Situația din Herson „ia o turnură critică” pentru ruși, anunță mercenarii lui Putin. Ucrainenii au ocupat orașul-cheie Dudceani după doar două zile de lupte

1
4663
Harta frontului din zona Herson în după-amiaza zilei de 3 octombrie. Ucrainenii înaintează spre ultimul punct strategic înainte de a ajunge în orașul Herson

Panica începe să se instaleze în tabăra rușilor, care văd că situația militară din Herson „ia o turnură critică” pe măsură ce ucrainenii își continuă înaintarea și retează căile de retragere pe malul estic al fluviului Nipru. Grey Zone, canalul de Telegram al mercenarilor Wagner, constată că forțele ucrainene au ocupat orașul-cheie Dudceani după numai două zile de lupte și că în acest moment inamicul îi lasă pe ruși „să aleagă dacă mor sau se retrag”.

Unitățile ucrainene au străpuns apărarea rusească în lungul fluviului, pe malul său drept. Rușii au încercat să oprească înaintarea aruncând în aer, în cursul zilei de luni, barajul de la Dudceani, dar acest lucru nu a dus decât la o încetinire temporară a înaintării, pentru că ofensiva a continuat ocolind zona.

Canalul de Telegram pro-rus Zastavnîi își informează următoritorii (peste 50.000) că situația este foarte proastă: „Armata rusă a părăsit Dudceani pe frontul de sud. Nu există întăriri. Situația este critică. Din nefericire, judecând după multe rapoarte, catastrofa Izium-Kupiansk din regiunea Herson s-ar putea repeta, la o scară sau alta. Din cauza problemelor de comunicare, multe dintre unitățile noastre (rusești – n. red.) sunt forțate să se retragă pentru a evita să fie înconjurate de inamic. Dinspre nord-est, inamicul presează cu un număr mare de vehicule blindate, cu un sprijin abil de suprimare a comunicațiilor radio. Din cauza problemelor logistice și a rezervelor nepregătite, livrarea promptă a întăririlor este imposibilă. Din mai multe motive, înclin să presupun că, în următoarele câteva zile, trupele noastre vor fi forțate să se retragă din nordul regiunii Herson până la linia de la Berislav“.

„Este ciudat să vorbești despre oprirea armatei ucrainene la Dudceani pentru că nu e dificil pentru inamic să ocolească rezervorul”

Administratorul canalului Grey Zone, al mercenarilor Wagner, publică îngrijorat ultimele informații primite din tabăra armatei sale: „Îmi cer scuze, dar iată știrile de ultimă oră, Ribar susține că am subminat drumul prin detonarea rezervorului Dudceani. Asta înseamnă că, împotriva chiar și celor mai pesimiste așteptări ale mele, Dudceani a fost inactiv timp de două zile și acum este ocupat de inamic. Cu toate acestea, este ciudat să vorbești despre oprirea armatei ucrainene prin această detonare, ca să spunem așa, pentru că nu este dificil pentru inamic să ocolească rezervorul. Situația ia o turnură critică“.

Într-o altă postare, mai lungă, canalul mercenarilor Wagner atrage atenția că a avertizat încă de la începutul lunii septembrie cu privire la această evoluție a situației în regiunea Herson, anticipând la momentul respectiv că, până la venirea iernii, luptele se vor da în suburbiile orașului.

Ordinele inflexibile ale lui Putin sunt ca armata rusă să reziste „cu orice preț” pe pozițiile actuale, ceea ce a permis ucrainenilor ample manevre de învăluire a trupelor care n-au voie să se retragă. Așa se întâmplă și în Herson, unde circa 15-20.000 de miliatari ruși din cele mai bune unități sunt în pericol iminent de a fi încercuiți.

Ucrainenii bombardează sistematic, cu rachete HIMARS, bazele de aprovizionare rusești de pe malul stâng al Niprului și podurile pe care rușii încearcă să le facă peste fluviu. Din cauza acestei probleme, trupele Moscovei masate în dreapta Niprului mai au acum circa o șesime din munițiile și carburantul necesare pentru a continua lupta.

Mercenarii Wagner se tem de ce e mai rău: deschiderea unui nou front în regiunea Zaporojie, pe lângă cele din Donbass și Herson

Semnale cu privire la pericolul încercuirii Armatei 49 a Rusiei par să fi existat din timp. Grey Zone relatează că existau toate indiciile pentru a anticipa evoluția de acum a situației.

„Ei bine, nu a trecut nici măcar o lună de când mi-am expus în mod deschis opinia de vară, sau mai degrabă bănuiala mea că până la sfârșitul iernii vom vedea lupte la periferia Hersonului.

Subliniez faptul că aceasta este opinia mea subiectivă și, ca orice analiză, poate să nu se adeverească (ceea ce chiar și eu aș fi fericit să se întâmple) și poate, de asemenea, să contrazică spusele altora, chiar și ale celor pe care îi respect.

Pe scurt despre acest subiect, am spus deja că ofensiva părții ucrainene, exact ofensiva care va duce la prăbușirea frontului de pe direcția Nikolaevsko-Krivorojskaia va fi dinspre Novovoronțovka și Osokuvka, și nicidecum în triunghiul Davidov-Brod / Snigiriovka / V. Aleksandrovka.

Străpungerea (ucraineană – n. red.) prin Inguleț pe care am observat-o la începutul lunii septembrie a constat în:

1) organizarea unui cap de pod pe malul stâng;

2) deplasarea forțelor din zona în care se făcea înaintarea maximă. Inamicul a acționat în mod clasic, pentru a nu întreprinde o încercuire completă cu forțele sal. Taie gruparea de-a lungul râului, lăsându-ne pe noi să alegem între a muri sau a ne retrage.

Așa a fost în situația de la Balakleia – Kupiansk, așa a fost în situația de la Liman – Torske și așa va fi și când ne vor tăia calea de la Snehiriovka – Davidov Brod la Dudceani – Berislav. Pe de o parte, nu este nimic surprinzător, pentru că este destul de clasic și, prin urmare, așteptat, dar de ce nu poate fi evitat este o altă întrebare. Dar cred, de asemenea, că a fost imposibil de evitat.

În ceea ce privește Nova Kahovka, vor forța ucrainenii Niprul? Cred că nu. Pentru ca ei să ajungă la Herson, este suficient să ne arunce de pe malul drept al Niprului. Având în vedere logistica stricată, podurile distruse și loviturile constante asupra obiectelor importante pentru noi, ei vor căuta pur și simplu să slăbească forțele care stau în Herson, iar pentru aceasta nu au nevoie să meargă la Kahovka pentru a intra în teritoriul nostru sau chiar mai în spate.

În cazul în care situația evoluează cu succes pentru inamic, un al treilea front se poate deschide din regiunea Zaporojie, în zona Guliaipol. Acest lucru ar provoca o presiune enormă asupra trupelor noastre care se află în spatele Melitopolului și la vest de acesta, din nou Herson.

Inamicul a ocupat deja o duzină de puncte fortificate în estul regiunii Herson, principalele fiind Zolotaia Balka, Petrovka, Lubimovka, Miroliubovka și, se pare că, deja, Beliaevka. Ucrainenii au ajuns la Dudceani, iar motivul pentru care s-au oprit acolo nu este că au fost loviți, vai și amar de ei. Nu au fost. Pur și simplu, cel care scrie acest subiect știe (inamicul știe și el) de ce Dudceani stă în picioare și va mai sta în picioare cel puțin încă 5-7 zile (între timp, localitatea a fost însă ocupată, lucru remarcat de bloggerul militar pro-rus într-o postare ulterioară – n. red.). După aceea, singurul obstacol în calea unei schimbări dramatice în direcția lor va mai fi Berislav. Și nu trebuie uitat că succesul inamicului în înaintarea de-a lungul Niprului va depinde de succesul creșterii capului de pod și a aprovizionării pe râul Inguleț“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Marele protest” din Piața Victoriei a fost ruinat de răfuiala dintre Șoșoacă și Simion / „George, trădătorule! Simioane, Iuda! Rușine, Iudelor!”

* VIDEO. Cum se face gura lu’ Șoșoacă pâlnie rusească atunci când cere agresiv „RoExit!”. Senatoarea putinistă vrea să abandonăm Ucraina în gherele Rusiei

* Urlete și scandal cu „Căpitanul” Simion la 3 dimineața, în Piața Victoriei. Prins conducând fără permis, liderul AUR s-a ascuns la etajul autocarului partidului, parcat pe interzis, și și-a chemat fanii să-l salveze

* Deputatul PSD surprins că făcea sex cu un tânăr este mare susținător al „familiei tradiționale”! Aurel Bălășoiu refuză să demisioneze din Parlament

* Cine moare pentru Rusia lui Putin?

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* VIDEO. „Declarația de război” a lui Putin la adresa Lumii Libere. Discursul de anexare a 4 regiuni din Ucraina, bazat pe amenințări cu atacuri nucleare

* General ucrainean: „Planul lichidării fizice a lui Putin este deja pregătit. Pot fi folosite mai multe scenarii, fiindcă este un pericol pentru întreaga lume”

* Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

1 COMENTARIU

  1. Bă, sunt surprins în bine de noua tactică a Ucrainienilor. Aceștia nu se mai joacă de-a fake-news-ul, și-și văd de treaba lor din prima linie. Mai vorbește Zelenski din cînd în cînd, și spune lucruri care-i taie pe ruscălăi precum briceagul. Am ajuns ca o planetă întreagă să așteptăm ziua cînd cîțiva generali ă să-l facă la beregată pe împuțitul ăsta de Putin, și vor declanșa deznasificarea Rusiei. Pe Lavrov îl vom vedea la breaking news într-o poză exact ca cea a lui Ceaușescu de la Tîrgoviște. Ceilalți nemernici care gravitau în jurul pramatiei de Putin, vor dispare în chinuri fiecare pe unde va ajunge să fugă. Istoria se repetă, stați fără nici o grijă. Dumnezeu și-a spus deja: filmul ăsta l-am mai văzut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here