Alegeri în Spania: Socialiştii câştigă detaşat, Partidul Popular – prăbuşire istorică, separatiştii – votaţi deşi sunt după gratii

2
1497

Cinci secesionişti catalani aflaţi în detenţie şi judecaţi în prezent la Madrid pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017 au fost aleşi duminică deputaţi în urma alegerilor parlamentare spaniole câştigate de socialişti.

Printre cei cinci se numără fostul vicepreşedinte al acestei regiuni din nord-estul Spaniei, Oriol Junqueras, principalul acuzat în procesul care a început la 12 februarie anul trecut şi împotriva căruia Parchetul a cerut 25 de ani de închisoare.

Junqueras a fost ales parlamentar în calitate de lider al Stângii Republicane a Cataloniei (ERC), în timp ce Raul Romeva, fost responsabil regional pentru afaceri externe, a fost ales senator din partea aceleiaşi formaţiuni.

Alţi trei secesionişti aflaţi în detenţie au fost aleşi deputaţi: Jordi Sanchez, Jordi Turull şi Josep Rull, membri ai altui mare partid secesionist, Împreună pentru Catalonia, al fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmărirea poliţiei, relatează Agerpres.

Victorie pentru Pedro Sanchez

Partidele secesioniste catalane au câştigat teren în Camera Deputaţilor, obţinând 22 de locuri din 350, şi ar putea avea un rol în negocierile în vederea constituirii unei viitoare majorităţi, în condiţiile în care socialistul Pedro Sanchez a câştigat alegerile în Spania fără a obţine totuşi majoritatea absolută.

Alegerile parlamentare din Spania arată o victorie imensă a socialiştilor, în Congres (PSOE – 28,7%, partid aflat la putere, condus de Pedro Sanchez, foto deasupra), dar şi o înfrângere istorică a Partidului Popular (PP) – 16,7%), care trece de la 167 de mandate, în vechiul parlament, la doar 66 în cel nou!

Pe locurile următoare s-au plasat: Ciudadanos („Cetăţenii”, formaţiune de centru dreapta) – 15,9%, Unidas Podemos („Unite Putem”, stânga) – 14,3%, VOX (de extremă dreapta) – 10,3%.

 

2 COMENTARII

  1. Partidul Socialist Spaniol care nu e partid social-democrat european, a construit autostrăzile cu 25-30 ani în urmă. Au fost la putere au plecat de la guvernare.

    Acum sunt la putere şi probabil fac ce trebuie. Dar poporul spaniol e vampir dată fiind sărăcia din America de Sud unde Spania şi Germania are averi. Populismul produce numai durere. Bani în stânga şi dreapta. Vin popularii, se strânge cureaua. Cresc impozitele şi curg lacrimile lor. Se impozitează şi apa plată din izvoarele particulare. Dar e bine câtă vreme poți avea 2 mese la un restaurant de lux pe săptămână. Îmi voi aduce aminte ca fondator al PSD. Modelul german e bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here