duminică, aprilie 21, 2024
AcasăNews"Între Constanța și Vama Veche se va construi, din 2022, Autostrada Litoralului,...

„Între Constanța și Vama Veche se va construi, din 2022, Autostrada Litoralului, cu finanțare europeană”

-

„Ciupiturile” din ultima vreme ale ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), la adresa succesorului său de la Ministerul Transporturilor, Cătălin Drulă (USR-PLUS), au atras replica senatorului Remus Negoi (USR-PLUS), prin intermediul unui comunicat.

Dezbaterea e în jurul căii rutiere moderne care ar trebui să fie realizată pe ruta Constanța – Mangalia – Vama Veche, până la granița cu Bulgaria.

În atmosfera electorală efervescentă din PNL, fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, i-a reproșat actualului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, că a renunțat la construirea drumului expres pe ruta Constanța – Mangalia – Vama Veche, care nu apare în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aflat în faza de negociere între București și Bruxelles.

În replică, senatorul Remus Negoi spune că în loc de un drum expres va fi ceva mai mult: o autostradă, A4-Sud, care se va numi Autostrada Litoralului! Aceasta continuă  Autostrada Soarelui (A2) și Autostrada Dobrogei (A4).

- Advertisement -

Autostrada A4-Sud va fi finanțată european prin Programul Operațional Transporturi (POT), pornită de la zero în acest an și aflată în faza studiului de fezabilitate. Licitațiile pentru lucrări sunt programate în prima parte a lui 2022.

Precizările senatorului Remus Negoi (USR-PLUS)

Adevărul concret (foarte concret) despre AUTOSTRADA A4 SUD, care ocolește Techirghiol”

„Performanțe concrete ale ministrului Cătălin Drulă versus vorbărie multă a fostului ministru al Transporturilor.

Noi, cei din USR-PLUS, vorbim mai puțin și facem mult mai mult. Cu date concrete, nu cu vorbărie pe facebook.

- Advertisement -

De ceva vreme, se tot comunică despre varianta ocolitoare Techirghiol, fără însă a avea vreun temei sau substanță.

Remus Negoi, senator USR-PLUS

Adevărul este următorul:

În 2020, în campania de la alegerile parlamentare, Ministerul Transporturilor condus de fostul ministru, Lucian Bode, a venit cu un draft de PNRR fără absolut nicio legătură cu realitatea, cu proiecte, unele imposibile, cu o valoare totală mult peste alocarea României.

Despre PNRR, concret, am început să discutăm cu Comisia Europeană abia anul acesta şi a trebuit să ne încadrăm în limite financiare foarte stricte şi în nişte criterii clare: MATURITATE PROIECTE, REȚEA CORE EUROPEANĂ.

După un an și ceva de mandat al fostului ministru al Transporturilor, Lucian Bode, NU s-a realizat nici Studiul de Fezabilitate, nici Proiectul Tehnic, așa că NU se putea califica la proiecte mature.

NU a existat niciun proiect MATUR, la cheie, de pe vremea fostului ministru Bode, așa că vorbim degeaba despre acesta.

Vorbind concret despre viitorul drum care ocolește Techirghiol, când am venit noi, USR-PLUS, în Ministerul Transporturilor, nici măcar nu era selectat traseul, așa că a trebuit să alegem viitorul traseu, după multe discuții cu primăriţa din Cumpăna (Mariana Gâju, PSD – n. red.) .

Imediat după aceea, ministrul USR-PLUS, Cătălin Drulă, a dat drumul la investigații detaliate de teren, studii topografice, geotehnice etc., adică demersuri concrete, NU VORBE, pentru a demara ceva ce va fi pus în practică până în martie 2022, cu pași și termeni clari de implementare.

Așadar, în acest moment vorbim despre:

* AUTOSTRADA A4 SUD (nu drum expres), care se va desprinde din autostrada A4 în dreptul localității Cumpăna și va ocoli localitatea Techirghiol – cea mai bună variantă posibilă.

* În primăvara lui 2022 se va termina Studiul de Fezabilitate (SF) + Proiect Tehnic (PT) și vom lansa licitația pentru execuția lucrărilor.

* Sursa de finanțare a autostrăzii A4 Sud (nu pe hârtie ori pe Facebook, ci reală) va fi Programul Operațional Transport (POT) 2021-2027.

Sunt fapte concrete, nu vorbe goale!”

Istoricul proiectului de autostradă a litoralului. Situația prelungirilor la Autostrada Soarelui

Autostrada A4, numită și Autostrada Dobrogei, reprezintă o prelungire a Autostrăzii A2, București – Constanța (Autostrada Soarelui), fiind practic segmentul ocolitor al municipiului Constanța. Ea parcurge un traseu de 21,7 km, de la Ovidiu (în nord-vest), pe la vest, până la Agigea, în sud.

A fost dată în folosință în anii 2011 și 2012, pe porțiuni. Astfel, începând cu luna iulie 2011, funcționează porțiunea dintre intersecția cu Autostrada A2, de lângă Valu lui Traian, și cea cu DN39 (șoseaua spre Mangalia), de lângă Agigea, cu o lungime de 7 kilometri (inclusiv bretele de legătură).

Din luna septembrie a aceluiași an, au fost dați în folosință încă 4 km, între intersecția cu A2 și cea cu DN3.

În 19 iulie 2012 a fost pusă în funcțiune și porțiunea dintre DN2A (de la Ovidiu) până la DN3 (Valu lui Traian).

Un ultim tronson, de aproximativ 2 km, care leagă nodul de la Agigea de Portul Constanța, a fost finalizat în iulie 2013.

Încă de la inițierea proiectului A2, a existat ideea prelungirii autostrăzii spre sud, cu un tronson care va duce, de-a lungul țărmului Mării Negre, până la granița României cu Bulgaria.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Stenograme DNA: baronul Rădoi a intervenit la doi lideri PNL pentru „a scăpa de ministrul Drulă”. Orban și Violeta Alexandru l-au trimis la plimbare

* Efectul DNA: baronul sindical Ion Rădoi vrea să se pensioneze anticipat, la 59 de ani, pentru „condiții speciale” de muncă!

Filiera din justiție care l-a scos pe Dragnea din pușcărie. Rolul judecătoarei anti-#Rezist de la Giurgiu, anchetată de DNA după ce l-a eliberat din arest pe Sile Cămătaru

* Previziuni electorale 2024: Emil Boc câștigă turul 1 la prezidențiale și intră în finală cu candidatul USR-PLUS. PSD se scindează

Un extremist AUR face lista „trădătorilor nenorociți” care o susțin pe Clotilde Armand. Sunt amenințați și „cei din justiție și structurile de stat”

* Se strânge lațul! Guvernul a sesizat Parchetul în cazul Romprest. Finanțele au stabilit că firma are de returnat 243,8 milioane de lei către Primăria Sectorului 1, contravaloarea tarifelor umflate

* Fosta nevastă a lui Ilie Năstase și actualul ei soț, percheziționați și duși pe sus la Poliție. Vindeau măști „de firmă” contrafăcute, care nu asigurau protecție

* VIDEO. Roșca Stănescu către PSD-iști: “Hai, ieșiți la drumul mare!“. Eliberarea lui Dragnea le dă curaj borfașilor

* Radu Moraru, amendat pentru fantasmele cu teste anti-Covid prin „bețișoare băgate în fund”. „Vor să ia teste din anus. E sodomizare!”

* Florin Călinescu se desparte de „actualul management” al Pro TV. Renunță și la „Românii au talent”. Continuă doar la Partidul Verzilor, pentru că are de luptat cu „câteva personaje mondiale” și cu „câțiva de pe aici”!

* VIDEO. Bătaie în direct, la TV, între politicieni din Moldova. Fostul adjunct al ministrului de Interne a rămas lat

* SUA și UE scot Muntenegru din ghearele chinezilor. Patru bănci occidentale ajută micuțul stat balcanic să returneze datoria de un miliard de dolari, în schimbul căreia China ar fi luat portul Bar

- Advertisement -

7 COMENTARII

 1. Lucian Bode (P.N.L.) îi reproșează lui Cătălin Drulă (U.S.R. P.L.U.S.) că nu continuă un „Drum-Expres” pe care… nici nu-l inițiase încă, dar îl visa deja ca fiind eligibil la finanțare prin P.N.R.R., dar ministrul actual al Transporturilor… chiar face o Autostradă, tot cu bani europeni!

  Adevărul este că doar odată cu preluarea portofoliului de ministru al Transporturilor de către Cătălin Drulă s-au demarat, în mod concret, procedurile de obținere a finanțării europene, prin Programul Operațional pentru Transporturi – P.O.T. (nu s-a putut în cadrul P.N.R.R., pentru că nu se încadrează pe un Coridor European de Transport – CORE eligibil la Comisia Europeană), pentru noua porțiune de Autostradă (în locul vechiului proiect de „Drum-Expres”!) și de pregătire a începerii lucrărilor.

  USR PLUS a fost singurul partid care a avut în programele de campanii electorale pentru alegerile locale și parlamentare de anul trecut acest proiect în forma actuală: Autostradă finanțată european, în loc de „Drum-Expres”, cu desprindere la Cumpăna de pe actuala Autostradă A4 (care continuă Autostrada A2 București-Constanța) și ocolirea Techirghiolului (oraș și lac) pe la Vest, cu prim punct-terminus deocamdată Mangalia, dar cu intenția de prelungire imediată spre Vama-Veche (și, de de ce nu, chiar Negru-Vodă) și eventual racordarea la o autostradă bulgărească, poate pe coasta lor litorală, până dincolo de Burgas și continuare înspre Grecia și/sau Turcia.

  • Și, în acel (ABSOLUT-IMPROBABIL!) caz…, dumneata, caaa… vajnic-„liberal” (!!!), înțelegem că ai fi… FERICIT, nu-i așaaa?????!!!

   Și asta numa’-și-numa’ din cauza REALITĂȚII (!) că… proiectul este realizat de către CAPABILUL ministru Cătălin Drulă (U.S.R. P.L.U.S.) și NU de NULITATEA de Lucian Bode (P.N.L.)!?!

   Uiteee…, (ȘI!!!) de-asta o să fie/AJUNGĂ P.N.L., din 2024, un… (nou) P.N.Ț.C.D.!!!

    • Și ca să știi și dumneata (căci poate că nu ești din zonă/județ…): acel NOU pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră, situat între cel de la Medgidia și cele două de la Agigea (localitate și port) era ORICUM (adică:… cu sau fără autostradă!)… necesar-ca-aerul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     (Cei care circulă mult/des prin județul Constanța… știu de ce: ÎNTREBAȚI-I!)

 2. Stau si ma intreb, de ce nu s-a gandit nimeni pina acum la autostrada A2 – Negru Voda, cu bretele spre statiunile litoralului.(3 sau 4) Cred ca ar fi mai usor de construit fiind numai pe cimp si neavind de ocolit nici o localitate. Ar fi utila si pentru traficul greu si pentru tranzitul spre Bulgaria. Poate si vecinii ar uni-o cu autostrada Varna-Sofia.

  • Ideea/Propunerea dumneavoastră are… un singuuuuur (MARE!) cusur: NUUU… include Constanța pe traseu (și, așa cum știți poate, este ȘI în extrasezon-turistic… destul trafic-auto între Constanța și Mangalia!)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   (Că doar nu ați dori ca turistul, de exemplu, să vină la Constanța și, de-aici, să se ducă până laaa/spreee… Negru-Vodă și, ABIA – !!! –de-acolo, să plece, pe „bretele”…, spre… Mangalia: CHIAR CĂ AR FI… CULMEA ABSURDULUI!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -