Ucraina întoarce deja soarta războiului în fața unor forțe rusești „epuizate“, care au pierderi „uluitoare”, lucru pe care-l știu și comandanții ruși din teren, e așteptat să spună marți, într-un discurs, Sir Jeremy Fleming, șeful spionajului britanic. În ciuda atacurilor furibunde de luni, în care zeci de rachete au lovit școli, blocuri, centrale electrice, intersecții aglomerate și locuri de joacă din cele mai mari orașe ale Ucrainei, Rusia rămâne fără muniție și provizii.
O schemă a temelor pe care urmează să le abordeze directorul agenției de informații GCHQ (agenția de informații securitate și cibernetică din Marea Britanie) a fost livrată presei britanice. Discursul va avea loc la RUSI (Royal United Services Institute – Institutul Regal al Serviciilor Unite, cel mai vechi think-tank britanic focusat pe apărare și securitate). Una dintre instituțiile media care au preluat draftul discursului de marți este BBC.
Atacurile de luni nu au avut nicio valoare militară și strategică, făcând doar să se împuțineze și mai rapid resursele deja epuizate de rachete ale Rusiei – o altă decizie eronată a președintelui Putin, izvorâtă doar din dorința de a se răzbuna după avarierea Podului Kerci, care leagă Crimeea de continent.
„Știm – și comandanții ruși de pe teren știu – că proviziile și munițiile lor se epuizează. Mobilizarea oamenilor fără experiență militară vorbește despre o situație disperată”
Șeful spionajului britanic va sublinia că procesul de luare a deciziilor președintelui Vladimir Putin s-a dovedit – și se dovedește în continuare – „defectuos”. Costurile Rusiei în războiul din Ucraina – atât cele umane, cât și cele de echipamente – sunt „uluitoare”, va dezvălui Sir Jeremy Fleming. Iar toate acestea pentru nimic, deoarece cursul războiului s-a inversat, iar câștigurile teritoriale timpurii sunt acum recuperate pas cu pas de ucraineni. „Știm – și comandanții ruși de pe teren știu – că proviziile și munițiile lor se epuizează”, va spune Sir Jeremy în discursul său din cadrul conferinței anuale de securitate a RUSI.
Trimiterea pe front a deținuților din închisori și mobilizarea oamenilor lipsiți de experiență militară „vorbește despre o situație disperată”, argumentează șeful spionilor britanici. El va concluziona că președintele Putin continuă să comită mari erori, el fiind izolat și lipsit de prea multă vreme de contactul cu persoane care să-l contrazică sau să-i prezinte realitatea: „Cu puține provocări interne concrete, procesul său de luare a deciziilor s-a dovedit a fi defectuos. Este o strategie cu miză mare care duce la erori strategice de judecată”.
În aceste momente, poporul rus a început deja să înțeleagă problemele cauzate de ceea ce el descrie ca fiind „războiul deciziilor” al lui Putin: „Ei văd acum cât de mult a judecat Putin greșit situația. Rușii fug de mobilizare și realizează, în același timp, că nu mai pot călători. Ei știu că accesul lor la tehnologiile moderne și la lumea externă va fi drastic restricționat”.