Renate Weber, Avocatul Poporului intrat în adormire după ce la guvernare a revenit PSD, a ieșit iar la iveală vineri, când a declarat că nu sunt prea mulți bugetari în România, doar că aceștia n-ar fi distribuiți adecvat. România are 1,25 milioane de angajați direct în administrația de stat (fără a pune la socoteală companiile cu capital de stat) și noul Guvern tocmai a dat undă verde pentru noi angajări.
Într-o conferință de presă ținută vineri, Renate Weber și-a dat cu părerea despre câți angajați trebuie să aibă statul și cum să fie dispuși: “Aş vrea să fac o afirmaţie şi o fac cu maximă responsabilitate. Tot aud şi din partea unor oameni din zona politică, dar şi din partea unor colegi de-ai dumneavoastră, că în România sunt prea mulţi bugetari, că trebuie să facem ceva, că trebuie să dăm bugetarii afară. Eu o să vă spun că noi am ajuns la concluzia că nu sunt prea mulţi bugetari, dar sunt extrem de inadecvat puşi în anumite poziţii. Sunt aceste unităţi administrativ teritoriale unde am trei care se ocupă de măsurarea terenului, doi care fac… şi niciun asistent social eventual. Sau pun tot pe secretara primăriei sau pe bibliotecară să facă şi activitate de asistent social“.
Avocatul Poporului cere o reformă administrativă în România: „În ultima vreme colegii mei, mai ales cei de la birourile teritoriale, ne semnalează şi ne fac propunerea să emitem multe recomandări primarilor, celor care administrează autoritatea locală tocmai atrăgându-le atenţia asupra şi a prevederilor legale, dar şi practic ce pot şi trebuie să facă. Eu cred într- adevăr că o reformă administrativă amplă în România s-ar impune, poate şi pe împărţirea teritorială, administrativă a ţării, dar nu intru acum aici în astfel de discuţii. Dar o reformă administrativă în sensul de reformă a resurselor umane din administraţie, categoric se impune“.
Conform lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în România erau 800.000 de angajați la stat „cu tot cu cei de la Comitetul Central” al Partidului Comunist Român, în condițiile în care țara număra peste 23 de milioane de locuitori și nici măcar nu visa cineva la era tehnologică în care suntem acum. Șeful BNR comenta în urmă cu ceva timp, pe această temă: „În 1990, statul funcționa cu mai puțin de un milion de bugetari. Erau circa 800.000 cu tot cu cei din Comitetul Central. Acum avem 1,4 milioane și ne întrebăm unde este problema“.
România are în acest moment 1,25 milioane de angajați la stat, la o populație oficială de 19 milioane de locuitori și reală (conform specialiștilor) de circa 16 milioane – restul fiind plecați în străinătate. Asta, în condițiile în care revoluția tehnologică a eliminat o foarte mare parte din munca pe care înainte erau nevoiți s-o facă funcționarii.
Stati sa vedeti ce mi s-a intamplat mie acum vreo 3-4 ani la o administratie teritoriala a finantelor publice. Va rog sa aveti rabdare si sa cititi pana la capat!
Trebuia sa imi platesc vreo 3 luni de asigurari pentru ca mergeam la o operatie si am intrat in sediul respectiv. Norocul meu ca nu era NICIO persoana la rand, ca niciodata!!! NICIO persoana!!! Ma indruma gardianul, care stie tot, la ghiseul 14. Ii spun doleantele doamnei respective, dumneaei se uita in calculator si imi da un biletel cu sumele de plata, defalcate pe luni si ma indrma la ghiseul 7. Acolo dau sa platesc… NUUU, nu aici imi spune alta doamna si imi scoate la imprimanta documentul pe care l-a intocmit ghiseul 14 (!!!). Dar nu mi-l da mie, ci il strecoara printr-un geamlic la doamna de alaturi, ghiseul 6, unde era casieria. Aici, in sfarsit, scot banii si platesc, iar dumneaei imi da respectiva chitanta drept dovada. Am numarat cate ghisee erau in sala respectiva. 17 (saptesprezece)!!!!!!!!! Va dati seama? SAPTESPREZECE!!!!
Acum imi pun urmatoarele intrebari: 1. Nu putea ghiseul 14 sa faca toate aceste trei operatiuni? si 2. Daca nu aveam noroc in acea zi si gaseam cozi la toate ghiseele, ce se intampla?
Aceasta este birocratia bugetara pe care o platim noi, iar ei se fac ca muncesc!!!!
PSD a dat profesorilor banii luaţi în exces de guvernul Boc. De aici şi voturi.
Mai precis: PSD a dat profesorilor banii in exces luati de guvernul Boc. Asta e intelesul corect.
Si totusi exprimarea „În 1990 erau 800.000 (de bugetari) la o populație cu 4 milioane mai mare”, nu este adevarata. In 1990 toti eram bugetari, pentru ca nu exista proprietate privata, mai ales in economie. Poate ar trebui sa se explice ca (probabil) cei 800 000 functionau numai in ministere, scoli si spitale, sau sa se explice mai exact unde erau cei 800 000 de bugetari. Ca sa comparam cu cati sunt acum in respectivele servicii.
Ceilalți erau în producție. În fabrici și uzine. Plus în servicii (cooperația) și pe ogoare (CAP-urile, IAS-urile).
Asa e. Am lucrat in cooperatie, servicii si trebuia sa imi castig salariul de la clienti. Nu era destul, aduceam de acasa. Nici vorba sa imi dea statul ceva.
Ok, unii erau in productie. Erau privati in 1990? Adica cei 800 000 de bugetari despre care vorbea Isarescu sunt numai cei din ministere, sanatate, invatamant si cultura?
Pana-n 1990 pana si institutele de cercetare aveau ateliere de productie. In conditiile in care dupa 1990 multe institute de cercetare au ramas ca institutii publice care mananca din banul public, in cei 800 000 Isarescu ii numara si pe cei angajati in institutele de cercetare? Consider ca nu este suficient sa spunem ca 800 000 erau bugetari in 1990. Este foarte vag si destul de inexact in conditiile in care in 1990 toti eram platiti din bugetul Romaniei. Si cred ca ar trebui sa fiti mai exacti cand faceti astfel de afirmatii. Asta am vrut sa spun.
In rest sunt de acord ca 1,25 milioane de bugetari sunt enorm de multi si ca ar trebui sa se faca o analiza exacta a muncii bugetarilor. Si acolo unde chiar este nevoie de munca lor sa fie lasati, dar unde chiar nu fac nimic trebuie sa fie desfiintati.
Inca odata, nu eram toti bugetari. Bugetari erau – si sunt – cei platiti din bugetul tarii, din banul public, nu ? Erau destule sectoare in care oamenii munceau, isi castigau banii din marfa sau serviciile vandute clientilor, totul, evident, sub controlul statului, dar nu si sub finantarea statului. Se platea chirie „la stat” pentru imobile, atelere, ce mai aveau in folosinta, impozitele si toate hangaralele rau platite statului, dar salariile, investitiile, renovarile, cumpararea de necesitati erau din banii castigati de organizatiile respective, nu primeau bani de la stat. Eu am lucrat in cooperatie, electronist, altii erau frizeri, croitori, ceasornicari, frigotehnisti, mecanici auto, toti astia ne castigam existenta cam ca acum, doar ca nu aveam firmele proprii, ci eram organizati in cooperative, centralizati sub UCECOM, un fel de minister al semi-privatilor. Erau perioade bune si slabe de incasari, daca nu iti faceai banii de salariu aduceai diferenta de acasa, nu venea statul sa iti completeze un leu. Bugetarul mergea la serviciu si isi lua salariul de la stat. Noi nu.
[…] Poporului cere o reformă administrativă în […]
Mai exista aceasta individa foarte responsabila?Auzi si nu-ti vine sa crezi, maxima responsabilitate si in domeniul administratiei de stat unde se pricepe de minune ca si in domeniul vaccinarii si masurilor de protectie a sanatatii populatiei.A raspuns cu ceva aceasta ,nu pot sa pronunt doamna?”Maximul de responsabilitate din ZERO.Asa ne trebuie!