SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (45) / Nicolcioiu şi banii din Iran

0
1783
Secvență din sediul CC al PCR (acuala clădire a ministerului de Interne, vizavi de Palatul Regal), 22 decembrie 1989, ora 18.00. Cel cu chelie, așezat, este Vasile Nicolcioiu. Ușor de recunoscut: Ion Iliescu, Petre Roman și Adrian Sârbu (cel cu barbă)

Pe 20 decembrie, la revenirea din republica islamică, valiza cu bani a rămas în fișetul lui Vasile Nicolcioiu, șeful Protocolului. Ulterior a dispărut. Fragment din volumul “Sfârșitul Ceaușeștilor” (Editura Adevărul, 2010).

Pescarii au o vorbă: în ape tulburi se pot prinde peştii mari. Aşa au gândit şi unii dintre apropiaţii lui Ceauşescu. Nu toţi se mulţumeau să-şi salveze pielea. Unii încercau să scoată şi oareşce profit din nebunia acelor zile. Cel mai bine plasaţi pentru a face bani erau responsabilii-cheie din comerţul exterior. Fructificându-şi relaţiile şi folosind discreţionar capitalul statului, aveau să devină cei mai bogaţi oameni ai tranziţiei de la comunism la capitalism.

Mirosul dolarilor i-a sedus însă şi pe activişti care nu aveau nicio treabă cu afacerile. Studiu de caz: Vasile Nicolcioiu, şeful Protocolului de Partid şi de Stat. Acesta nu putea să facă tranzacţii în numele lui Ceauşescu, ci doar îi purta medaliile şi valiza cu bani cash în deplasările din străinătate. Aşa cum s-a întâmplat şi în Iran.

Ceauşescu şi suita lui s-au întors de la Teheran miercuri, 20 decembrie 1989. O zi mai târziu, o geantă-diplomat cu cifru părăsea sediul Comitetului Central, la indicaţia celui care o avea în grijă: Vasile Nicolcioiu. Şoferul acestuia, Dumitru Cercel, a dus-o la o adresă de pe Calea Victoriei, unde i-a predat-o lui Emil Nicolcioiu, fratele expeditorului şi fost ministru al Justiţiei în perioada 1975–1977, în guvernul condus de Manea Mănescu.

Patru ani mai târziu, pe biroul senatorului Valentin Gabrielescu (PNȚCD), preşedintele Comisiei pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989, a ajuns un plic sigilat. Parlamentarul a deschis plicul, cu răbdarea unui om care pătimise şase ani în temniţele comuniste. În plic se afla un text de câteva file. Când a început să-l citească, Gabrielescu a înlemnit: o anume Nicolcioiu Vera Florica îşi acuza fostul soţ că, profitând de haosul din sediul CC al PCR în zilele de 20–22 decembrie 1989, a “şterpelit” banii cu care Ceauşescu se întorsese din Iran!

„Moarte lacheului!”

Vasile Nicolcioiu (52 de ani) era şef la Protocol din 1983. Când a revenit de la Teheran, el a fost şocat de atmosfera din România. Mirosea a revoluţie, a lovitură de stat, a schimbare de regim. Atunci i-a încolţit o idee: dacă se întâmplă ceva şi, în haosul creat, se pierde urma genţii-diplomat?!

Revoluţia l-a prins pe Vasile Nicolcioiu într-o situaţie familială complicată: avea o soţie, o amantă şi câte un copil cu fiecare dintre cele două femei. Ambii copii erau băieţi.

În 1994, când l-a “turnat” pe Vasile Nicolcioiu la Comisia “Decembrie 1989”, Vera nu mai era căsătorită cu acesta. Imediat după Revoluţie, fostul demnitar divorţase pentru a se căsători cu amanta sa, care lucrase la bufetul CC şi cu care avea şi un copil.

În sesizarea sa, Vera Nicolcioiu preciza că fostul său soţ “pusese banii la adăpost, dar intervenise brusc o amnezie şi nu îşi mai amintea unde anume”. Apoi, pentru a nu fi luat la întrebări, fostul demnitar s-a decis “să ducă mai departe povestea cu amnezia şi să se declare nebun iresponsabil”, obţinând şi un certificat medical în acest sens.

Doamna Nicolcioiu mai spune că “pacientul Vasile Nicolcioiu, cu diagnostic de depresie prelungită şi sindrom maniaco-depresiv, s-a recăsătorit cu fosta lui concubină şi şi-a alungat din locuinţă propriul fiu”.

Epilog: recăsătorită cu un american, Vera şi-a luat fiul şi s-au mutat în SUA. După câţiva ani au revenit în România. Din acel moment, viaţa lui Vasile Nicolcioiu a devenit un calvar. Pe uşa apartamentului său a fost desenat un schelet, alături de mesajul “Moarte lacheului!”. Vecinii spun că autorul mâzgălelilor era fiul său din prima căsătorie. Băiatul Verei şi al lui Vasile Nicolcioiu.

Cazul genţii-diplomat a fost îngropat de Comisia Senatorială, fără a se face vreo anchetă. Urma banilor a fost pierdută. O anumită bunăstare i-a atins, în timp, pe Vera şi pe fiul ei. Vasile Nicolcioiu, fostul şef al Protocolului de Partid şi de Stat, a fost abandonat într-un azil de bătrâni.

– Va urma –

Dacă doriți cărțile lui Grigore Cartianu despre evenimentele din decembrie 1989, le puteți comanda pe E-Mag:

  • „Sfârșitul Ceaușeștilor” – https://www.emag.ro/sfarsitul-ceausestilor-grigore-cartianu-adv973-539-244-1/pd/EG9450BBM/
  • „Crimele Revoluției” – https://www.emag.ro/crimele-revolutiei-grigore-cartianu-biblioteca-adevarul-544-de-pagini-cr-03/pd/DFNNQ8BBM/
  • „Teroriștii printre noi” – https://www.emag.ro/teroristii-printre-noi-grigore-cartianu-528-de-pagini-cr-04/pd/DVP6R8BBM/
  • „Cartea Revoluției” – https://www.emag.ro/cartea-revolutiei-biblioteca-adevarul-grigore-cartianu-1008-pagini-cr-01/pd/DGVZV6BBM/

Pentru toate cele 10 cărți ale lui Grigore Cartianu și DVD-ul „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun”, scrieți-ne pe e-mail la adresa: redactia@ziaristii.com și le veți primi prin poștă sau curier.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

SERIALUL „SFÂRȘITUL CEAUȘEȘTILOR”

EPISODUL 44. „Trădare la Armată, trădare la Cancelarie!”

EPISODUL 43. Fuga din Securitate a clanului Stănculescu

EPISODUL 42. „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

EPISODUL 41. Ghipsul de 8 ore al generalului Stănculescu

EPISODUL 40. Șobolanii părăsesc corabia

EPISODUL 39. Variantele morții lui Milea

EPISODUL 38. Suspiciunea soţiei lui Milea

EPISODUL 37. Șocul lui Ceaușescu: „Milea a trădat!”

EPISODUL 36. Moartea lui Milea

EPISODUL 35. Planul de la ora 3

EPISODUL 34. Ultima noapte în Palat

EPISODUL 33. Moartea bate la ușă

EPISODUL 32. Agenţi care pentru o ţuică îşi trădează ţara

EPISODUL 31. Cum a fost spart mitingul lui Ceaușescu (VIDEO)

EPISODUL 30. 21 decembrie: mitingul fatal

EPISODUL 29. Aici, Radio Europa Liberă!

EPISODUL 28. Pe culmile disperării (VIDEO)

EPISODUL 27. Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic

EPISODUL 26. Grija lui Ceaușescu: situația din Panama

EPISODUL 25. Mințit și în Iran

EPISODUL 24. Ultima vizită. La Teheran

EPISODUL 23. O stenogramă pierdută

EPISODUL 22. 1945 – un fals moment de vitejie

EPISODUL 21. „Nu renunţaţi, tovarăşe secretar general!”

EPISODUL 20. „Ar trebui să vă pun în fața plutonului de execuție!”

EPISODUL 19. Lovitura falsă de la Iași. Rolul lui Tökes la Timișoara

EPISODUL 18. O țară liberă, dar sub ocupație sovietică

EPISODUL 17. Asaltul tăcut al turiștilor sovietici

EPISODUL 16. Ultima vânătoare: măcel la fazani

EPISODUL 15. Lovitura-șoc dată lui Ceaușescu: fuga Nadiei

EPISODUL 14. Se strânge lațul: „agenturile” intră în acțiune

EPISODUL 13: Mari fricțiuni între semnatarii „Scrisorii celor 6”

EPISODUL 12. „Scrisoarea celor 6”: Poștașul vine de la Moscova

EPIDODUL 11. Silviu Brucan, agentul de pe axa Est-Vest

EPISODUL 10. Bătrânul KGB-ist și tânărul KGB-ist

EPISODUL 9. FSN era pregătit să proclame “victoria revoluției” în 1987!

EPISODUL 8. Măgureanu îl pregătea pe Iliescu din 1974. Sub umbrelă sovietică…

EPISODUL 7: Comploturile anti-Ceaușescu

EPISODUL 6: Schema sovietică: răsturnarea lui Jivkov

EPISODUL 5. Gorbaciov despre Ceaușescu: „impertinent, fanfaron, demagog”

EPISODUL 4. Gorbaciov către Ceaușescu: „Să trăim noi până atunci!”

EPISODUL 3. „Să se retragă trupele sovietice din Cehoslovacia!”

EPISODUL 2. Întâlnirea de la Malta

EPISODUL 1. „Salvează-te, Nicule! Retrage-te pe motiv de boală şi pune-l în locul tău pe Iliescu, că oricum el este desemnat să vină!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here