China se focusează pe “segmente prietenoase ale elitei”, în special din PSD, ca să-și amplifice și să-și consolideze „influența malignă” în România, atrage atenția un raport al think-tank-ului Center for European Policy Analysis (CEPA) citat de G4Media.ro. Conform documentului, chinezii nu sunt interesați de părerea pe care o are populația generală despre ei, ci se concentrează asupra politicienilor, vizând obținerea unor contracte pentru mari proiecte de infrastructură. Beijingul speră să le primească influențându-i pe conducătorii țării – în special PSD-ul.
Raportul CEPA menționează că Beijingul folosește institutele Confucius din țara noastră ca să coaguleze un restrâns grup de elite neinteresate de drepturile omului și de respectarea democrației în China: „Majoritatea operațiunilor de propagandă ale Chinei în România se încadrează într-o narațiune mai amplă, colportată atât la nivel local, cât și global, conform căreia sistemul occidental de democrație și valori liberale este putred, ineficient și ipocrit. Această narațiune se aliniază în mod natural cu narațiunile altor inamici ai democrației liberale, cum ar fi Rusia lui Putin sau mișcarea globală de extremă dreapta. Executivul de la Beijing a încercat, în mod tradițional, să păstreze relații bune cu politicienii români, în special cu cei din PSD, având în vedere fostul trecut comunist“.
Lista politicienilor de top români „cultivați” de China: Adrian Năstase, Victor Ponta, Viorica Dăncilă, Theodor Meleșcanu, Adrian Severin, Maria Grapini, Emil Boc
Sunt indicați explicit politicieni români „cultivați” de China: Adrian Năstase, Victor Ponta, Viorica Dăncilă, Theodor Meleșcanu, Adrian Severin, Maria Grapini și, surpriză!, Emil Boc!
Potrivit CEPA, China a atins vârful influenței sale oculte în România în timpul guvernărilor PSD în care prim-miniștri au fost Victor Ponta (2012-2015) și Viorica Dăncilă (2017-2019). Acești doi politicieni PSD au dat pe mâna Beijingului mari proiecte de infrastructură, pe care însă România le-a abandonat ulterior „pe fondul unui puternic consens politic pro-occidental și al unui parteneriat strategic de durată cu SUA”.
Există și constatări îngrijorătoare ale analiștilor CEPA: românii par a o „pradă ușoară” pentru propaganda și manipularea chineze din cauza „analfabetismului mediatic” și „obiceiurilor proaste” de consum media, larg răspândite în rândul populației. Propaganda Beijingului vizează „ținte ușoare” cum ar fi politicienii corupți, laolaltă cu studenții și profesorii de la institutele Confucius.
Prin intermediul acestor politicieni, în majoritatea lor covârșitoare provenind din rândurile PSD, China a vizat, mai arată analiza, câștigarea unor mari proiecte de infrastructură: căi ferate de mare viteză, tehnologii 5G prin Huawei, managementul portului Constanța, centrale nucleare la Cernavodă și centrale electrice convenționale la Tarnița și Turceni-Rovinari.
Toate aceste investiții trebuie privite cu mare circumspecție după experiența Muntenegrului, țară care era să rămână anul trecut fără portul strategic Bar după ce fost premier corupt a contractat un împrumut de 1,2 miliarde de dolari pentru realizarea unei autostrăzi. Autostrada urma să fie realizată de firme chinezești. Banii au dispărut, în mare parte fiind delapidați, dar drumul de mare viteză nu s-a făcut. În 2021 a venit scadența achitării datoriei care era girată cu actele de proprietate pentru importantul port Bar – singurul pe care-l are Muntenegru la Mediterana. Doar invervenția financiară a Uniunii Europene a salvat această țară ex-iugoslavă de la un dezastru economic și strategic – pierderea portului în favoarea Chinei.
Experiența țărilor africane: China le-a făcut porturi, cartiere, teatre și muzee, luându-le în schimb pe 99 de ani resursele minerale și activitățile portuare și subjugându-le politica externă
Din acest punct de vedere, China comunistă folosește în privința României o tactică foarte asemănătoare celei aplicate în țările africane. Într-o emisiune recentă difuzată pe canalul de YouTube al fizicianului Cristian Presură, profesoara de istorie și africanista Simona Corlan-Ioan descria capcana întinsă de China și în care au intrat aceste țări: „Uitați-vă ce adaptată e politica Chinei pentru fiecare stat. Oferă fiecăruia după necesități. Senegalului îi oferă un teatru și un muzeu al civilizațiilor africane, Mali îi oferă infrastructură, Mauritaniei i-a oferit un port șamd. Stadioane, cartiere. Luanda, capitala Angolei, e reconstruită de la zero de chinezi. Pentru ce? Pentru concesionare de terenuri, pentru concesionarea activităților portuare, pentru vot politic în organizațiile internaționale. Mulți lideri politici africani nu-și dau seama, de fapt, cât este de periculoasă această relație cu China. Și cât de mult îi va costa, până la urmă, această relație cu China. Au impresia că pot să spună oricând stop jocului în care au intrat“.
Profesorul Ciprian Mihali a completat-o: „Va fi foarte greu (să mai iasă de sub controlul Chinei – n. red.). Sunt angajamente pe perioade foarte lungi care îndatorează foarte mult țările, mai ales țările mici, precum Guinea, și care sunt îndatorate pe 50 sau pe 99 de ani, adică sunt poveri lăsate pe umerii generațiilor viitoare, multe dintre ele provenind din o frondă pe care aceste țări au vrut s-o demonstreze față de condiționarea ajutorului, de către Uniunea Europeană, a respectării anumitor drepturi sau a unor exigențe de natură democratică“.
TOT CU NUMERARUL LA PIEPT ?
[…] * „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care viz… […]
[…] * „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care viz… […]