Proteste spontane au izbucnit miercuri în întregul sistem sanitar din țară, sindicaliștii presând Guvernul să crească salariile tuturor angajaților din sistem și să acorde sporurile pentru personalul TESA. Pentru că grevele sunt interzise pe durata stării de alertă, Federația Solidaritatea Sindicală cheamă oamenii să iasă în pauza de masă în curtea unităților, să rămână la proteste peste program sau să vină la locul de muncă, pentru a-și susține revendicările, în timpul lor liber.
Guvernul PSD-PNL a anunțat acum câteva zile că va îngheța salariile bugetarilor în 2022, dar a cedat deja la presiunea polițiștilor și a ceferiștilor, cărora le-a acordat majorările cerute.
Tensiunile din sistemul sanitar s-au acumulat în ultimul an, oamenii fiind foarte nemulțumiți de faptul că Guvernul le cere, pe de o parte, să lupte cu pandemia în condiții foarte dificile, iar pe de altă parte li se taie din venituri pe toate părțile. De la Spitalul de Urgență Floreasca, de exemplu, au demisionat un număr foarte mare de angajați care s-au îndreptat fie spre spitalele finanțate de Primărie, fie spre cele private, deoarece Guvernul a tăiat și limitat sporurile.
Medicii care sunt și cadre universitare au fost, de asemenea, luați la ochi de Guvern. Legea permite ca profesorii care activează în spitale și instruiesc practic studenții să primească „până la 50%” din salariul de bază. Un ordin venit de la minister a notificat managerii spitalelor să nu le mai dea nimic acestor medici.
În acest context tensionat, „doar o mișcare de amploare are șanse reale de a obține drepturile salariale cuvenite”, a sunat chemarea Federației Solidaritatea Sanitară.
Reprezentanții SANITAS, alt mare sindicat din Sănătate, au recurs la altă strategie de protest: „Începând de astăzi, pe perioadă nedeterminată, personalul medico-sanitar, auxiliar și personalul TESA din unitățile sanitare din toată țara vor fi în grevă japoneză”.
Liderii de sindicate și-au învățat membrii cum să organizeze grevele evitând interdicțiile din perioada stării de alertă: „Un protest util este o acţiune ce are vizibilitate, amploare, indică o nemulţumire reală şi oferă tuturor lucrătorilor nemulţumiţi posibilitatea de a participa la el. Amploarea percepută a nedreptăţii este proporţională cu numărul lucrătorilor care manifestă pentru ea. Cum poate fi organizat un protest util în condiţiile în care greva este interzisă? Ieşind în pauza de masă în curtea unităţilor sau rămânând la sfârşitul programului în curtea unităţii câteva minute ori prezentându-vă de acasă în curtea unităţii la o oră stabilită“.
Bulgărele de zăpadă al revendicărilor sindicale a început să se rostogolească la Interne, unde ministrul Lucian Bode a cedat presiunii polițiștilor.
Acum câteva zile, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, s-a făcut de râs când a anunțat dimineața, în fața grevei spontane a ceferiștilor, că nu va ceda și că e exclusă orice majorare salarială, iar seara a comunicat că salariile vor fi mărite cu 10%.
„LIDERII” SINDICALI SUNT CUREAUA DE TRANSMISIE A PARTIDULUI.