SERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (67): „Fraţilor, l-am prins pe Ceauşescu!”

3
3741
Ceaușeștii, ridicați de cei doi milițieni de la Centrul de Plante - Târgoviște, 22 decembrie 1989. FOTO: Captură din filmul „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea)

Cei din conducerea Miliţiei nu au luat în serios telefonul dat de fiica soţilor Păun. Încă un nebun care ştie unde-i Ceauşescu, şi-au zis ei. Dar au mai primit un semnal. Fragment din volumul “Sfârșitul Ceaușeștilor”.

Plecat în mare viteză de la Centrul de Plante, Petrişor Nicolae nu s-a întors imediat la Văcăreşti, ci s-a îndreptat spre centrul Târgoviştei. A dat alarma. “Primul gând a fost să plec spre oraş, să povestesc cuiva ce am păţit şi unde i-am abandonat pe cei doi. În faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, am oprit maşina. Am coborât şi am început să strig: «Fraţilor, cine vrea să meargă, că l-am prins pe Ceauşescu?!». Eram îmbrăcat într-o salopetă ponosită, cu cizme de cauciuc vechi şi epuizat psihic după cele prin care trecusem. Lumea credea că nu spun adevărul şi nu m-a luat în seamă. M-au crezut nebun. Atunci a venit la mine inginerul Ispas şi mi-a spus să încetez, că pot fi linşat. Am urcat amândoi în maşina mea, la sugestia lui, şi am plecat la Miliţie. Acolo l-am întâlnit pe sergentul-major Enache, care era îmbrăcat civil. I-am spus că Ceauşescu se află la Centrul de Protecţia Plantelor. Discuţia a fost auzită de mulţi dintre cei prezenţi. Enache s-a arătat dezinteresat de cele spuse.”

În acest moment, Petrişor iese din filmul fugii Ceauşeştilor. Intră, în schimb, plutonierul Constantin Paise (33 de ani) şi sergentul-major Ion Enache (26 de ani), de la Miliţia rutieră Dâmboviţa. Deşi la început păreau “dezinteresaţi” de vestea adusă de Petrişor, pentru că o considerau neserioasă, cei doi subofiţeri ajung în scurt timp la Centrul de Plante.

“Vedeți-vă de treabă, astea-s prostii!”

Sergentul-major Ion Enache a fost printre primii miliţieni care au aflat despre prezenţa Ceauşeştilor în Târgovişte. Lucrând pe maşina-radar, cunoştea mulţi şoferi, care l-au ţinut la curent cu bursa zvonurilor.

Ion Enache: “La un moment dat, a venit un cetăţean, pe care-l cunoşteam că era şofer pe cisternă, şi mi s-a adresat direct: «Ceauşescu e pe la combinat! Am alergat după el cu maşina, dar am rămas în pană şi nu l-am mai urmărit. A trecut prin combinat. S-a dus pe variantă în Micro 11, în Târgovişte». Am rămas stupefiat. M-am dus în birou şi am raportat şefului Miliţiei Judeţene, unde erau şi inspectorul-şef, mai mulţi ofiţeri, subofiţeri. Urmăreau la televizor. Şi-am strigat tare: «Ceauşescu e în Târgovişte!». Inspectorul-şef a zis: «Vedeţi-vă de treaba voastră, că astea-s prostii!»”.

Inspector-şef al Inspectoratului Judeţean Dâmboviţa al Ministerului de Interne era colonelul Ion Georgescu.

“Vă luați după gura tuturor…”

Traseul pe care şoferul cisternei i-l comunicase lui Enache era acelaşi pe care Petrişor Nicolae, şoferul Daciei negre, îl anunţase cu puţin timp în urmă, în faţa Judeţenei de Partid şi a Miliţiei, dar nimeni nu-l crezuse. De altfel, în acele momente haotice, circulau zeci de informaţii despre Ceauşeşti – unele dintre ele, de-a dreptul fanteziste.

În scurt timp, Enache dădea nas în nas chiar cu Petrişor. Povesteşte fostul sergent-major: “Sunt în faţa Inspectoratului şi văd un alt cetăţean pe care-l cunoşteam: Petrişor din Văcăreşti. A venit la mine. «Nea Enache, scapă-mă, c-am intrat într-o belea! I-am dus pe soţii Ceauşescu, m-au luat cu pistolu’ de la Văcăreşti. M-am dus la Protecţia Plantelor şi i-am lăsat acolo. Le-am spus că n-am benzină, pentru că ei mi-au zis să-i duc la Voineşti». După care, el a plecat. M-am dus din nou la şefi. «Tovarăşu’ colonel, e un om în faţă la Miliţie care a zis că i-a dus pe soţii Ceauşescu la Protecţia Plantelor şi-s acolo». Şi la fel au zis: «Vedeţi-vă de treabă, că-s prostii! Vă luaţi după gura tuturor…»”

“Veniți să arestați un șef de stat?!”

Enache a avut, totuşi, un aliat: pe plutonierul Constantin Paise. “Colegul meu Paise avea o vorbă, le zicea la toţi «Gică». «Gică, hai, mă, să mergem noi după ei!», mi-a spus. Băgasem radarul în garaj. Fuga, fuga am luat maşina, 1-DB-4112, de culoare albă. Când am dat să ieşim pe poartă la Inspectorat, a mai ieşit şi un Aro, în care se aflau trei colegi – Ion Săftoiu, Andrei Osman şi Dan Fluierariu. Nu ştiam unde se duc, dar nici ei nu ştiau unde ne ducem noi. Când am ajuns la Protecţia Plantelor, era pe trepte femeia de serviciu. Am întrebat-o: «Unde sunt?». Şi mi-a arătat că sunt înăuntru. Când am intrat, am văzut-o pe Elena Ceauşescu. Era spre uşă. Eu m-am dus direct la ea. Am prins-o de braţ. Ceauşescu a făcut doi paşi înapoi. Avea căciula în mână şi a întrebat: «Cine sunteţi voi? Cetăţeni ai Republicii Socialiste România – veniţi să arestaţi un şef de stat?!». Şi noi am zis că nu, suntem de la Miliţie. «Populaţia a aflat că sunteţi aici, sunt împotriva dumneavoastră, am venit să vă acordăm sprijin. Haideţi cu noi», le-am spus. «Unde ne duceţi?», a întrebat. «La Miliţia Judeţeană». Şi au mers.”

– Va urma –

———————————————

Dacă doriți CĂRȚILE LUI GRIGORE CARTIANU despre evenimentele din decembrie 1989(„Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției”, „Teroriștii printre noi”, „Cartea Revoluției”) sau filmul pe DVD „Moartea Ceaușeștilor – Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea), trimiteți mesaj pe e-mail, la adresa: [email protected]Menționați și un număr de telefon!

Tot aici puteți comanda și celelalte cărți publicate de Grigore Cartianu: „Jurnalul unui puci ratat”, „Miracolul din noiembrie”, „600.000 – #Rezist”, „Hora de la miezul nopții”, „Hagi”.

———————————————

Episoadele anterioare

Episodul 66: „Să ne ascundem! Poate Ceaușescu are pistol și ne-mpușcă!”

Episodul 65: Oameni necăjiți

Episodul 64: Viața fără gărzi de corp

Episodul 63: Escală ratată la Județeana de Partid

Episodul 62: Te iau la pietre, conducător iubit!

Episodul 61: Operațiunea „Scăpați de mașina doctorului Decă!”

Episodul 60: Misteriosul doctor Decă

Episodul 59: Aventuri la Văcărești

Episodul 58: Elena rămâne fără CEC-urile copiilor

Episodul 57: Planuri de capturare

Episodul 56: Doi bătrânei la „Ia-mă, nene!”

Episodul 55: Abandonați în cer

Episodul 54: Pachetul misterios: mere sau bani?

Episodul 53: Ilie Ceaușescu făcea guvern cu Iliescu-n frunte

Episodul 52: Misterele de la Snagov

Episodul 51: Zborul spre iad

Episodul 50: Fuga la elicopter

Episodul 49: Portavocea neagră

Episodul 48: Lovitura de stat a generalului Stănculescu

Episodul 47: „Luptăm, tovarășe secretar general! Până la capăt”

Episodul 46: Ceaușescu voia o represiune ca în Piața Tienanmen

Episodul 45: Nicolcioiu și banii din Iran

Episodul 44: „Trădare la Armată, trădare la Cancelarie!”

Episodul 43: Fuga din Securitate a clanului Stănculescu

Episodul 42: „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

Episodul 41: Ghipsul de opt ore al generalului Stănculescu

Episodul 40: Șobolanii părăsesc corabia

Episodul 39: Variantele morții lui Milea

Episodul 38: Suspiciunea soţiei lui Milea

Episodul 37: Șocul lui Ceauşescu: „Milea a trădat!”

Episodul 36: Moartea lui Milea

Episodul 35: Planul de la ora 3

Episodul 34: Ultima noapte în Palat

Episodul 33: Moartea bate la ușă

Episodul 32: „Agenți care pentru o țuică îşi trădează țara”

Episodul 31: Cum a fost spart mitingul lui Ceaușescu

Episodul 30: 21 decembrie: mitingul fatal

Episodul 29: Aici, Radio Europa Liberă!

Episodul 28: Pe culmile disperării

Episodul 27: Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic

Episodul 26: Grija lui Ceaușescu: situația din Panama

Episodul 25: Mințit și în Iran

Episodul 24: Ultima vizită. La Teheran

Episodul 23: O stenogramă pierdută

Episodul 22: 1945 – un fals moment de vitejie

Episodul 21: „Nu renunţaţi, tovarăşe secretar general!”

Episodul 20: „Ar trebui să vă pun în fața plutonului de execuție!”

Episodul 19: Lovitura falsă de la Iași. Rolul lui Tökes la Timișoara

Episodul 18: O țară liberă, dar sub ocupație sovietică

Episodul 17: Asediul tăcut al turiștilor sovietici

Episodul 16: Ultima vânătoare: măcel la fazani

Episodul 15: Lovitura-şoc dată lui Ceauşescu: fuga Nadiei

Episodul 14: Se strânge lațul: „agenturile” intră în acțiune

Episodul 13: Mari fricțiuni între semnatarii „Scrisorii celor 6”

Episodul 12: „Scrisoarea celor 6”: Poştaşul vine de la Moscova

Episodul 11: Silviu Brucan, agentul de pe axa Est-Vest

Episodul 10: Bătrânul KGB-ist și tânărul KGB-ist

Episodul 9: FSN era pregătit să proclame „victoria revoluției” încă din 1987

Episodul 8: Măgureanu îl pregătea pe Iliescu din 1974, sub umbrela sovieticilor

Episodul 7: Comploturile anti-Ceaușescu

Episodul 6: Schema sovietică: răsturnarea lui Jivkov

Episodul 5: Gorbaciov despre Ceaușescu: „impertinent, fanfaron, demagog”

Episodul 4: „Să trăim noi până atunci!”

Episodul 3: „Să se retragă trupele sovietice din Cehoslovacia!”

Episodul 2: Întâlnirea de la Malta

Episodul 1: „Prietenul” Gorbaciov strânge lațul

3 COMENTARII

 1. Recomand singurul roman al Revoluției scris de vărul meu Grigore Cartianu care se vinde în America de Sud şi America de Nord în 200.000.000 exemplare fiindcă e real şi letal şi mai mult fiindcă America Washington DC are 500 milioane locuitori iar Canada are 200 milioane locuitori.

  Grigore Cartianu e născut în satul Brădiceni Gorj în linia de Nord a satului pornind de la vechea Familie Goga a satului şi ajungând la Revoluție să scrie tot ce aude în direct la radio. După 22 Decembrie 1989 m-a luat deoparte şi mi-a spus că pleacă în Bucureşti, că vrea să fie primul brădicean care luptă pentru marea libertate a poporului român şi dacă nu se reîntoarce în Vatra Satului să aprind lumânările de Paşte. Eu sunt Hades. Întotdeauna am avut grijă de sufletul lui. Şi eu am murit odată. Nu am fost un mare revoluționar. Eram apropiatul lui Nicolae şi Elena Ceauşescu. Recunosc acum. Aş mai fi vrut măcar până în 1994 pe Nicolae preşedinte. Până la vârsta de 18 ani.

  Grigore este eroul meu şi povestea noastră: „Omul care n-a ucis visele” va fi numai despre el, va fi proză filozofică literară inspirată prin fraze cheie luate din „Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez. Eroul meu. Frumosul meu mason Grigore Cartianu. Veți întoarce oameni dragi prin păstrarea numerelor de telefon mobil în maximum 9 ani de la deces. Dar numai oamenii deosebiți, calzi şi frumoşi se întorc. Chiar de numărul de mobil este alocat altei persoane se reconstituie viața anterioară.

  Masonii au construit lumea şi sunt mândru că îi am în subordine. Prin lichidarea Masoneriei pe 26 Noiembrie 2018 ora 18:00, când Patriarhul Daniel s-a sinucis în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, am redat vina amplă celor mai frumoşi masoni care s-au reîntors de Paşte. Frați masoni, suicidul este interzis de legea iudaică. Vorbiți limbi străine. Când vă e dor de mine, eu fiind grădinar japonez în Germania să mergeți la Vatican. Acolo e biroul meu. Veți citi în arhive. Veți scrie. Veți dăinui. Veți avea şi veți fi marii masoni ai Pământului.

  Nicolae Iorga s-a întors în Suedia. Este cel mai performant istoric multilingvist. Să vă rugați numai la soare. Ca visul meu de a redeveni numărul 1 să fie o realitate.

  Drag popor dac român, să bem un vin.

  Domnitor Mihai Viteazul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here