joi, aprilie 18, 2024
AcasăNewsSectorul privat acuză corupția din instituțiile statului. 88% din companii consideră corupția...

Sectorul privat acuză corupția din instituțiile statului. 88% din companii consideră corupția o problemă, 83% spun că aceasta e masivă la achizițiile publice

-

Sectorul public, de stat, rămâne focarul cel mare al corupției în România, arată un raport dedicat țării noastre și întocmit de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), for care reunește cele mai bogate state din lume. România a deschis oficial negocierile de aderare la OCDE – dacă acestea s-ar finaliza cu succes, s-ar consacra ascensiunea economică a țării noastre.

Există însă, confirmată și de acest raport, un decalaj major între sectorul privat, care performează și trage înainte România, și cel public, controlat politic, care generează corupție, subdezvoltare și stagnare.

Corupția e percepută ca o problemă majoră, cu mult peste media celorlalte state OCDE, arată raportul care a făcut studii printre companiile din România. 88% dintre acestea spun că acest flagel reprezintă o piedică în calea dezvoltării și a afacerilor. Nu mai puțin de 83% dintre conducerile companiilor private afirmă că în sectorul achizițiilor publice au de-a face cu o corupție masivă.

OCDE cere puterii de la București – Guvernul PSD-PNL și președintele Iohannis – desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților (SIIJ). Tocmai acest subiect a reprezentat detonatorul crizei politice de astă-toamnă, pentru că Iohannis refuză să piardă această pârghie politică asupra Justiției.

- Advertisement -

În ciuda asigurărilor date, desființarea SIIJ este încă în discuții la mai bine de o lună după alegerile din decembrie 2020 – expresie a adevăratelor intenții ale președintelui și ale partidelor. Ultima variantă, desființarea formală a Secției Speciale și camuflarea ei în alte parchete, este considerată nesatisfăcătoare.

OCDE mai cere Guvernului și Parlamentului să reglementeze prin lege activitatea de lobby, astfel ca procesul de legiferare să fie mai transparent.

Conform ultimei statistici, România e a treia cea mai coruptă țară din UE, după Bulgaria și Ungaria. Față de statisticile de acum câțiva ani, după victoria din alegeri a PSD în 2016, am depășit Grecia și Italia. Situația nu s-a ameliorat nici după alegerea lui Iohannis pentru al doilea mandat ca președinte, în 2019, nici după alegerile parlamentare din 2020.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Răspunsul năprasnic al NATO către Putin: „Rusia să-și retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova”, unde nu le-a chemat nimeni!

* Felicitări, Iohannis! Sondaj INSCOP: 1. PSD; 2. AUR; 3. PNL. Ne-am întors la tandemul din 2000, PSD-PRM

* Fiul baronului Buzatu, numit secretar de stat de premierul Ciucă. Acum, toată familia de PSD-iști e „pe funcții” la vârful statului român

* AUR face liste negre cu presa indezirabilă și își incită ultrașii să „se implice”. Un deputat AUR îi numește pe jurnaliști „cozi de topor”

Șoșoacă, trompeta Rusiei: „România ar trebui să joace cartea neutralității. Nu avem nevoie ca NATO să-și aducă toate mașinăriile și invențiile să le încerce pe români“

Rusofilul Călin Georgescu, instalat președinte onorific al AUR. Vrea să ne scoată din NATO și din UE. A fost promovat intens de Sputnik și de Dan Puric

AUR și propaganda rusă nu au spor. Sondaj: 64% din români consideră Rusia o amenințare, doar 18% nu vor mai multe trupe NATO în țara noastră

* Cum pot fi concediați angajații STB. La ce riscuri s-au expus prin continuarea grevei după ce a fost declarată ilegală de instanță

Anti-vaccinistul Zenovie, starețul-zombi, a scăpat neumplut de solzi, dar a ajuns în spital, bolnav de Covid

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (74) / La Miliție

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -