miercuri, ianuarie 29, 2025
AcasăSportS-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024:...

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

-

Moment istoric pentru fotbalul românesc: naționala antrenată de Edward Iordănescu s-a calificat la Campionatul European din Germania (14 iunie – 14 iulie 2024)! Mai mult, suntem pe primul loc în Grupa I, cu două puncte în fața Elveției, și ne este suficient un egal marți, cu Elveția, la București, pentru a păstra această poziție.

Ne-am calificat la Euro 2024, revenim după 8 ani la un turneu final important (după Euro 2016), dar obținem și un bonus extraordinar: încrederea că avem o echipă capabilă să ne ducă și la World Cup 2026, în SUA–Mexic–Canada, după 32 de ani de la precedenta „Americă” și după 28 de când n-am mai fost la Mondiale!

E drept, la World Cup 2026, chiar dacă numărul de participante va crește – în premieră – de la 32 la 48, Europei îi vor reveni doar 16 locuri (cu 3 mai multe decât în vechea formulă). Așadar, pentru europeni va fi mult mai dificil să se califice la Campionatul Mondial (16 locuri) decât la cel European (turneu final cu 24 de echipe). Dar cu acest spirit regăsit al marii performanțe putem ajunge din nou în America!

Cuvântul-cheie: atitudinea

„Naționala lui Edi Iordănescu” ne-a mai adus și încrederea că putem face un turneu bun în Germania. Păstrând ambiția, voința, determinarea și realizările arătate astă-seară, nu ne vom face de râs la Euro 2024, dimpotrivă!

- Advertisement -

România de pe „Puskas Arena”, de la la Felcsut (Ungaria), a arătat cum e mai bine: o echipă cu creier, cu plămâni, cu inimă și cu suflet!

Cuvântul-cheie, care justifică doza de entuziasm după acest meci, este atitudinea. Una exemplară, ilustrată cel mai bine de Andrei Rațiu (25 de ani), fundașul dreapta de la Rayo Vallecano din Madrid – jucătorul cu 7 inimi. Dar au luptat admirabil și Pușcaș, și Burcă, și Drăgușin, și Screciu, și Răzvan Marin, și Stanciu, și Hagi sau Drăguș… Toți au fost montați extraordinar, ceea ce înseamnă că Edi Iordănescu a reușit să formeze un grup cu viitor frumos.

Să notăm, pentru istorie:

- Advertisement -

Israel – România 1-2. Goluri: Zahavi (2) /  Pușcaș (10), I. Hagi (63)

Și să transcriem componența naționalei române în această „finală” memorabilă: H. Moldovan – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin (87 Cicâldău), Screciu (77 M. Marin) – I. Hagi (65 Mihăilă), Stanciu (87 Rus), Drăguș (65 F. Coman) – Pușcaș. Antrenor: Edward Iordănescu.

Să mai spunem că marile ocazii de gol au aparținut României, două dintre ele fiind uriașe: bara lui Drăguș (min. 24) și ratarea uluitoare a lui Mihăilă (min. 74).

Același Mihăilă a fost eliminat în minutul 85, la doar 20 minute după ce intrase pe teren. Jucătorul Parmei a fost ghinionistul serii, părând singurul pe contrasens, dar și la el au fost vizibile ambiția și determinarea, care – paradoxal – i-au adus și crisparea de la ratare, și agresivitatea de la cartonașul roșu.

Cei 16 jucători trimiși pe teren de Edi Iordănescu provin din 6 campionate:

  • Italia (5): Genoa (Drăgușin, Pușcaș), Empoli (R. Marin), Pisa (M. Marin), Parma (Mihăilă)
  • România (4): Univ. Craiova (Screciu, Bancu), Rapid (F. Moldovan), FCSB (F. Coman)
  • Spania (2): Alaves (I. Hagi), Rayo Vallecano (Rațiu)
  • Arabia Saudită (2): Al Okhdood (Burcă), Damac (Stanciu)
  • Turcia (2): Gaziantep (Drăguș), Konyaspor (Cicâldău)
  • Cipru (1): Pafos (Rus).

Tot aseară, la Basel: Elveția – Kosovo 1-1 (Vargas 47 / Hyseni 82) – un rezultat care ne-a ajutat să trecem din nou pe primul loc, de astă-dată la egalitate de meciuri (9 din 10). Este a patra partidă în care Elveția face egal după ce a condus până spre final, după 2-2 cu România (de la 2-0) pe teren propriu, 1-1 cu Israel (de la 1-0) și 2-2 cu Kosovo (de la 2-1) în deplasare! Cealaltă remiză a elvețienilor s-a derulat exact invers: au revenit de la 1-3 la 3-3 cu Belarus în minutele 89 și 90.

Și tot aseară: Belarus – Andorra 1-0 (gol venit târziu, în minutul 83).

Clasamentul Grupei I

Ultima etapă (marți, 21 noiembrie): România – Elveția, Kosovo – Belarus, Andorra – Israel.

României îi este suficient un rezultat de egalitate pentru ca, dincolo de calificare (deja obținută), să-și adauge alte două performanțe: câștigarea grupei + o campanie fără înfrângere.

După 30 de ani: tot Iordănescu, tot Hagi, tot 2-1, tot în deplasare, tot cu perspectiva America!

Această calificare are ceva magic, printr-o succesiune de întâmplări și coincidențe.

  • În urmă cu exact 30 de ani și o zi, România a învins Țara Galilor cu 2-1 la Cardiff, într-un meci decisiv, care ne-a adus calificarea la World Cup 1994. Primul gol al nostru a fost marcat de Gică Hagi (carea ava 28 de ani), în minutul 32. Selecționer: Anghel Iordănescu (care avea 43 de ani).
  • Acum, la 2-1 cu Israel tot în deplasare (chiar dacă pe teren neutru), Ianis Hagi (25 de ani), fiul lui Gică Hagi, a marcat golul 2 al României, în minutul 63. Selecționer: Edward Iordănescu (45 de ani), fiul lui Anghel Iordănescu.
  • Paralela e de poveste: la 30 de ani după Iordănescu I / Hagi I, ne-au calificat Iordănescu II / Hagi II. Vârsta Iordăneștilor (selecționeri) – 43/45 de ani. Vârsta celor doi Hagi – 28/25.
  • Același tandem Iordănescu II / Hagi II ne face să visăm la un turneu final de excepție, tot pe pământ american, după 32 de ani: a fost World Cup 1994, ne facem planuri pentru World Cup 2026!
  • Ultimele două calificări au fost obținute avându-i selecționeri pe Anghel Iordănescu (Euro 2016) și Edward Iordănescu (Euro 2024). Iordănescu I și Iordănescu II – tată și fiu!
  • Este prima dovadă de maturizare a grupului de jucători care în 2019 ducea România în semifinalele Campionatului European de tineret (Under 21), după 4-1 cu Croația, 4-2 cu Anglia, 0-0 cu Franța (în grupă) și 2-4 cu Germania (în semifinale). La turneul final din Italia, printre cei mai buni au fost Ianis Hagi și George Pușcaș – „arcul și săgeata”. Adică, exact cei care au marcat acum în poarta Israelului!
  • Când trecem în revistă personajele cu merite în această calificare, să nu-l uităm pe Gigi Becali: dacă nu-l concedia aberant pe Edi Iordănescu de la FCSB, poate că fiul lui Puiu Iordănescu nu ajungea selecționer, iar construcția acestui grup frumos și performant n-ar fi avut loc. Așadar, când a dat cu bâta ciobănește în Iordănescu-junior, Becali și-a șubrezit echipa de club, dar a făcut un bine – involuntar – echipei naționale!

Se cunosc 16 din cele 24 de echipe calificate. Italia și Croația mai au de trecut un hop

  • 16 echipe sunt deja calificate la Euro 2024: Germania (din oficiu, ca țară-gazdă), România, Anglia, Franța, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Elveția, Ungaria, Slovacia, Scoția, Turcia și Albania.
  • Alte 5 echipe sunt favorite la calificare, dar mai au de trecut un hop: Italia (sau Ucraina), Croația (sau Țara Galilor), Cehia (sau Rep. Moldova), Serbia (sau Muntenegru), Slovenia (sau Kazahstan).
  • Ultimele 3 locuri vor fi decise prin barajele din Liga Națiunilor, a căror configurație n-a fost încă stabilită. Situația se va lămuri peste trei zile, după ce se va fi jucat și ultima etapă din preliminariile Euro 2024.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Toți joacă pentru România: Israel – Elveția 1-1. Ne trebuie un egal cu Israel sau o victorie cu Elveția

Suntem foarte aproape de calificarea la Euro 2024, grație ajutorului dat de o țară pe care n-o recunoaștem! Kosovo – Israel 1-0, păstrăm avansul de 5 puncte

VIDEO. Opriți grupa! Fotografiați clasamentul! Anulați ultimele două etape: suntem pe primul loc!

ANALIZĂ. Edi Iordănescu a scos maximum posibil cu o echipă modestă: 2-2 în Elveția, 1-1 cu Israel, 2-0 cu Kosovo. Adversarii au fotbaliști mai buni

Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

Marele Mircea Lucescu se retrage din fotbal la 78 de ani: „S-a terminat!”. El a demisionat de la Dinamo Kiev după ce a fost învins de fosta sa echipă, Șahtior Donețk

Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

Lui Becali nu-i poate lua nimeni locul 2! Blestemul FCSB: în ultimii 8 ani a încheiat de 7 ori pe poziția secundă și o dată pe 5. N-a mai câștigat titlul din 2015, când era în pușcărie

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

Mouratoglou își recunoaște vina în „cazul Halep”: „Mă simt responsabil. Noi i-am dat colagenul”

Articolul precedent
Articolul următor

5 COMENTARII

  1. Felicitări tricolorilor! Criticile noastre i-au ajutat, i-au motivat și i-au făcut mai responsabili. Speram ca în 2024 nu vor fi ciuca bătăilor cum s-a întâmplat la ultimele europene la care am participat.

  2. Ce ne mai place să ne lăudăm. Se exagerează atât de mult, încât devenim
    penibili. Stai să vezi cu cine o să cădem în grupă. Să vezi hora popilor,
    dacă o să picăm cu echipe valoroase, nu cum a fost Israel .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -