S-au isprăvit și „sferturile” Campionatului Mondial de fotbal din Qatar! Din 64 de meciuri, au mai rămas 4. Din 32 de echipe au rămas 4, care se vor înfrunta în semifinale astfel: Argentina – Croația (marți) și Franța – Maroc (miercuri).
După eliminarea incredibilă a Portugaliei de către Maroc (prima echipă africană calificată în semifinalele Cupei Mondiale, în istoria de 92 de ani a acestei fabuloase competiții), a venit și rândul Angliei să plece acasă. Cea care i-a barat drumul spre semifinale este însăși campioana mondială, Franța, dar meciul a fopst unul epic.
Francezii conduceau la pauză cu 1-0, grație șutului bine plasat, de la distanță, al lui Tchouameni (mijlocașul lui Real Madrid).
Repriza secundă a fost una nebună. Același Tchouameni l-a faultat în careu pe Saka, iar căpitanul-golgheter Harry Kane a transformat impecabil: 1-1 în minutul 54.
„Vârful” Giroud a făcut 2-1 (centrare Griezmann de pe stânga, cap, gol), dar Anglia a avut din nou șansa egalării din penalty, la o nouă eroare gravă în careul francez (autor Theo Hernandez de la AC Milan). Același căpitan-golgheter Harry Kane, aflat față-n față cu colegul său de la Tottenham (portarul Lloris), a tras însă mult peste poartă! Și era minutul 84, se putea ajunge încă o dată la prelungiri și eventual la penalty-uri…
Așa s-a scris istoria unui meci frustrant pentru o foarte bună generație a Angliei, care visa la un nou titlu mondial după 56 de ani.
Va continua să viseze Franța, singura națiune care a jucat trei finale și a câștigat două titluri mondiale în ultimul sfert de secol (campioană în 1998, finalistă în 2006, campioană în 2018). Și acum, din nou în semifinale, unde va întâlni marea revelație a turneului din Qatar: Marocul. Se va vorbi franceza, miercuri seara, la Al Khor…
Anglia – Franța 1-2. Goluri: Tchouameni (17), Giroud (78) / Kane (54 – din penalty).
Dintre cele patru semifinaliste, două sunt chiar finalistele ediției precedente, când Franța a învins Croația cu 4-2.
De asemenea, două din patru sunt campioane mondiale, ba chiar au câștigat câte două titluri: Argentina (1978, 1986) și Franța (1998, 2018). Dacă una dintre ele va triumfa în seara de duminică, 18 decembrie (ziua finalei), atunci se va instala pe locul 4 în lume ca număr de trofee supreme.
Până acum, cele 21 de titluri au fost câștigate de: Brazilia (5), Italia (4), Germania (4), Uruguay (2), Argentina (2), Franța (2), Anglia (1), Spania (1).
19 din 22 de turnee finale: 100% Europa + America de Sud. Excepții: 1930 (SUA), 2002 (Coreea de Sud) și 2022 (Maroc)
Este a doua oară în istorie când în semifinale sunt prezente echipe de pe trei continente: Europa (Franța, Croația), America (Argentina) și Africa (Maroc). S-a mai întâmplat în 2002, când n-a fost Africa, dar a fost Asia (Brazilia – Turcia 1-0, Germania – Coreea de Sud 1-0).
În rest, la 20 de ediții din cele 22, doar Europa și America.
La prima ediție, în 1930, în semifinale a fost reprezentată și America de Nord (Argentina – SUA 6-1, Uruguay – Iugoslavia 6-1).
În rest, la 19 din cele 22 de ediții, semifinalele au fost o afacere doar între Europa și America de Sud.
Sferturi de finală
- Croația – Brazilia 1-1 după prelungiri (4-2 la penalty-uri)
- Olanda – Argentina 2-2 după prelungiri (3-4 la penalty-uri)
- Maroc – Portugalia 1-0
- Anglia – Franța 1-2
Semifinale
- Argentina – Croația
- Franța – Maroc