Salima Mazari (40 de ani), una dintre primele femei-guvernator din Afganistan, a scăpat din mâonile talibanilor și „se află într-un loc sigur”, la trei zile după ce fusese capturată de aceștia. Anunțul a fost făcut de o organizație a comunității Hazara, minoritate din care face parte și fosta guvernatoare a districtului muntos Chaharkint.
Arestarea de către talibani a Salimei Mazari a provocat o puternică emoție în Afganistan, dar și pe plan mondial. Arestarea a fost anunțată de “Daily Mail”, în urmă cu trei zile, și confirmată de jurnalista Nadia Momand într-o postare pe Twitter.
Vestea „evadării” Salimei Mazari a venit de la organizația Hope Hazara: „#HOPE confirmă din surse apropiate de #SalimaMazari că aceasta se află în prezent într-o locație sigură. Ea este guvernatorul districtului #Hazara din Chaharkint, în provincia Balkh, care s-a apărat împotriva #teroriștilor #talibani până la căderea acesteia. A contat pe sprijinul #Kabulului și al #SUA/NATO, ambele au trădat-o”.
„Uneori trebuie să iau o armă și să mă alătur în bătălie”
Din 2018, când a fost numită guvernator al districtului Chaharkint din nordul Afganistanului (o regiune muntoasă cu 30.000 de locuitori), Salima Mazari a fost un critic neînduplecat al talibanilor. Încă din 2019, ea a recrutat și pregătit luptători anti-talibani. Acești recruți erau fermieri care-și vindeau animalele pentru a cumpăra arme.
Când jihadiștii au pornit ofensiva, curajoasa femeie a luptat cu arma în mână împotriva lor. Ea nu a capitulat, precum generalii sau coloneii armatei afgane, și nici nu a fugit din țară, precum președintele Ashraf Ghani.
„Uneori sunt în biroul din Chaharkint, alteori trebuie să iau o armă și să mă alătur în bătălie”, a declarat ea pentru „The Guardian” la începutul lunii august, când talibanii erau departe de Kabul.
Salima Mazari a mobilizat localnicii și a încercat să oprească talibanizarea districtului pe care-l conducea. Dar n-a avut nicio șansă în fața forței militare copleșitoare a jihadiștilor ajunși la putere la Kabul.
Districtul Chaharkint a fost printre ultimele pe care talibanii au reușit să le ocupe.
În cele trei zile în care Salima Mazari s-a aflat în mâinile talibanilor, au există temeri că fundamentaliștii ar putea s-o execute.
Salima Mazari s-a născut în 1980, în Iran, unde familia sa se refugiase din calea războiului pornit de ocupanții sovietici în Afganistan.
Într-un interviu acordat înainte ca regiunea sa să cada în mâinile talibanilor, Salima Mazari a spus: “În provinciile controlate de talibani nu mai există femei, nici măcar în orașe. Toate sunt «întemnițate» în casele lor”.
Salima Mazari este membra a comunității Hazara, formată din musulmani șiiți, în timp ce talibanii sunt sunniți. Ei îi consideră pe șiiți ca fiind eretici.
Membrii comunității Hazara, vorbitori ai limbii persane (limba oficială în Iran), au fost vizați în mod regulat de atacurile talibanilor și ale ISIS. Un atac asupra unei școli, în luna mai, s-a soldat cu moartea a 80 de fete.
sa speram ca asa e !!..stirile din zona sunt foarte alambicate…nimeni nu stie nimic…toti dau cu presupusul…interesant ca in zonele marginase afganii habar n-au ca talibanii sunt la palat !!!..
BRAVO EI!!!
Iată că FEMEILE(-„BĂRBATE”) pot… „lua-frîiele-n-mâini”, așa cum ne-au dovedit, în trecut,… Queen-Elsabeth-I sau Queen-Victoria , mai încoace… Indira Gandhi (India), Sirimavo Bandaranaike (Ceylon/Sri-Lanka), Golda Meir (Israel), apoi Margaret Thatcher („Doamna-de-FIER” din U.K.) sau Benazir Bhutto (Pakistan), iar în zilele noastre chiar ooo… MAIA SANDU, draga-de-ea, în MOLDOVA-de-dincolo-de-Prut, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!
HAI, FEMEILEEEEE, că sunt, ADESEORI (!!!), MAIII… „BĂRBATE” DECÂT BĂRBAȚII!!!