii ar putea să-și petreacă timpul liber.

9. O importanță aparte, însă, i-au atras locuitorii din cartierul Coloniști. Pe acesti oameni i-a catalogat drept infractori! Pe ce bază a făcut această afirmație denigratoare Cristian Radu? A cerut, oficial, cazierele locuitorilor din acest cartier? A cerut informații polițiștilor din Mangalia, considerându-i și pe aceștia subordonații lui?

10. Pentru a contribui la înfrumusețarea orașului și a stațiunilor, Murad a dorit să ofere municipalității ghivece mari (răvare) cu flori sau arbuști, precum și pubele de lemn pentru gunoi. Nu a fost lăsat să facă acest lucru, lui Radu Cristian fiindu-i teamă că prin acțiuni de acest gen, Murad va avea un grad prea mare de favorabilitate printre mangalioți. Refuzul este cu atât mai șocant cu cât, doi ani la rând, primarul l-a rugat insistent pe Murad să trimită în stațiuni pubele de gunoi. Mai mult decât atât, atunci când s-au trimis adrese oficiale către primărie, acte în care s-a specificat faptul că vor fi înlăturate orice inscripții cu numele Murad sau Phoenicia, administrația publică locală nici măcar nu a răspuns.

11. Pentru că este navetistul numărul 1 din Mangalia, stare de fapt care explică indiferența față de nevoile comunității și ale locuitorilor acesteia, Radu Cristian nu a venit cu soluții pentru multele probleme din municipiu, dar nici nu-și lasă contracandidații să și le manifeste.”

Despre Zanfir Iorguș (PSD)

Zanfir Iorguș (fost primar Mangalia)

„1. Pădurea Comorova se va vinde, iar stațiunea va deveni un cartier de blocuri al Mangaliei.

2. Dorește distrugerea stațiunilor prin tunuri imobiliare!

3. S-a plimbat de la dreapta la stânga pe eșichierul politic. A obținut primul mandat la PNȚCD, a trecut apoi la PD, a ajuns la PSD, a cochetat cu ALDE și s-a întors în PSD. Nu au contat doctrinele sau principiile politice, important a fost să-și asigure fotoliul de primar.”

  • Comandat de Candidat independent Primăria Mangalia: Murad Mohammad
  • Cod Mandatar Financiar: 24200416

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here